Verden

Gir millioner til Clintons stiftelse

Norge gir millioner av kroner til Bill Clintons stiftelse i håp om å minske utslippet av klimagasser.

Med nesten 23 millioner kroner i kofferten er utviklingsminister Heikki Holmås (SV) i New York for å støtte et prosjekt, som har som mål å hjelpe øysamfunn og isolerte områder i utviklingsland med å skaffe seg ren energi.

– Det vi vil sørge for er at disse områdene skal kunne skifte ut sterkt forurensende dieselkraftverk og aggregater med fornybare energikilder, som er langt bedre på lang sikt, sier Holmås til NTB.

Audiens hos Clinton

Søndag kveld norsk tid møtte utviklingsministeren USAs tidligere president Bill Clinton for å overbringe nyheten om at Norge vil støtte stiftelsen.

– Han sa han foretrekker å samarbeide med Norge fordi vi er ubyråkratiske samtidig som vi stiller krav til hva bistandspengene går til, sier Holmås etter møtet.

Målet med prosjektet til Clinton-stiftelsen er å samle øynasjoner og land med isolerte områder på landsbygda i en større gruppe. Sammen kan de kjøpe inn for eksempel utstyr til å produsere sol- eller vindenergi. Og dermed bytte ut forurensende dieselaggregater, som ifølge Holmås er billige å kjøpe, men dyre i drift på lang sikt og ille for miljøet.

– Får vi til dette vil det lønne seg å bruke ren energi for disse nasjonene. Grunnen er at det alltid vil lønne seg å kjøpe inn denne typen nødvendig teknologi, som kan være kostbar, i stor skala. Det blir mulig med dette prosjektet, forteller Holmås.

Fornuftig pengebruk?

På tre år skal Norge bidra med nesten 23 millioner kroner til forprosjektet, som skal sørge for at energiplanene settes ut i livet. Holmås mener dette er penger bedre anvendt utenriks enn på klimatiltak hjemme i Norge.

– Ja, absolutt. Det vi skal gjøre er å sørge for at disse planene vil settes ut i livet raskt og på den måten vil vi minske utslippene globalt og gjøre økonomien bedre i land som kanskje sliter med å ta seg råd til å utbedre energiproduksjonen.

Holmås avviser også at det er snakk om å bruke millioner på knøttsmå paradisøyer i Stillehavet.

– Vi har jo for eksempel Maldivene, som selv føler klimaendringene i form av stigende havnivåer på kroppen. Prosjektet inkluderer også en rekke land i Afrika, forteller utviklingsministeren.

Død debatt

I USA er debatten rundt klimaendringer og særlig årsaken til disse nærmest lagt død de siste årene. Den er knapt nevnt med ett ord i høstens presidentvalgkamp, noe utviklingsministeren synes er trist.

– Det er gledelig å se at Bill Clinton tar tak i klimaendringene og får fokus på dette. Han er opptatt av spørsmålet og mener den negative utviklingen er ødeleggende. Derfor er Clinton-stiftelsens satsing på teknologi og fornybar energi positiv, sier Holmås.

Statsråden vil også sette dette spørsmålet på agendaen når FNs hovedforsamling går av stabelen denne uken:

– Vi må satse på grønn strøm. Millioner har ikke engang tilgang på strøm og om de skal være med i global vekst er det avgjørende å få dette på plass og sørge for at det er renest mulig energi det satses på.

Mer fra Dagsavisen