Ski

Vant Vasaloppet i debuten

Debutanten Petter Eliassen rykket fra veteranen Anders Aukland på den siste kilometeren og vant Vasaloppet i første forsøk. Justyna Kowalczyk vant kvinneklassen også i sin debut i rennet.

Av Jørgen Tjærnås

Tidligere landslagsløper Petter Eliassen gikk inn til seier i Vasaloppet søndag. Anders Aukland måtte slippe på slutten og ble nummer to.

I den ni mil lange klassikeren fra Sälen til Mora klarte ikke tsjekkeren Stanislav Rezac å følge de to nordmennene på de siste kilometerne. Dermed ble det en helnorsk duell om seieren.

Den duellen avgjorde trønderen Eliassen til sin fordel. 29-åringen, som går for Tverrelvdalen, holdt et tempo som Aukland ikke klarte å følge. Dermed kunne han jublende krysse målstreken som vinner i sin første start i Vasaloppet.

– Det gikk veldig bra i dag. Jeg var fornøyd med hvordan løpet utviklet seg. Jeg hadde håpet på en pallplass, men seier var for mye å drømme om, sa Eliassen til SVT etter seieren.

Skuffet Aukland

Anders Aukland vant Vasaloppet i 2004 og var nær sin andre seier elleve år etter.

- Ja, jeg får kanskje ikke denne sjansen igjen, sa 42-åringen etterpå. Han var både sliten og skuffet. Men glad for at han klarte å prege løpet slik han gjorde.

Før start meldte to av de største favorittene avbud. Svenskene Johan Olsson og Jørgen Brink ble begge syke før start. Også russerne Aleksandr Legkov og Maxim Vylegzjanin valgte å ikke starte.

– Taktikken var at vi skulle la Anders Södergren få seg en luke i starten. Så skulle vi andre på laget sørge for å ikke sløse med kreftene, sa Team LeasePlan Go-løperen.

Årets løp ble veldig tungt på vått føre og det skilte veldig mye. Avstanden fra vinneren ned til Tord Asle Gjerdalen på sjetteplass var på over fem minutter

Det er tredje gang på rad at en norsk løper vinner Vasaloppet. John Kristian Dahl vant i fjor, mens Jørgen Aukland vant i 2013.

Øystein Pettersen var med i tetsjiktet lenge, men sprakk da Eliassen og Aukland rykket. Pettersen måtte ha hjelp i målområdet etter å ha kommet inn til fjerdeplass.

- Jeg er veldig stolt og veldig skuffet. Men har fantastisk respekt for de tre gutta som kom foran meg, sa han til TV 2.

Første til Polen

Justyna Kowalczyk tok seieren i kvinneklassenmed over fire minutter ned til forfølgerne.

Den polske langrennsløperen så en stund ut til å kunne få det tøft, da hun ble liggende et stykke bak fra start. Arrangørene klarte ikke å få opp sperringene foran alle løperne, og Kowalczyk var en av dem som tapte tid på dette.

Men utover i løpet viste hun at hun hadde mest krefter. I siste halvdel av løpet ble hun liggende langt foran resten av kvinnene. Dermed endte det i suksess i hennes langløpsdebut.

Totalt endte hun på 71.-plass i rennet. Det er den beste plasseringen noensinne for en kvinnelig løper i Vasaloppet, hvor 91.-plass tidligere er det beste en kvinnelig løper har oppnådd.

I mål i Mora etter ni mil var hun til slutt 4.17 minutt foran Britta Johansson Norgren. Sveitseren Sara Boner ble nummer tre, mens fjorårsvinner Laila Kveli endte på fjerdeplass. Også Kowalczyk gikk uten festesmurning og staket seg gjennom 90 kilometer slik også flertallet i eliteklassen for menn gjorde. (NTB)