Verden

Økonomi i fall

Økonomien ligger nede med brukket rygg. EU har ikke gjort nok for å få det krise- og krigsrammede landet på beina.

Det mener Kåre Dahl Martinsen, professor i europeisk sikkerhet ved Forsvarets høyskole.

Mens EUs fulle oppmerksomhet har vært rettet mot den økonomiske krisen i Hellas i sommer, har økonomien i Europas andre alvorlig kriserammede land, Ukraina, fått falle fritt.

Martinsen mener EUs respons til krisen i Ukraina har vært stykkevis og delt.

– Problemet er at det mangler en overordnet politikk og det er få konkrete tiltak. Erfaringene fra Ukraina viser at EU som utenrikspolitisk aktør er bedre på programerklæringer enn faktisk konkret handling, sier Martinsen.

Rammer landbruket

Ukrainas økonomi er i dyp krise. Krigen øst i landet har mye av skylden. Store deler av landets industri befinner seg der og den ligger nå brakk på grunn av krigføringen.

I tillegg rammer EU-sanksjonene mot Russland, og særlig Russlands importforbud, landet som kalles Europas kornlager hardt. Nå er det Kina som har overtatt deler av hveteeksporten, forteller Martinsen.

Problemet blir forsterket av at EU eksporterer matvarer til Ukraina, samtidig som varer fra Ukraina er underlagt importkvoter. Men Ukrainas økonomi lider også av årevis med vanstyre og stor korrupsjon.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Krever gjeldsslette

I mars inngikk Det internasjonale pengefondet (IMF) en avtale om kriselån til Ukraina på 40 milliarder dollar. Lånet blir utbetalt porsjonsvis over fire år. Til gjengjeld har Ukraina forpliktet seg til store økonomiske reformer. Et sentralt krav fra IMF er at myndighetene får slettet deler av den høye statsgjelden.

Forhandlingene om Ukrainas gjeld mellom myndighetene og de private långiverne har pågått siden mars. Ifølge lekkasjer til avisen Wall Street Journal (WSJ) denne uka, nærmer forhandlingene seg slutten og det kan gå mot noe gjeldsslette for Ukraina.

Men ukrainske myndigheter har så langt ikke bekreftet dette.

– Det er ingen avtale ennå. Den ukrainske regjeringen har ikke tatt noen avgjørelse og alle muligheter er fortsatt åpne, sa Ukrainas finansdepartement i en uttalelse, ifølge WSJ.

Forhandlerne begynner å få dårlig tid, en avtale bør være på plass før Ukraina må betale tilbake et låneavdrag på 500 millioner dollar 23. september.

Ukrainske myndigheter har truet med at de vil slutte å betale låneavdrag om ikke långiverne går med på gjeldskutt. Långiverne skal først ha avvist dette og gått inn for avdragsfrihet i stedet. Ifølge WSJ skal långiverne nå være villige til å slette 20 prosent av gjelda.

IMF har forutsatt at Ukrainas gjeld skal ned fra om lag 100 prosent av bruttonasjonalprodukt i dag til 70 prosent innen 2020, skriver The Economist.

Mer fra Dagsavisen