Fiasko-tap på Ullevaal. Joggebuksa sto i veien

(Norge - Ungarn 0-1): Klokka var 21.11 og det kom en isnende vind over Ullevaal. Ungarn tok ledelsen. Pål Andre Helland headet i tverrliggeren og Martin Ødegaard kom aldri innpå. Dessverre. Men det er to omganger igjen.

Bilde 1 av 10

ULLEVAAL STADION (Dagsavisen): Den 39 år gamle keeperen i joggebukse ble kampens helt. Gabor Kiraly spilte landskamp nummer 100 og stengte målet i nitti minutter. Motsatt side: Ørjan Nyland skulle tatt den ungarske scoringen. Skal Norge igjen felles av en keepertabbe?

- Det er lov å være skuffet nå, men dette laget kan vi slå i Budapest, sier Per-Mathias Høgmo etter tapet på Ullevaal.

- Dette laget har gode erfaringer på bortebane, vi har scoret i alle bortekamper og det skal vi fortsette med, sier han.

Men Norge hadde heller kke sluppet inn mål på hjemmebane i år. I den viktigste kampen gjorde vi det.

Fakta: 16-0 i cornere. En farlig sjanse. Hva er det vi øver på?

22.40: Det er slutt. 0-1 tap. Men det er to omganger igjen. Skal vi slakte begivenheten eller leve i håpet? Men har dette laget noe i EM å gjøre når de taper den viktigste kampen mot en ordinær mostander hjemme? Det var første norske tap for Ungarn siden 1981. Siste fnugg av håp: Vi har scoret i alle bortekampene i EM-kvalifiseringen. Dessverre lever ikke statistikk evig. Det viste denne kvelden. Takk for følget. Og god tur til Budapest.

22.30: Helland med heading i tverrliggeren. Hele stadion oier seg. Centimetre...Helland venter fortsatt på landslagssuksess. Men jobber hardt. Liker energien hans. Det gjør publikum også.

22.28: Helland inn. Norsk corner igjen. Vi har ikke skapt noe som helst på corner bortsett fra Hovlands heading for en evighet siden. Men corner er sjelden mål, viser all statistikk.

22.25: Norges angrepskraft ebber ut. Vi trenger et lykketreff. Av hvem? Hellands venstrefot kan være noe. Har ennå ikke levert på landslaget. Tiden er inne nå. Vat jo cupfinalen med Hødd her, gla'trøndern.

22.20: Moldes Moi inn. Hva med guttungen? Trenger vi ikke en som kan trylle?

22.15: Ungarns keeperhelt, dagens 100-kamp jubilant Gabor Kiraly mister ballen og Ungarn reddet på strek. Keeperen minner mye om VIF Hockey-sjefen Jan Tore Kjær, men 39-åringen er litt smidigere. Men driver han toppidrett? Opplagt! Og eneste mann som har kledd seg riktig i kveld.

22.07: Omar Elabdellaoui ville ha ny straffe. Han får i stedet gult for filming. Ja, Omar overreagerer.

22.04: Marcus Pedersen inn for Alexander Søderlund. Godset-spissen har banket inn mål i høst. Nå lanseres han som Norges redningsmann.

21.58: Ungarn får omgangens største sjanse på kontring. Norge vil ha straffe i neste angrep. Han starter rivingen i trøyapå Omar Elabdellaoui utenfor 16-meter, men ingen av dommerne reagerer. Norge snytt for straffe? Ja, roper tv-kommentatorene. Jeg klarer ikke være like kategorisk. Men nå er dommer Clattenburg upopulær her.

21.55: Sesongens vanligste resultat i tippeligaen var 1-1. Det kan vi tro på. Norge har ballen, Ungarn ligger lavt, men vi skaper ikke sjanser.

21.54: Var FIFA-rankingen synsk da den hevet Ungarn 13 plasser foran Norge sist? Norge prøver, men det går for sakte.

21.47: Semb melder at det kan bli bytte om ti minutter. Kanskje på venstrekanten som ikke fungerer.

21.45: Marcus Pedersen, Martin Ødegaard og Moi Abdellaoue er ute på gresset i pausen. Javel?

21.43: Var målet en keepertabbe?. Ja, skrikes det av noen. Njaa, av andre. En god keeper tar slike. Ikke vår mann. Hadde den ungarske jubilanten tatt den?

