Verden

Flere bankskandaler på vei

Bankskandalen Barclays i England som nå ruller, bekymrer analytikere verden over. Men den er trolig bare begynnelsen.

Flere banker er under etterforskning i England og USA fordi fagfolk og politikere mistenker at også andre kan ha blitt fristet til å trikse med renta.

I slutten av juni ble det kjent at den britiske banken Barclays har manipulert den såkalte Libor-renten. Nyheten sendte sjokkbølger langt inn i finansverdenen, og det kommer stadig nye avsløringer i saken.

- Denne skandalen viser at det eksisterer store problemer i finansbransjen. Den britiske finanssektoren har svakere reguleringer enn mange andre i Europa, og det kan være noe av årsaken til Barclays-saken. Det er god grunn til å regne med flere bankskandaler framover, fastslår professor Steinar Holden ved økonomisk institutt på Universitetet i Oslo overfor Dagsavisen.

Snakket sammen

Den siste avsløringen er at den engelske sentralbanken (BOE, Bank of England) skal ha deltatt i manipulasjonen av renta. Libor er en styringsrente som bygger på rentesatsene for lån mellom britiske banker, og er en viktig indikator på hvordan det står til med banksektoren som helhet.

I en høring tirsdag ble det stilt spørsmål ved et notat fra en telefonsamtale mellom den avgåtte Barclays-sjefen Bob Diamond og daværende markedssjef Paul Tucker i sentralbanken. De to skal ha snakket sammen om rentemanipuleringen, og den engelske sentralbanken kan dermed være delaktige i skandalen, skriver Financial Times.

- Beskyldningene om at Paul Tucker kan ha kjent til triksingen, og bedt dem komme med lave renteanslag, gjør saken enda mer kinkig. Også fordi han har vært en av favorittene til å overta etter Sir Mervyn King som sentralbanksjef, men dette svekker ham, sier Holden.

Fengselsstraff

Allerede i 2008 varslet USAs finansminister Timothy Geithner om triksingen med Libor-renten, men uten å bli hørt.

Siden har det blitt kjent at rentetriksingen kan spores helt tilbake til 2005.

- Jeg er åpenbart sjokkert over det som har skjedd. Dette viser at man trenger strenge reguleringer. Det ligger en kriminell atferd bak manipulasjonen av Libor, sier sjef Christian Noyer i den franske sentralbanken til radiokanalen Europe 1.

På spørsmål om de som står bak skandalen bør strafferettslig forfølges, svarer han:

- Selvsagt.

Boble

Skandalen har ikke bare avslørt manipulering av renten, men også blottlagt en usunn kultur og svake reguleringer innenfor det britiske finansimperiet.

Londons finansdistrikt går under navnet «City», og Barclays-saken er nok et bevis på at de fungerer som en by i byen.

Også i USA pågår opprullingen av en bankskandale, av den britiskbaserte banken HSBC. En fersk rapport fra det amerikanske senatet viser at banken har tjent mexicanske narkotikabaroner, støttet en saudiarabisk bank med link til terrornettverk, gjennomført handler med Iran og medvirket til hvitvasking av penger.

David Bagley, som tirsdag trakk seg som banksjef, ignorerte gjentatte advarsler både fra dem som regulerer bankene i USA og egne kolleger.

Narkotikabaroner

I 2008 fikk Bagley nemlig beskjed fra avdelingssjefen for anti-hvitvasking at mye av hvitvaskingen i Mexico trolig gikk gjennom transaksjoner i HSBC.

- Store deler av kulturen i det britiske finansmiljøet har ikke vært god, de har tenkt at de kan få holde på som de ville. I den forstand er det en sammenheng mellom Barclays-skandalen og HSBC. Begge viser en ukultur og at bankene ikke holder seg til regler og tjener kunden, men handler etter egenfortjeneste eller bankens, sier Steinar Holden.

NY finanskrise

Time Magazine skriver at Barclays-skandalen kan være starten på en ny finanskrise, hvis ikke England klarer å finne roten til problemene i sektoren. Det er Holden uenig i.

- Denne saken er ikke av en karakter som kan gi finanskrise, men har ført til svært risikable investeringer. Jeg er mer bekymret for eurokrisen, gjeldsproblemene i USA og arbeidsledigheten i Europa.

Mer fra Dagsavisen