Verden

Massiv islamistisk offensiv

IRAK: Ekstreme islamister inntar den ene irakiske byen etter den andre. En fullstendig mangel på legitime ledere i både Damaskus og Bagdad har gjort offensiven mulig, ifølge forsker.

De ekstreme islamistene i ISIL fortsatte onsdag sin voldsomme offensiv i flere provinser nord for Bagdad. Onsdag kveld falt også Tikrit, som ligger bare 15 mil nord for Bagdad og er fødebyen til Iraks tidligere diktator Saddam Hussein.

Samme kveld ble det meldt at opprørerne i Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) hadde nådd fram til utkanten av Samarra, som ligger bare 11 mil nord for Bagdad.

Ved å gjennomføre store offensiver i flere irakiske provinser samtidig, i tillegg til at gruppen gjenerobrer områder i Syria, ser opprørerne ut til å nærme seg målet om å skape en islamsk stat i Irak og Syria.

Det skaper frykt, ikke bare i regionen, men også i FN og vestlige land.

ISIL er kjent for sine grove brudd på menneskerettighetene, og har en rekke utenlandske krigere, også fra Norge, i sine rekker.

– Det er ikke et veldig lystig perspektiv at ISIL etablerer seg i et så stort område, sier forsker Kjetil Selvik ved Chr. Michelsens institutt.

Stor seier

Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) tok dagen før kontroll over Iraks nest største by Mosul, samt hele den omkringliggende provinsen Nineveh.

– For ISIL innebærer erobringen av Mosul et krigsutbytte uten like. Opprørerne har sikret seg store våpenlagre, stridsvogner, i tillegg til at Mosul er en stor handelsby, noe som gir tilgang til masse varer, sier Selvik til NTB.

Øyenvitner forteller at soldater og politifolk la på flukt, etter først å ha skiftet til sivil.

– Hærstyrkene kastet fra seg våpnene, skiftet klær, forlot kjøretøyene sine og dro fra byen, forteller Mahmud Nuri til nyhetsbyrået AFP. Han var selv på vei bort fra Mosul tirsdag.

En halv million mennesker har flyktet fra Mosul etter at byen falt, ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM). Situasjonen føles utrygg for dem som er igjen.

– Jeg har ikke åpnet døren til butikken min siden torsdag, på grunn av sikkerhetssituasjonen. Men jeg blir her i Mosul. Det er min by, og det er roligere her nå, sier butikkeier Abu Ahmed til AFP.

Selvik peker på at ISIL var svært svekket da amerikanerne trakk seg ut av Irak i 2011. Men samarbeidet som amerikanerne greide å etablere med sunniarabiske stammeledere, ble skuslet bort av Iraks sjiamuslimske statsminister Nuri al-Maliki, ifølge Selvik.

– Det er to forklaringer på at gruppen har vokst: At Maliki har tviholdt på makten og borgerkrigen i Syria, sier han.

Mulig motoffensiv

Selvik mener det er svært vanskelig å si hva som vil skje de nærmeste dagene, men han antar at det vil komme en motoffensiv. Spørsmålet er hvor mye USA vil involvere seg, og om kurderne i de selvstyrte områdene i nord vil kunne samarbeide med den sjiadominerte regjeringen i Bagdad.

En viktig forklaring på at irakiske sikkerhetsstyrker nærmest har kollapset i møte med islamistene, er ifølge Selvik at Maliki er en forhatt mann både blant landets sunniarabere og kurderne i nord.

– ISIL har også lært av sine tidligere feil og har kopiert USAs taktikk ved å rekruttere sunniarabiske stammeledere. Noen ser en mulighet til å sikre levebrødet gjennom å samarbeide med ISIL, sier Selvik.

– Men den viktigste årsaken til ISILs framgang er en fullstendig mangel på legitime ledere både i Bagdad og Damaskus. Det gir næring til ideen om at sunniaraberne er blitt en undertrykt gruppe som kjemper mot sjiamuslimske tyranner.