21.40: Pauseprat i pølsespiserommet. Kollega Erlend Nesje i Aftenposten startet å følge fotballandslaget høsten 2000. Har aldri sett det gå til noe sluttspill. Han innrømmer først nå at han burde holdt seg unna i kveld.

21.33: Pause, antydning til piping. Er det noe buljong her? Iskaldt!

21.32: Ungarerne på tribunen jobber, de norske tilskuerne er mest opptatt av smartdingsene sine. Her må det mer trøkk til på og utenfor banen. Og Ungarn er nære 2-0 etter nye tapte dueller i eget felt. Huff!

21.25: Norske halvsjanser. Sitter med en følelse av at Skjelbred og Hovland får en dårlig natt. Men lenge igjen til søndag kveld. Først da er kampen slutt.

21.20: Vi får melding om at Skeid har slått Lyn 6-3 i treningskamp i Vallhall. For noen har 2016-sesongen begynt. Leve lokalfotballen!

21.19: Årets første baklengsmål på Ullevaal for landslaget. Vi aner økende utålmodighet på twitter. 0-1 et kjemperesultat for Ungarn.

21.11: Det som ikke skulle skje, skjedde. Det er spilt 26 minutter og debutanten Laszlo Kleinheisler får upresset skyte innenfor 16-meteren. Nyland er på den, men ikke nok. Tom Høgli? Litt for langt unna, ja. Men vi begynner ikke å mase om Alesaami ennå

21.10: Litt høyere norsk press er etterlyst. Kjedelig spørsmål om balanse i laget. Sjansen er NÅ.

21.05: Alexander Søderlund avslutter svakt utaffor. Joggebuksa får er og mer selvtillit.

21.05: TV Norge-sjef Aaalbu har satt seg ned ved siden av meg. Også for han er fotball best live.

21.03: Det har roet seg og Ungarn får trille ball. Da skjer det vanlige på en norsk tribune. Nordmennene lener seg tilbake og venter i taushet, de ungarske tilskuerne holder trøkket oppe. Vi passerer et kvarter: Dette kan gå begge veier.

20.54: Også Norges keeper Ørjan Nyland er våken. Men slår et skudd rett ut i feltet. Kunne blirr farlig. Ungarns supportere lager god lyd. Det norske har dempet seg litt etter en frisk åpning. Nå starter ventetida..

20.49: Joggebuksa vinner første duell. Per-Ciljan Skjelbred brenner en 100 prosentsjanse i fri posisjon fra 12 meter. Men treffer 39-åringen som spiller sin kamp nummer 100. Kjetil Rekdal har sagt mye om ham. På den påfølgende corneren headet Even Hovland utafor. Store norske muligheter!

20.45: Vi er i gang. Ungarn i helhvitt. Keeperen i sin grå joggebukse.

20.43: Alle spillerne sang med så godt de kunne. Og SUK fikk spille tre sanger denne gangen. Publikum er veldig fornøyd, kledd i toppluer og vintertøy for den kalde fine tida.

20.38: Fanfarene gjaller og innmarsjen begynner. Nå skal vi ha alt det seremonelle. Vi må reise oss for Kongesangen.

20.30; Ullevaal er rigget. Spillerne har gått i garderoben, nå står de i tunnellen, flaggene er på plass, men ikke alle tilskuerne ennå.

20.30: Mens verden endres og den digitale tidsalder dominerer, står noe fast: Sinsen Ungdomskorps på Ullevaal-matta. De skal kun spille nasjonalsangene. Nå står de og må høre på stemningsdrepende støy fra høyttalerne.

20.25: Norske skjerf i rødt, hvitt og blått med EURO 2016 på. Hmmm. Litt tidlig?

20.23: Kongefamilen med verdens mest sportsinteresserte konge i spissen, Harald V, tas i mot av generalsekretæt Kjetil Siem og fotballpresident Yngve Hallen utenfor hovedinngangen. Det er et usedvalig kongelig oppmøte. Har de vært her hele gjengen samlet før? Vi aner at kampen oppfattes som viktig.

20.22: Per-Mathias Høgmo intervjues av TV Norge på indre bane. Hvorfor dette laget: - Kontinuitet, er stikkordet.

