Innenriks

Mot valgskred for Aung San Suu Kyi og NLD

Det går mot en historisk seier for fredsprisvinner Aung San Suu Kyi og partiet hennes NLD i Myanmar. Hvordan militæret vil takle nederlaget, er fortsatt uklart.

Av Ann Fredriksen

– Det har gått bedre enn fryktet. Etter hva vi vet har det vært få forstyrrende hendelser, som trusler, vold og valgfusk, sier Kristian Stokke, professor ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo, til NTB.

Opptellingen mandag viste at NLD vant alle tolv plassene i en valgkrets like ved landets største by Yangon. Resultatet er ett av svært få som hittil er offentliggjort.

Også svenske Bertil Lintner, som har skrevet flere bøker om Myanmar, mener at valgavviklingen ser bra ut.

– Enn så lenge ser alt bra ut. Det ser ut som om valgdeltakelsen har vært enorm. Ut fra hva jeg har sett og hørt, er mitt hovedinntrykk at NLD vil gjøre det ekstremt bra. Og ikke bare her i Yangon. Jeg har også vært i kontakt med personer i andre deler av landet, og mønstret er det samme, sier Lintner til nyhetsmagasinet Irrawaddy.org.

LES OGSÅ: Avgjørende år for Myanmar

– 80 prosent

Selv om det foreligger få offisielle resultater, har flere opposisjonspolitikere allerede fastslått at det går mot en historisk seier.

Noen antyder en oppslutning på over 70 prosent, mens andre sier den blir rundt 80 prosent. NLD trenger hele 67 prosent for å få rent flertall i nasjonalforsamlingen ettersom 25 prosent av plassene er forbeholdt militæret.

Flere kandidater for det militærstøttede regjeringspartiet USDP hadde mandag allerede erkjent nederlag i sine valgkretser. Partiets fungerende leder Htay Oo sier i et intervju med Reuters at han kommer til å akseptere resultatet i det som er det første frie valget i Myanmar på 25 år.

– Vi tapte, fastslo han mens opptellingen fortsatt pågikk, men han hadde da ennå ikke snakket med president Thein Sein, og en offisiell uttalelse fra USDP lot vente på seg.

– Lite valgfusk

Stokke ser ingen tegn til omfattende valgfusk, men understreker at det er mye som fortsatt ikke er kjent, spesielt utenfor byene. At valget er gjennomført på en ryddig måte, er imidlertid ingen overraskelse.

– Også for militæret er det viktig at valget har vært ryddig og fritt, det gir dem legitimitet. Men selv om det var et fritt valg, er det ikke et rettferdig valg, sier Stokke, som også er styremedlem i Den norske Burmakomité.

Han viser til en rekke strukturelle ordninger som gjør at militæret har en mulighet til å beholde makten, selv om NLD får flertall.

LES OGSÅ: Setter sin lit til historisk valg

Varsom Suu Kyi

I sin første uttalelse etter valget oppfordret Aung San Suu Kyi sine partimedlemmer til ikke provosere politiske motstandere ved å feire for tidlig.

– Det er fortsatt litt tidlig å gratulere de av kandidatene våre som kommer til å vinne. Jeg vil minne om at også de som ikke vinner, må akseptere vinnerne, men det er viktig å ikke provosere de kandidatene som ikke vant, ved å få dem til å føle seg ille, sa Suu Kyi.

Som følge av at militæret er sikret hver fjerde plass i nasjonalforsamlingen, har generalene i praksis vetorett over alle grunnlovsforslag.

Grunnloven sikrer også de militære kontroll over tre av landets viktigste departementer og hindrer Aung San Suu Kyi i å bli president siden hun har vært gift med en utenlandsk statsborger. Den nye nasjonalforsamlingen skal velge president.

Regjeringen skal først dannes i februar, og fram til da er det duket for harde forhandlinger. Suu Kyi har på forhånd signalisert at hun ønsker en nasjonal samlingsregjering som kan skape forsoning. (NTB)

Mer fra Dagsavisen