President Donald Trump hyllet mandag indianske krigsveteraner, blant dem Fleming Begaye Sr. (sittende til venstre), Thomas Begay (i gult) og Peter MacDonald (i rødt).

Trump omtaler senator med indiansk bakgrunn som Pocahontas

President Donald Trump benyttet mandag et arrangement for å ære indianske krigsveteraner til å gjøre narr av en demokratisk senator med indiansk bakgrunn.

Verden

 

Av NTB og Espen H. Rusdal

Trump ønsket navajo-indianere velkommen til Det hvite hus mandag. Der hyllet han dem for sin innsats under andre verdenskrig. Trump kalte dem «utrolige» og «svært spesielle folk». Så sa han:

– Vi har en representant i Kongressen som de sier var her for svært lenge siden. De kaller henne Pocahontas. Men vet dere hva, jeg liker dere, sa Trump.

Trump har flere ganger gjort narr av senator Elizabeth Warren fra Massachusetts etter at hun sto fram og sa at hun har indianske gener.

Les også: ​ New York Times: Trump mener «Grab them by the pussy»-opptak er falskt

Pochahontas

Trump har gjentatte ganger omtalt Warren som Pocahontas. Han mener sågar at det er drålig gjort mot Pocahontas å kalle Warren for nettopp det.

Pocahontas er ikke glad, hun er ikke glad. Hun er den verste (om Warren, journ. anm.). Du vet, Pochahontas - jeg gjør Pocahontas ingen tjeneste, det er så urettferdig mot Pochahontas - men denne Warren, jeg kaller henne klønete (goofy), Elisabeth Warren, hun er en av de verste senatorene i hele det amerikanske senatet, sa Trump i juni.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Rasevås

Warren kommenterer Trumps uttalelse mandag slik overfor MSNBC:

– Det er svært synd at USAs president ikke engang klarer å komme seg gjennom en seremoni ved å ære disse heltene uten å måtte lire av seg rasevås, sier hun.

Indianske ledere har omtalt Trumps tidligere utfall mot Warren som fornærmende og usmakelig. Noen demokrater mener uttalelsene er rasistisk.

Les også: – Melania Trump ønsket ikke å bli førstedame

«Slett ikke var presidentens mening»

Etter mandagens opptreden sa Det hvite hus' pressetalskvinne Sarah Huckabee Sanders at det «slett ikke var presidentens mening» å komme med det Warren kaller rasevås.

– Jeg tror det folk finner mest støtende, er at senator Warren lyver om sitt opphav, sa Sanders.

Warren fortalte i 2012 i et intervju med Associated Press at hun og hennes brødre var blitt informert av sine foreldre Don og Pauline Herring om indiansk bakgrunn i familien.