20.20: Kveldens dommer kjenner alle de norske spillerne og andre som ser på Premier League. Mark Clattenburg regnes som en av verdens beste dommere. Han dømte nylig byderbyet Manchester United mot Manchester City. Det er første gang han dømmer Norge. Men han kjenner vel den særnorske interessen for Premier League?

20.15: I pressens arbeidsrom i 6. etasje er ikke tv-ene en gang slått på. Ingen følger TV Norges oppkjøring. TV2-folka vet ett bord, VG og NTB ved et annet, god spredning og vanlig tilbakelent stemning. Pølsene til pauseserveringen lempes inn.

20.10: Speakerne starter nedtellingen inne på arenaen. Alle kvalikscoringene skal vises på storskjerm. NFF har et nøye minutt-for-minutt skjema fram til kampstart. Foreløpig er det mer støy fra høyttalerne enn fra tribunen.

20.04: Norge er i gang. Kanskje de ikke ville krasje i spillertunnelen. Det er så mange oransje markører spredt utover at spillerne må ha egen kartleser for å skjønne øvelsene som skal gjøres.

20.03: Ungarns spillere først ute på matta. Det har vært mye fokus på joggebuksekeeperen og veteranen Zoltan Gera. Jeg lurer mest på spissen Krisztián Németh som scoret et herlig mål mot Adam Larsen Kwarasey i Major Soccer League nylig. Det er lov å ha respekt for dette laget.

19.59: Og der var jaggu de ungarske keeperne utpå også. Keeperne må varme opp lengst? Tredjekeeperen får antagelig en rolig kveld. 45 minutter til kampstart.

19.58: De norske keeperne er først ut på plenen. Varmer opp foran det som på fagspråket heter Bendit-svingen, men som for oss Osloboere er kortsiden ut mot rundkjøringa. De trenes av Frode Grodås, mannen som kunne spilt sjøl hvis alle de tre norske keeperne skulle bli skadet.

19.45: Ferenc Puskas er fortsatt Ungarns største fotballnavn. Men dagens norske landslag kjenner knapt navnet.

19.40: Norge var 17 minutter unna direkte EM-plass da Norge ledet over Italia i Roma. Men Ungarn var enda nærmere. De var ett minutt unna, men ble sendt ned som tabelltreer da Tyrkia scoret i nest siste minutt i en annen kamp. Stor nedtur i Ungarn.

19.35: Mange stusser over de ungarske forberedelsene. Til kampen mot Norge er nesten hele støtteapparatet byttet ut. Tyske Andreas Møller er hentet inn som assistenttrener. Ungarn skal til sitt første sluttspill siden 1986, Norge var tross alt med sist i 2000. Det er jo ikke sååå lenge siden.

19.30: Noen få norske spillere har vært inne på gressmatta for å smake på en av Europas beste gressmatter. NFF har bruke store ressurser på å ha byens mest velfristerte plen i anstendig forfatning i midten av november. Cupfinalen skal spilles her om halvannen uke.

19.25: Det norske laget er klart. Det ble akkurat som ventet. Høgli inn for Alesasaami, altså dette:

(4-2-3-1): Ørjan Håskjold Nyland – Omar Elabdellaoui, Even Hovland, Vegard Forren, Tom Høgli – Stefan Johansen, Alexander Tettey – Per Ciljan Skjelbred, Markus Henriksen, Jo Inge Berget – Alexander Søderlund.

19.10: Og når Ungarn er inne, er det klar for en dose mer hysteri. Kveldens yngste publikum har samlet seg når den norske spillerbussen ankommer. Brølet er unisont og øker i styrke når Martin Ødegaard passerer. Men han skal garantert ikke starte denne kampen.

19.00: Den ungarske spillerbussen ankommer Ullevaal. En håndfull ungarere oppdager bussen i mørket langs Sognsvannsbanen. Vaktene opp med tausperringer og hysteriet er i gang.

19.00: Velkommen til Ullevaal stadion og første akt i dramaet om EM-plass Norge - Ungarn. Dagsavisen har ingen tradisjon on å dekke live med tekst, men en gang må være den første. Og dette er vel anledningen. Men husk: Ingenting avgjøres i kveld. Dette er egentlig bare en lang førsteomgang foran returkampen i Budapest søndag kveld. Norge har ikke tapt for Ungarn siden 1981.