Verden

Fremmede statsborgere kjempet for Hitler og mottar fortsatt tyske pensjonspenger

Nesten 75 år etter krigen sluttet, fins det fremdeles flere titalls mennesker som mottar krigspensjon fra den tyske stat for sin spesielt ivrige innsats for Nazi-Tyskland.

– De får mellom 435 og 1275 euro i måneden fra den tyske staten, sier den belgiske forskeren Alvin de Coninck til den belgiske rikskringkasteren RTBF.

Beløpet tilsvarer mellom 4200 og 12500 norske kroner. Til sammenligning mottok belgiske overlevende fra nazistenes arbeidsleirer 50 euro, eller under 500 kroner.

Ifølge det belgiske parlamentets utenrikskomite er det rundt tretti personer bosatt i Belgia som fremdeles, 74 år etter krigen sluttet, mottar pensjon fra Tyskland for sin særskilte innsats for Hitlers Nazi-regime der under krigen. Mottakerne befinner seg også i Storbritannia, Spania, Sverige og Sveits, skriver den britiske avisa The Guardian.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Statspensjon

Ifølge en ordning Adolf Hitler laget da han satt med makten, kunne fremmede statsborgere kvalifisere til tysk statspensjon dersom de lovet «troskap, lojalitet og lydighet» til Føreren. Dette inkluderer blant annet menn fra Nazi-okkuperte områder som meldte seg som frivillige til Waffen-SS.

Dette syns belgiske politikere er langt fra greit. De har nå sendt en offisiell anmodning til de tyske myndighetene og bedt dem om å stoppe utbetalingene, og om å publisere en fullstendig liste med navnene på dem som har mottatt dem.

Les også: Har LoVeSe-seier i sikte

Fortsatt i tiår etter tiår

– Å motta pensjon for å samarbeide med ett av de mest morderiske regimene i historien er en klar motsetning til arbeidet for å minnes og for fred som det europeiske (EU) prosjektet står for, heter det i anmodningen.

Grunnen til at utbetalingene har fortsatt i tiår etter tiår etter krigen, er ifølge The Guardian at Hitlers bestemmelse fra 1941 ikke ble avsluttet på Potsdam-konferansen juli 1945, der Storbritannia, USA og Sovjetunionen bestemte hvordan Tyskland skulle «avnazifiseres». Utbetalingene har imidlertid vært kjent siden 1997, og tatt opp politisk siden 2012. Så langt uten at noe har skjedd med pensjonen til de stadig færre gjenlevende mottakerne.

Les også: Han er USAs nye miljøsjef, men er selv klimaskeptiker

Mer fra Dagsavisen