Ski

Veien mot VM er staket ut

Dobbeltsuksessen i Tour de Ski - både for gutta og jentene - gir nye utfordringer. For nå dreier det seg om veien til VM i Falun.

VAL DI FIEMME (Dagsavisen): Dobbelt norsk blant gutta. Firedobbelt blant jentene. Da er det bare å se fram til nye triumfer i Falun i februar. Eller?

Faktum er at få som vinner Tour de Ski vinner i VM seinere på vinteren. Virpi Kuitunen og Dario Cologna er blant unntakene. Den største utfordringen er å holde seg frisk etter ei drøy uke med Tour de Ski. Mange har gått på en smell etter den konkurransen som nå ble arrangert for niende gang.

- Dette blir en helt ny situasjon for meg, sier Marit Bjørgen.

 

Unngå sykdom

Nå blir det spesielt viktig å unngå luftveisinfeksjoner. Det er det som ofte oppstår etter Tour de Ski, der både skiftende temperatur og all reisingen påvirker kroppen, sier landslagslege Knut Gabrielsen til Dagsavisen.

- Men vi har lagt en årsplan for dette. Og i de planene har vi tatt hensyn til hvor løpere bor, hvordan familiesituasjonen er, det vil si med barn også videre, utdyper han.

- Det viktigste nå er at løperne får noen rolige dager når de kommer hjem.

 

Ei ukes ro

Martin Johnsrud Sundby leder verdenscupen sammenlagt, 340 poeng foran toer Petter Northug.

- Nå skal jeg hjem å roe meg. Prøve ikke å tenke langrenn. Bare lade batteriene, sier han.

Før han overfor Dagsavisen innrømmer:

- Men problemet mitt er at jeg er så dårlig til å roe meg. Jeg er ikke så glad å hvile, men nå må jeg gjøre det.

Han tror han kan få noen gode råd av Olaf Tufte, som han bruker som sin mentale mentor.

- Ja, fordi dette er det tøffeste mentalt jeg har vært med på, mener han.

Da har herretrener Trond Nystad, som tar en tur hjem til sin skadde kone, Claudia, i Ramsau, et tips han vil videreføre til Johnsrud Sundby.

- Han bør ta det helt rolig. Han bør gå turer med barnevogna si. Og alle løperne må være i bevegelse sånn at kroppen ikke sovner. En ensidig sofatilværesle er ikke å anbefale, er hans råd.

Mer fra Dagsavisen