Nyheter

Forsteinet historie

Norske bakker og berg kan skjule mange gamle skatter. Er du heldig, kan du finne din egen bit av mange millioner år gammel historie.

- Det er lett å finne fossiler her. Men det meste er jo ikke veldig spesielle ting, det er stort sett fossiler av blader som dukker opp, sier guide i Spitsbergen Outdoor Activities, Anders Hoel Nielsen. Det faktum at Svalbard er fullt av fossiler, har ført til at fossilplukking er et av mange aktivitetstilbud som tilbys turistene.

Etter bare et par minutters leting i morenen nedenfor en av Svalbards mange breer, drar Nielsen fram det første avtrykket av et blad. Og selv om turistene ofte ender opp med å «bare» finne blader, kan det å holde 50 millioner år gamle rester av planteliv i hånden i manges øyne være spennende nok.

Bladene forteller i hvert fall en tydelig historie: Å finne spor av bladverk på et sted som er så kaldt og karrig at det bare så vidt gror selv midtsommers, vitner om en helt annen tid, og et helt annet klima.

Verdifulle funn

Det er ikke bare turistene som har fattet interesse for fossilene på Svalbard. Her ble det allerede for over hundre år siden funnet fiskeøgler, og de siste årene har Jørn Hurum og hans team fått mye oppmerksomhet for sine funn av både fiskeøgler og svaneøgler fra jura, kritt og trias.

- Det som er så fantastisk med Svalbard er at man kan finne fossiler fra de fleste tidsperioder, helt opp til «bare» 50 millioner år gamle plantefossiler. På det norske fastlandet er fossilene stort sett 400-500 millioner år gamle, forteller Hurum, som er paleontolog ved Universitetet i Oslo.

Er du interessert i store dyr som dinosaurer, levde de langt nærmere vår tid enn for 500 millioner år siden. Den såkalte juratiden varte fra for 200 til 146 millioner år tilbake.

Store dyr

- I år blir den åttende sommeren med feltarbeid på Svalbard. Denne gangen har vi fått utgravningstillatelse på seks øgler som vi har funnet tidligere. Men det er garantert mer å finne. Jeg kunne holdt på resten av livet bare på det feltet vi er nå, sier Hurum. Han karakteriserer prosjektet som det viktigste han har vært med på.

- Når vi blir ferdige har vi plassert en puslespillbrikke i jordas utviklingshistorie som ingen har plassert før, og det er stort, påpeker han.

- Oslofeltet er det området på fastlandet med mest fossiler, selv om det også gjøres funn i andre områder, sier Hurum. Oslofeltet strekker seg fra Langesund i sør til Brumunddal i nord. Området er spesielt rik på fossiler fordi berg-artene fra jordas oldtid ikke er forvitret bort. (NTB Tema)

Mer fra Dagsavisen