Mat og drikke

Tores vin: Heftige libanesere

Libanesiske Ixsir lager meget bra viner fra vinmarker som ligger i 1800 meters høyde.

Det er nok Ch. Musar som er best kjent for å lage bra viner av druer fra Bekaa-dalen i Libanon.

I tillegg byr vinhuset Ixsir på viner av høy kvalitet. Vinhuset ble etablert i 2008, og i likhet med Musar er det i hovedsak franske druetyper som dyrkes i vinmarkene som ligger opp mot 1800 meters høyde.

Navnet Ixsir kommer fra det arabiske ordet for eliksir og begge de røde vinen som er å få på polets bestillingsutvalg har høy kvalitet med tanke på prisen.

Ixsir Altitudes Red er på polet i 2017-årgangen og er laget av cabernet sauvignon og syrah med mer. Den lukter og smaker av solbær og har meget bra konsentrasjon. Ixsir Grande Reserve Red er på polet i 2014-årgangen og er også meget bra, men trenger å få luftet seg litt.

Fra høytliggende vinmarker i Salta i Argentina kommer Amalaya Corte Úníco 2019. Laget av 90 prosent malbec og resten cabernet sauvignon er herlig mørk og kraftig vin til grillet biff.

På tampen tar vi med oss en enkeltvinmarksvin fra Barolo-produsenten Reverdito. BaroloLa Serra 2016 er meget bra, men relativt dyr.

---

Foto: Vinmonopolet

13391701 Ixsir Altitudes Red 2017 (Bekaa Valley, Libanon) kr 219,90 (88 poeng) (BU)

Har nokså kraftig rødlilla farge. Lukter av mørk solbærfrukt sammen med urter og noe eik. Har meget bra konsentrasjon og smaker av mørk og syrlig solbærfrukt sammen med krydder og fat. Har noe tannin og super syre i avslutningen.

---

---

Foto: Vinmonopolet

13391901 Ixsir Grande Reserve Red 2014 (Bekaa Valley, Libanon) kr 300 (90 poeng)

Svært kraftig rødbrunlilla farge. Lukter av mørke og søte bær sammen med krydder og eksotisk tre. Har stor konsentrasjon og smaker av mørk bærfrukt sammen med urter, krydder og en del fat. Avslutter med en god dose tannin og bra syre.

---

---

Foto: Vinmonopolet

13960301 Reverdito Barolo La Serra 2016 (Piemonte, Italia) kr 699,90 (92 poeng) (BU)

Har nokså lys rødbrun farge. Lukter av forsiktig utviklet bærfrukt sammen med tre lakris og lyse blomster. Har meget bra konsentrasjon og smaker av utviklet kirsebærfrukt sammen med tre og mineraler. Avslutter med en god del tanniner og herlig syre.

---

---

Foto: Vinmonopolet

12690001 Amalaya Corte Úníco 2019 (Salta, Argentina) kr 299,90 (90 poeng) (BU)

Svært kraftig rødlilla farge. Lukter av mørke bær sammen med forsiktig fatpreg og lyse blomster. Har bra konsentrasjon og smaker av mørke bær sammen krydder, urter og fat. Har en god dose tanniner og nydelig syre.

---

---

Foto: Vinmonopolet

Ukens anbefaling:

83301 Viña Sol 2021 (Catalonia, Spania) kr 114,90 (84 poeng) (BU)

Dette er en av polets rimeligste hvitviner og med tanke på prisen er denne meget bra.Har lys gulfarge og lukter av grønt eple og sitrus sammen med forsiktig urtepreg. Lett og delikat i smaken der det går i eple og sitrus sammen med urter og mineraler før den avslutter syrlig og godt. Server iskald til reker eller alt og ingenting en varm sommerdag.

---


Mer fra Dagsavisen