Verden

Aldri flere hjemløse barn

NY REKORD: De siste ti årene har antallet hjemløse i New York økt dramatisk. Stadig flere familier med barn mangler tak over hodet.

NEW YORK (Dagsavisen): Louis Rodriguez, leder av familiesenteret St. Johns Place i Brooklyn, rister på hodet. Vinteren har kommet til New York og med den et rekordhøyt antall hjemløse familier. De har ikke plass til alle. Rodriguez har jobbet ved St. Johns Family Place i Brooklyn siden 1989, og har aldri hatt det tøffere.

- Situasjonen er helt uakseptabel, sier Rodgriguez.

Hver natt sover over 52.000 hjemløse voksne og barn i New York Citys mange sentre for hjemløse. Ikke siden depresjonen tidlig på 1930-tallet har flere mennesker vært registrerte hjemløse i verdensmetropolen, som har sett en økning på 69 prosent i antall hjemløse de siste ti årene.

Det er særlig blant familier med barn at situasjonen er blitt verre. Blant New Yorks hjemløse teller over 12.000 familier med til sammen 22.000 barn.

Blir lenger

Da Dagsavisen møtte den hjemløse tobarnsmoren Omeisha Wright og døtrene Janea (9) og Alaija (2) for ganske nøyaktig ett år siden, hadde New York nettopp registrert et rekordhøyt antall hjemløse. Ett år senere har antallet økt med nye 13 prosent.

Familiene som bor på senteret Rodriguez driver har stadig større problemer med å finne et sted å bo. I teorien skal de ikke bo der i mer enn ni måneder. Likevel blir noen værende i flere år.

New York City bruker i gjennomsnitt 3.000 dollar, over 18.000 norske kroner, i måneden per hjemløse familie. Det er dollar som kunne blitt brukt bedre, for eksempel ved å subsidiere leieutgifter, sier Rodriguez.

- Dagens system er dyrt og ineffektivt. Vi bruker masse penger på å holde hodet over vannet, men ser knapt noen endringer i folks situasjon, sier han.

Trenger en plan

Rodriguez peker på tre hovedgrunner til den eksplosive økningen i antall hjemløse i en av verdens rikeste byer.

* Kutt i prissubsidierte boliger

* Dyrere leieutgifter

* Stagnerte lave lønner

Den pågående debatten om de svært lave minimumslønningene er relevant også her: Blant beboerne på St. Johns place jobber rundt 40 prosent av de voksne. Likevel har de ikke råd til å betale New Yorks notorisk høye leiepriser. Omtrent halvparten har fullført videregående skole eller tilsvarende. Rundt 250 barn i skolealder sover her.

New York er unik i amerikansk kontekst fordi byen garanterer retten til hospitsplass, etter en rettskjennelse i 1981. Men at New Yorks avtroppende ordfører Michael Bloomberg etterlater seg en hjemløsbefolkning på størrelse med Tønsberg, er ikke et tema administrasjonen liker å snakke om. Fordi det er byen som betaler for hospitsene, er det også de som bestemmer: Selv om Rodgriguez gjerne vil åpne dørene for Dagsavisen, sier byens administrator for hjemløse blankt nei på forespørselen om besøk.

Det er bred enighet blant eksperter og aktivister om at kuttet i et svært effektivt sosialt program i 2003 er forklaringen på at så mange nå står uten bolig. Rodgriguez trekker trådene helt tilbake til de omstridte skattekuttene for de rikeste, innført av tidligere president George W. Bush.

New Yorks påtroppende borgermester Bill de Blasio gikk til valg på å minske de enorme økonomiske forskjellene i verdensmetropolen. Rodriguez håper han går løs på arbeidet umiddelbart.

- Bill de Blasio er klar over problemet og vet hva han må gjøre. Det er bare handling som gjenstår, sier han.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen