Vant etter nervepirrende avslutning

(Norge - Serbia 28-26). Linn-Kristin Riegelhuth Koren og Norge dro i land seieren i EM-premieren tirsdag. Men laget gjorde det unødvendig spennende mot slutten.

BEOGRAD: Riegelhuth Koren avgjorde med kampens siste mål. Hun spilte meget godt i 1. omgang. Seks scoringer gjorde at hun var på skjema til egen landslagsrekord. Den er 12 fulltreffere mot Ungarn i 2006. Denne gangen endte hun til slutt på åtte.

Larvik-spilleren roet de norske nervene da hun straffescoret til 25-22. Men sekunder senere fikk Ida Alstad rødt kort etter tre utvisninger.

Serbia grep sjansen med tre kjappe mål og 25-25. Dermed levde kampen helt inn. de norske jentene fikk samlet seg igjen og klarte å avgjøre til sin fordel.

Det skjedde etter at Norge hadde ledet med seks mål to ganger før pause og 19-14 litt inn i 2.-omgangen.

Det ble en åpningskamp lik mange andre: Toppspill blandet med svakere perioder både lagmessig og individuelt.

Serbia er ingen gullkandidat i EM, selv ikke på hjemmebane. Men laget er såpass godt at det presset Norge til en solid gjennomkjøring.

God start

Seieren gjør at det skal usannsynlig mye til for at Norge ikke går videre til hovedrunden med full poengpott.

Keeper Katrine Lunde Haraldsen spilte ikke noe OL å skrive hjem om, men det hadde til en viss grad utenomsportslige årsaker. Hun har vært god på klubblaget i Györ i høst, og det var Lunde Haraldsen også mot Serbia.

Heidi Løke fikk en del juling inne på streken, men bidro til flere mål, straffekast og utvisninger.

Anja Edins bidrag med mål etter pausen var også viktig.

Seiersprosent 90

Norge er EM-spesialisten framfor noen etter fem titler (av sju mulige) siden 1998. På de fem siste europamesterskapene har laget nå spilt 41 kamper. Fasiten er slående sterk:

* 37 seirer

* 2 uavgjort

* 2 tap

Det gir en seiersprosent på hele 90,2. Bare Danmark (2002) og Sverige (2010) har slått Norge i den perioden i EM-sammenheng.

Dødt

Den annonserte heksegryta i Beogradska Arena uteble helt til de siste sju-åtte minuttene. Det var bare cirka 4500 tilskuere på plass i en arena med kapasitet for 20.000.

Norge fortsetter gruppespillet mot Tsjekkia torsdag og Ukraina to dager senere. Innledningskampen dem imellom ga tsjekkisk 25-22 og ingen grunn til norsk bekymring over motstanden resten av uka. (NTB)

Resultater fra EM-sluttspillet håndball kvinner tirsdag, innledende gruppespill: