Veien til Frankrike ble veldig lang

(Norge - Ungarn 0-1). Et fullsatt Ullevaal med kong Harald i spissen sitret av forventning og håpet å se Norge ta et sjumilssteg mot neste års EM-sluttspill. I stedet ble veien til Frankrike både lang og bratt i løpet av 90 frustrerende minutter på Ullevaal.

Av Sjur Natvig

ULLEVAAL STADION: Ungarns landslagsdebutant Laszlo Kleinheinsler overrumplet Ørjan H. Nyland og ga gjestene 1-0-seier i torsdagens EM-omspillskamp på Ullevaal.

Norge spolerte sine sjanser, den aller største da innbytter Pål André Helland nikket i tverrliggeren på åpent mål to minutter før slutt.

Norges beksvarte statistikk i hjemmelandskamper i november lever videre. Den sjuende kampen endte med det sjuende tapet, og fortsatt har Norge scoret bare et eneste mål på eget gress i årets nest siste måned.

Lagkaptein Per Ciljan Skjelbred hadde en kjempesjanse til å rette på det allerede etter to og et halvt minutt, men hans skudd gikk nesten midt i mål, og Ungarns 39-årige keeper Gabor Kiraly greide å få opp armen og slå ballen over til corner.

Stor norsk dominans i banespill og hjørnespark (15-0) hjalp ikke. Nyland var på vei mot feil hjørne da Kleinheinsler sendte i vei et overraskende skudd i det 26. minutt. Han fikk fingertuppene på ballen, men greide bare å hjelpe den inn i hjørnet.

EM-håpet er ikke ute med torsdagens tap. Norges bortestatistikk i november er veldig mye bedre enn hjemmestatistikken, og de to siste kampene i Budapest endte henholdsvis 4-1 og 2-0 til Norge.

Søndag må Ungarn også greie seg uten midtbaneankeret Zoltán Gera, som fikk gult kort torsdag.

Misset sjanse

Det startet så lovende, da Norge gikk rett i strupen på ungarerne, og Skjelbred kunne ordnet en drømmestart da han etter to og et halvt minutt fikk ballen servert på åpent mål. Markus Henriksen stormet til dødlinjen og spilte skrått ut i feltet, men avslutningen var ikke god nok.

Even Hovland nikket Stefan Johansens cornerserve rett over mål, men siden fikk Norge lite utbytte av sine mange dødballer mot et fysisk sterkt ungarsk lag.

21-årige Kleinheisler fikk sin landslagsdebut på Ungarns midtbane og viste seg tidlig som en respektløs og opportunistisk spiller. Tidlig satte han Nyland på prøve med et uventet skudd, og i det 26. minutt scoret han bortemålet Norge så gjerne skulle nektet gjestene.

Han fikk et framspill fra Akos Elek med ryggen mot mål og litt ute på siden, men vendte og skjøt i samme bevegelse. Nyland ble fullstendig overrumplet. Han sto på feil bein og prøvde desperat og forgjeves å stoppe ballen.

Kleinheinsler løp ekstatisk over halve banen, og kastet seg i armene på landslagssjef Bernd Storck, som overraskende ga ham sjansen fra start.

Snytt for straffe

Alexander Søderlund hadde en stor sjanse til å få Norge inn i kampen rett etterpå, da han pent ble spilt fram av Skjelbred på en norsk kontring, men Kiraly holdt sine joggebuksekledde bein samlet og stoppet ballen.

Ti minutter ut i 2. omgang fikk Balazs Dzsudzsak sjansen til å doble Ungarns ledelse, men Nyland revansjerte seg med en god redning. Sekunder senere ble Omar Elabdellaoui snytt for et klart straffespark da han stormet forbi Tamas Kadar på Henriksens framspill og ble revet ned, uten at dommer eller assistent fikk det med seg.

I det 71. minutt ble Kiraly presset av Jo Inge Berget og Forren på et hjørnespark og glapp ballen bak seg, men Attila Fiola reddet på streken. Da Helland traff tverrliggeren like før slutt, forsto de fleste at det ikke var Norges kveld. (NTB)

EM-kvalifisering fotball menn torsdag, treeromspill 1. kamp:

Norge – Ungarn 0-1 (0-1)

Ullevaal stadion: 27.192 tilskuere.

Mål: 0-1 Laszlo Kleinheinsler (26).

Dommer: Mark Clattenburg, England. Gult kort: Alexander Tettey (19), Omar Elabdellaoui (65), Norge, Zoltán Gera (23*), Tamas Kadar (34), Richard Guzmics (39), Ungarn.

Norge (4-2-3-1): Ørjan H. Nyland – Omar Elabdellaoui, Even Hovland, Vegard Forren, Tom Høgli – Alexander Tettey, Stefan Johansen – Per Ciljan Skjelbred (Pål André Helland fra 86.), Markus Henriksen, Jo Inge Berget (Mohamed Elyounoussi fra 74.) – Alexander Søderlund (Marcus Pedersen fra 61.).

Ubenyttede reserver: Rune A. Jarstein, André Hansen – Stefan Strandberg, Håvard Nordtveit, Martin Ødegaard, Haitam Aleesami, Martin Linnes, Valon Berisha, Veton Berisha.

Ungarn (4-1-4-1): Gabor Kiraly – Attila Fiola, Richard Guzmics, Adam Lang, Tamas Kadar – Zoltan Gera – Krisztian Nemeth, Laszlo Kleinheinsler (Adam Nagy fra 72.), Akos Elek, Balazs Dzsudzsak (Gergö Lovrencsics fra 76.) – Adam Szalai (Tamas Priskin fra 90.).