Mat og drikke

Tores vin: Gode kjøp fra Planeta

Planeta lager en rekke viner fra Sicilia som er svært gode kjøp på polet.

Sicilia-produsenten Planeta plantet sine første vinmarker i 1985, og siden den gang har det ballet på seg. I dag er Planeta en av Sicilias største produsenter og det lages vin av lokale og internasjonale druer fra en rekke vindistrikter på øya, blant annet i Menfi, Vittoria og på Etna.

Chardonnay var en av de første druene som ble plantet, og den første utgaven kom i 1994. Planeta Chardonnay er gjæret og lagret i 225 liters fat av fransk eik, og dette er vin som minner om svært bra hvit burgunder, selv om eiken muligens er litt i det voldsomste laget. Kan trygt lagres noen år, og er også en vin som finnes i tax free på flyplasser. Der er prisen 229 kroner, noe som er litt hyggeligere enn prisen på polet.

En rekke av vinene til Planeta er å få på Vinmonopolet, blant annet en Frappato fra Vittoria. Dette er en saftig og deilig vin med lys rødfarge og fin bærfrukt som er perfekt servert litt avkjølt til alt og ingen ting en varm sommerkveld.

Verdt å få med seg er også den hvite og røde La Segreta. Begge er bra viner og har en hyggelig pris.

---

Foto: Vinmonopolet

4723001 La Segreta Rosso 2019 (Planeta, Sicilia, Italia) kr 169,90 (86 poeng) (BU)

Har nokså dyp rødlilla farge. Lukter av mørk og krydret bærfrukt sammen med urter og forsiktig mineralpreg. Har ganske bra fylde og smaker av mørke og syrlige solbær, urter og mineraler. Avslutter med noe tannin og en god del syre.

---

---

Foto: Vinmonopolet

4722901 La Segreta Bianco 2021 (Planeta, Sicilia, Italia) kr 169,90 (86 poeng) (BU)

Svært lys gulfarge og lukter av sitrus sammen med tropisk frukt og urter. Er lett og delikat i smaken der det går i sitrus og fersken sammen med urter og lyse blomster før den runder av med herlig syrefrisk avslutning.

---

---

Foto: Vinmonopolet

1657001 Planeta Frappato 2021 (Sicilia, Italia) kr 199 (87 poeng) (BU)

Har lys rødfarge og lukter av jordbær sammen med urter, lyse blomster og mineraler. Har middels fylde og smaker av jordbær og markjordbær sammen med urter. Har forsiktige tanniner og herlig syrlighet i avslutningen.

---

---

Foto: Vinmonopolet

4766701 Planeta Chardonnay 2020 (Sicilia, Italia) kr 365 (89 poeng) (BU)

Har middels kraftig gulfarge og lukter av eple og tropisk frukt sammen med noe fatpreg. Har meget bra konsentrasjon og smaker av sitrus, eple, tropisk frukt sammen med tilstedeværende fatpreg før den avslutter syrlig og godt.

---

---

Foto: Vinmonopolet

Ukens anbefaling:

3313801 Ca’Rugate Soave Classico San Michele 2021 (Veneto, Italia) kr 150 (85 poeng) (BA)

Denne soaven har nylig kommet på plass i polhyllene og den har lys gulfarge og lukter av sitrus og eple sammen med pære og urter. Er lett og delikat i smaken der det går i sitrus, eple, pære og forsiktig mineralpreg før den avslutter med super syrlighet. Drikk til reker og skalldyr eller til alt og ingenting, servert iskald en varm sommerdag.

---


Nyeste fra Dagsavisen.no: