Mat og drikke

Tores vin: Strålende fra Mosel

Ernst Loosen lager strålende viner fra de aller beste vinmarkene i Mosel.

Ernst Loosen tok over Weingut Dr. Loosen i Bernkastel fra sin far i 1988. Allerede året etter vant han Feinschmeckers pris for årets beste tørre riesling, og fikk med det en strålende start på sin karriere som vinprodusent. Eiendommen består blant annet av parseller i seks av de beste og mest berømte vinmarkene i de stupbratte skråningene langs midtre del av Moselelven. I disse fantastiske vinmarkene har Dr. Loosen en stor del gamle, upodede rieslingstokker, som i det kjølige klimaet og mineralrike jordsmonnet av skifer og vulkanske bergarter gir opphav til en rekke strålende viner. Nylig har flere av GG-vinene kommet på polet i 2020-årgangen. Fellesnevneren er at dette er slanke og delikate moselviner samtidig som konsentrasjonen er upåklagelig. Unge og superfriske og har en sky av bobler når de skjenkes i glasset, samt nydelig mineralitet.

Blant ukens viner er også Ricossa Barbaresco 2018 som er på polet i basisutvalget. En nokså lett, men god barbaresco og prisen er det ikke noe å si på. Verdt å få med seg er også Stark-Condé Stellenbosch Cabernet Sauvignon 2018 som i tillegg til cabernet sauvignon som også har fått med seg litt petit verdot, malbec i druemiksen.

---

Foto: Vinmonopolet

12579701 Dr. Loosen Ürziger Würzgarten Riesling Alte Reben GG 2020 (Mosel, Tyskland) kr 375 (93 poeng og terning seks) (BU)

Har svært lys gulfarge og lukter av sitrus, tropisk frukt, lyse blomster og mineraler. Er slank og delikat samtidig som har fin konsentrasjon i smaken der det går i sitrus og en god dose mineraler før den avslutter med kanonbra syre.

---

---

Foto: Vinmonopolet

12579801 Dr. Loosen Graacher Himmelreich Riesling Alte Reben GG 2020 (Mosel, Tyskland) kr 349 (92 poeng og terning seks) (BU)

Lys gulgrønn farge. Lukter av lime, tropisk fukt og grønt eple sammen med fint mineralpreg. Har meget bra konsentrasjon og smaker av sitrus og syrlig eple sammen med nydelig mineralpreg før den avslutter med fabelaktig syre.

---

---

Foto: Vinmonopolet

14100301 Stark-Condé Stellenbosch Cabernet Sauvignon 2018 (Sør-Afrika) kr 259 (88 poeng og terning seks) (BU)

Nokså kraftig rødlilla farge. Lukter av solbær og sedertre. Har meget bra konsentrasjon og smaker av mørk og syrligsøt solbærfrukt sammen med urter og en del fat. Avslutter med en god dose tanniner finfin syre.

---

---

Foto: Vinmonopolet

13989101 Ricossa Barbaresco 2018 (Piemonte, Italia) kr 275,80 (88 poeng og terning seks) (BA)

Har nokså lys rødbrun farge og lukter av forsiktig utviklet kirsebærfrukt sammen med sammen med tre og lær. Har bra fylde og smaker av forsiktig utviklet bærfrukt sammen med anis og tre. Har en god del tannin og fin syre i avslutningen.

---

---

Foto: Vinmonopolet

Ukens anbefaling:

12081001 Meinklang Mulatschak (Østerrike) kr 199,90 (87 poeng og terning seks) (BU)

Meinklangs Mulatschak En saftig og god oransjevin laget av welschriesling, pinot gris og gewürztraminer. Oransjerosa i fargen som er forsiktig uklar og lukter av appelsinsitrus sammen med urter og krydder. Er nokså lett i smaken og smaker av forsiktig tørket appelsinfrukt før den avslutter syrlig og godt. Passer til ost og spekemat eller til alt og ingenting.

---


Mer fra Dagsavisen