Annonse

«Be for oss»: Nå angriper Irma Florida

Florida-guvernøren ber folk «be for dem» idet orkanen lander i Florida. Den beveger seg nå nordover.

Annonse
Verden

Orkanen Irma har nå startet angrepet på den amerikanske delstaten Florida, med en fart som tilsvarer 215 kilometer i timen, ifølge The Guardian

Orkanen beveger seg nå bort fra øykjeden Florida Keys. Uværet er på vei nordover i delstaten, melder USAs nasjonale orkansenter, ifølge NTB. 

Tornado-varsler er aktivert i tre firedeler av Florida. 

En million har mistet strømmen

Nær en million innbyggere har mistet strømmen på grunn av Irma. 

Én mann skal ha blitt drept i en bilulykke. Dette skal være det første dødsfallet knyttet til uværet, melder The Guardian. 

– Be for oss, sier Richard Scott, Florida-guvernør, i et intervju med den amerikanske kanalen ABC News. 

Rundt 5,6 millioner innbyggere i Florida har blitt beordret om å evakuere, da de første meldingene kommer om at orkanen Irma er i ferd med å bevege seg inn over den amerikanske delstaten Florida.

Orkanen er en av de kraftigste som noensinne er registrert i Atlanterhavet, ifølge det amerikanske mediet National Public Radio (NPR). 

Myndighetene har gått fra dør til dør for å evakuere folk. 

Vil øke i styrke igjen

Orkanen kom inn over Cuba langs øyene på nordkysten av Camagüey-provinsen, midt på øya, ved midnattstid natt til lørdag, med vindkast opp til 260 kilometer i timen – nærmere 80 sekundmeter, melder NTB.

Orkanen målte 5 i styrke da den passerte Cuba. Bølgene var så høye som 24 fot (vel 6,9 meter). 

Irma er nå redusert, og er tilbake på nivå 4 når den nærmer seg Florida.

Men det er ventet at den vil stige i styrke igjen på vei inn mot den amerikanske delstaten, ifølge CNN

Florida-guvernør Rick Scott advarer sine innbyggere om at stormen kan bli en omfattende katastrofe, og oppfordrer dem til å evakuere. 

– Hvis du har blitt bedt om å evakuere, må du forlate stedet nå. Ikke i kveld, ikke om en time. Nå, sier han. 

Guvernøren understreker alvoret i situasjonen. 

– Vi har aldri opplevd noe sånt. Det meste av Florida vil bli berørt av dødelige stormer og livstruende vind, sier Florida-guvernøren, ifølge National Public Radio (NPR). 

Det er ikke noe sted i delstaten der folk kan føle seg trygge på egenhånd, opplyser han. 

Cuba frykter store skader

Orkanen Irma har forårsake stor skade på sin vei fra Cuba i retning Florida.

Det er ennå ikke klart hvor mange som har omkommet eller blitt skadet på orkanens ferd. På de lavtliggende britiske øyene Turks og Caicos skal minst 14 personer ha blitt drept, ifølge BBC. 

Britiske myndigheter lover nå å doble bistanden til det britiske Røde kors, som bistår ofrene for orkanen. 

Etter å ha skrapt langs nordkysten av Cuba, fortsetter Irma mot nordvest, et godt stykke nord for Havanna, og setter kursen direkte mot Miami, skriver NTB.

Rammes to ganger: Jose truer

Mens de karibiske øyene forsøker å få oversikt over skadene etter Irma, må de hardt rammede øyene Barbuda og St. Martin forberede seg på en ny orkan, Jose, som kan ramme øyene i løpet av helga. 

Det skal knapt være mulig å finne et sted å bo for de 1.800 innbyggerne på Barbuda, som utgjør en av de øyene i nasjonen Barbuda eller Antigua. 95 prosent av husmassen er ødelagt, ifølge CNN

Anguilla, Barbuda, St. Martin og St. Barts kan bli rammet av Jose denne helga, ifølge varslinger. Frivillig evakuering er satt igang på Barbuda. 

Annonse