Rykker fram i Syria

ISIL kontrollerer allerede flere områder i Syria, og denne uken skal de ha gjenerobret flere områder i den strategisk viktige provinsen Deir al-Zor.

At gruppa nå også har sikret seg store områder i det nordlige Irak, gjør at det blir langt lettere å frakte forsyninger over grensen.

– Tapet av Nineveh-provinsen lager en korridor mellom Anbar, Mosul og grensen til Syria. Det gjør det enklere å smugle våpen, penger og menn mellom de ulike frontene, sier sikkerhetsekspert John Drake i AKE-gruppen til nyhetsbyrået AFP.

ISILs offensiv i Irak begynte allerede for flere måneder siden. I begynnelsen av året tok gruppa også kontroll over den irakiske byen Falluja og deler av Ramadi, som begge ligger i Anbar-provinsen vest for Bagdad.

ISILs målsetting er å danne et islamsk emirat som strekker seg over grensen mellom Irak og Syria, der de kan innføre sharialover og etablere treningssentre for å kunne føre den islamistiske kampen videre. (NTB)

Hastemøte i NATO om Irak

NATO-ambassadørene holdt onsdag kveld et hastemøte om situasjonen i Irak. Det var Tyrkia som ba om møtet etter at islamister har tatt 80 tyrkiske statsborgere til fange i landet.

De tyrkiske statsborgerne holdes som gisler i byen Mosul etter at islamistgruppen ISIL erobret den.

– Tyrkia orienterte de andre allierte om situasjonen i Mosul og gislene, opplyser en NATO-kilde som også forteller at det var snakk om et rent informasjonsmøte og ikke et møte i tråd med NATO-traktatens artikkel fire, som gir medlemslandene rett til å kalle inn til rådslagning hvis de føler at sikkerheten er truet.

USAs utenriksminister John Kerry har også diskutert situasjonen i Mosul med sin tyrkiske kollega. (NTB)

Tyrkia lover å gjøre gjengjeld hvis gisler blir skadd

Tyrkia vil svare hvis noen av de tyrkiske gislene som holdes av militante opprørere i Irak, blir skadd, sier den tyrkiske utenriksministeren Ahmet Davutoglu onsdag.

Ifølge det tyrkiske utenriksdepartementet er 80 tyrkiske statsborgere tatt som gisler i to ulike hendelser i Mosul.

– I øyeblikket holder vi på med rolig krisehåndtering og vurderer våre borgeres sikkerhet. Dette må ikke misforstås. Kommer våre borgere eller stab til skade, vil dette bli møtt med kraftig gjengjeldelse, sier Davutoglu til tyrkisk TV.

Konsulatet

Opprørere har tatt 49 tyrkere til fange ved landets konsulat i byen Mosul. Blant dem er konsulen, flere spesialsoldater og tre barn, opplyser tyrkiske myndigheter. De er senere flyttet til en annen del av byen.

Ifølge en tyrkisk kilde er alle uskadd. De ble tatt til fange etter at ytterliggående islamistiske opprørere tok kontroll over konsulatet.

31 tyrkiske lastebilsjåfører er også tatt til fange av ISIL i området rundt Mosul, som ble inntatt av gruppa Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) tirsdag. Sjåførene holdes ifølge det tyrkiske utenriksdepartementet som gisler på en kraftstasjon i byen.

Tyrkiske interesser

Tyrkia har nære handelsforbindelser med de kurdiske områdene nord for Mosul som ikke er tatt over av ISIL, og de ønsker å beskytte tyrkiske interesser i disse områdene.

Statsminister Recep Tayyip Erdogan har innkalt til krisemøte med visestatsministeren og sine øvrige rådgivere for å diskutere situasjonen. Utenriksminister Davutoglu har avbrutt et FN-møte i New York for å håndtere saken. Tirsdag kveld uttalte Davutoglu på Twitter at alle tiltak var tatt i bruk for å ivareta sikkerheten til det tyrkiske konsulatet i Mosul. (NTB)

Mer fra Dagsavisen