Matoppskrifter

Klassisk kylling – vintips: Cinsault

Lettlaget, men ekstra god. Slik skal middagen være på lørdager.

Lørdag er ukas beste dag, spør du meg. Selv om jeg ofte har jobbet på lørdager, både på dagtid og om kvelden, sitter den gode lørdagsfølelsen i. På restauranten har vi ofte hatt felles godteri i en stor skål på kjøkkenet. Og personalmaten er gjerne pizza eller en annen «guilty pleasure»-rett.

Å skille dagene fra hverandre, også gjennom matvalget, gjør uka mye morsommere. På lørdager velger jeg mat som signaliserer lave skuldre og kos.

Festmat

Lørdag og barndommens matminner henger tett sammen. Jeg husker da mamma hadde vært i USA og kom hjem med en ny rett hun hadde lært: potatoskins med bacon og ost. Det var poteter som ble delt opp og hult ut, og dekket med sprø bacon, vårløk og smeltet ost. Dette ble umiddelbart en ny lørdagsklassiker. Senere kom tacoen, det var jo stas, men den ble etter hvert et fredagsfenomen. En annen rett min mor briljerte med, var lørdagskylling. Den kom nesten fiks ferdig fra frysedisken – oppdelt og krydret og plassert i en aluminiumsform. Bare å hive rett i ovnen på full spiker, og servere med en god salat ved siden av. Mamma har ikke for vane å ta snarveier på kjøkkenet, men lørdag er nå en gang lørdag.

Kylling var skikkelig festmat for noen tiår siden, i dag regnes det ofte som hverdagsmat. Fersk kylling er nå tilgjengelig overalt, men det er store forskjeller på hvordan dyrene har levd, hva de har blitt fôret med, og hvordan kjøttet presenteres i butikken.

OPPDELING: Å dele opp kylling er ingen heksekunst. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Jeg synes brystfileter uten skinn er stusslig, da er halve moroa tatt bort. Kylling med krydret og sprøtt skinn, derimot, er helt magisk. Kyllingskinn er en skikkelig umamibombe som mange restauranter kjøper direkte fra kyllingbonden for å lage crispy, deilige flak til krydring av ulike retter.

Hel kylling

Når du tilbereder kylling hjemme, anbefaler jeg å gå for hel kylling fra produsenter som bryr seg om både dyrevelferd og matkvalitet. Hos dem vokser fuglene saktere, har mer plass, får bedre behandling og riktigere fôr. Du kjenner det garantert på smaken.

Ukas rett er veldig enkel. Du må riktignok skjære opp kyllingen, men resten gjør seg nærmest selv. Oppdeling av kylling er uansett ikke noe hokus pokus. Skroget kan du gjerne koke en kraft på. Med kyllingkraft i fryseboksen har du flere gode middager i sikte.

---

Lørdagskylling

Ingredienser (4 personer)

  • 1 stor hel kylling
  • 5 fedd hvitløk, knust
  • 2 ss paprikapulver
  • Saft fra 1/4 sitron
  • Salt og svart pepper
  • 3 ss olivenolje
  • 12 sjalottløk, skrelt
  • 3–400 g poteter med skall, skrubbet og delt opp

Framgangsmåte

  • Kyllingen deles opp. Bruk en skarp liten kniv, snitt ned på midten av brystet, og følg brystbeinet nedover på hver side. Før kniven under hvert av de to brystene, og skjær dem løs slik at skinnet sitter på. Skjær dem deretter i to eller tre biter. Lårene skjæres av på begge sidene av leddet og deles deretter i to. Vingene skjæres fra og deles opp. Spar gjerne skroget for å koke kraft som du kan fryse ned til siden.
  • Krydre bryst, lår og vinger godt med alle krydderne og den knuste hvitløken. Masser olje og sitronsaft godt inn. Legg deretter kyllingstykkene på et stekebrett eller i en stor form. Ha løk og poteter i formen, krydre dette med salt og pepper og ha på litt olje. Stek kylling, poteter og løk på 200 grader i cirka 40 minutter til kyllingen er skikkelig gyllen og akkurat gjennomstekt. Sett gjerne på grillelementet på slutten for å gi retten ekstra stekeskorpe.
  • Server lørdagskyllingen som den er, eller ha en frisk salat og rømmedressing til. God lørdag!

---

Frisk harmoni

En lett, frisk rødvin er et av mange gode valg til helstekt kylling.

Av Knut-Espen Misje, vinkelner, kursholder og medforfatter på flere kokebøker/NTB

Helstekt kylling er en utpreget drikkevennlig rett. Og når den er gnidd inn med paprika, hvitløk og sitron, og serveres med poteter og løk, har vi fortsatt en rekke muligheter i glasset.

Det delikate kyllingkjøttet tar lett til seg smak, og servert med sprøtt skinn blir kyllingen et fantastisk måltid. Mye av den gode smaken sitter nemlig i skinnet og i fettlaget på undersiden av dette. Det finnes klassiske kombinasjoner av kylling og drikke i de fleste land og kulturer. Både lyse øl, musserende viner, hvitviner med og uten eikepreg, og lette, fruktige rødviner med frisk syre og moderat innhold av tannin brukes med hell til kyllingretter.

Druen Cinsault blir til viner av den sistnevnte typen. Cinsault er langt fra verdens mest kjente eller eksklusive vindrue, men når den dyrkes i varmt klima og lages av dyktige produsenter, blir resultatet knallbra.

Den sørafrikanske vinmakeren Alex Milner er blant dem som har spesialisert seg på Cinsault. Natte Valleij Cinsault (varenr. 10150801 , bestillingsutvalget, kr 191,90) er en blanding fra utvalgte vinmarker på tvers av Western Cape. Med høy syre, moderat tannininnhold og lav alkoholprosent har denne vinen det som skal til for å matche retten. Den modne og saftige frukten er en god match for det saftige kyllingkjøttet og de sødmefulle tilbehørene. Samtidig passer vinens innslag av grønne krydderurter godt til smaken av paprika og hvitløk.

VIN: Natte Valleij Cinsault, kr 191,90. Foto: Produsenten

Det er ingen tvil om at denne vinen gir god valuta for pengene. Den drikkeklar nå, og det er ikke noe særlig å vinne på lagring. Husk å servere viner som dette lett avkjølt, fordi de da fremstår som spenstigere og friskere. Jeg pleier å ha dem i kjøleskapet en liten halvtime.





Mer fra Dagsavisen