Sport

Vålerengas høye herrer

Vålerenga-spillerne ruver høyt over isen i Get-ligaen. Dét fører med seg både fordeler og ulemper.

JORDAL UNGDOMSHALL (Dagsavisen): Kalle Ekelund (192 cm) og Villiam Strøm (191 cm) er Vålerengas høyeste spillere. Ifølge statistikk fra Elite Prospects når ingen andre i ligaen opp til VIF når det gjelder gjennomsnittshøyde.

– Det kan være fordeler og ulemper med det. Fordelen med å være stor og høy, er at man gjerne vinner flere dueller. Man er sterk i nærkampene. Men så kan du jo miste litt fart på det, sier VIF-back Strøm (28) til Dagsavisen og fortsetter:

– Heldigvis har vi en fin miks i laget. Og jeg føler det hjelper på at jeg og Kalle er store og kan ta for oss i forsvaret. – Og som nevnt er det helt klart fordeler også. Som i Get-ligaen, der er jo jeg en av de største og sterkeste. Det er jo min fordel. Da vinner jeg mange flere dueller enn jeg taper, og det er jo jobben min også. Jeg skal vinne dueller og få flyttet pucken til «Tobbe» (Tobias Lindström) og co., som skal score målene.

Les også: Roy Johansen: – Vi er et lag midt på tabellen (DA+)

Sportssjef Espen «Shampo» Knutsen kjente ikke til statistikken før Dagsavisen presenterte den for ham.

Saken fortsetter under bildet

###

Den høyreiste Vålerenga-duoen Kalle Ekelund og Villiam Strøm synes godt på isen. Nå forbereder de seg til torsdagens lokaloppgjør mot Grüner hjemme i Furuset Forum. Søndag kommer Stjernen på besøk. – To ekstremt viktige kamper for oss, sier Strøm. Her på trening i Jordal Ungdomshall mandag. Foto: Jørn H. Skjærpe

Annerledes hockey

– Dette var nytt for meg. Men det er veldig fint å ha litt høyde på backene våre der, som skal rydde opp foran Steffen Søberg i buret. Samtidig er ikke den fysiske størrelsen på spillerne like viktig mer. Før var flere lag kanskje mer bevisst på å bygge lag bestående av større spillere, men hockeyen har utviklet seg. Nå er det mange flere kvikke spillere, se for eksempel på Mats Zuccarello (171 cm). Hockeyen er annerledes nå, sier Vålerenga-sportssjef Espen «Shampo» Knutsen.

Villiam Strøm peker også på sportssjefens poeng.

– Små, kvikke spillere er mitt verste mareritt. Man må være oppi dem så tidlig som mulig, ikke gi dem muligheten til å sette fart. Det er ganske enkelt å forstå at en spiller med Zuccas størrelse er litt kjappere på foten enn det jeg er, sier Vålerenga-backen.

Les også: Hjemme bra, men borte ... også bra? Se hvorfor Vålerenga får «hjemmefølelsen» mot rivalen (DA+)

Lagkamerat og backkollega Kalle Ekelund (29) peker også på ulemper og fordeler med å være stor og sterk. Men svensken trekker spesielt fram én faktor som kan være gunstig i norsk hockey:

– På liten rink kan det være en ekstra fordel i å være stor, tror jeg, med litt mindre isflate å dekke, og med stor rekkevidde, sier Ekelund til Dagsavisen.

Selv er han opptatt av å pleie kroppen godt mellom kampene.

– Jeg prøver å ta vare på meg selv så godt som det lar seg gjøre. Jeg bruker mye tid på dynamisk oppvarming før treningene. Det går på å være nøye med å tøye ut, i tillegg til å bruke mye tid på å utvikle bevegeligheten, sier Ekelund.

Saken fortsetter under bildet

###

Vålerenga-trener Roy Johansen gir instrukser til spillerne på mandagens trening. Foto: Jørn H. Skjærpe

Lokaloppgjør

VIFs ruvende høyde til tross, det viser seg at det heller kan lønne seg å være liten og kjapp. Serieleder Stavanger Oilers ligger helt nederst på «høyde-tabellen», men er i rekordform og topper grunnserien med soleklar margin – Oilers snitter 2,83 poeng per kamp, mot VIFs 1,66.

Vålerengas høyreiste spillere kommer på sin side fra sure tap i serien i de to siste kampene. Rivalene Storhamar (3-5-tap) og Frisk Asker (0-2) ble for sterke. Nevnte Oilers topper grunnserien med sine 48 poeng, deretter følger Frisk (35 poeng), Storhamar (34), Lillehammer (32) og deretter regjerende seriemester VIF (30). Nå venter to viktige hjemmekamper for Vålerenga og trener Roy Johansen – først lokaloppgjøret mot Grüner torsdag, deretter mot Stjernen søndag.

– Ekstremt viktige kamper, spesielt nå som vi har surret vekk poeng mot rivaler i de to siste. Ambisjonen vår er fortsatt å bli blant de fire beste. Det er også realistisk, mener vi. Men da må vi ta full pott i kampene som kommer, sier Villiam Strøm.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Fakta:

Gjennomsnittshøyde for spillerne på lagene i Get-ligaen:

  • 1. Vålerenga: 183,14 cm
  • 2. Lillehammer: 183,04 cm
  • 3. Stjernen: 182,96 cm
  • 4. Sparta: 182,63 cm
  • 5. Storhamar: 181,85 cm
  • 6. Narvik: 181,82 cm
  • 7. Grüner: 181,78 cm
  • 8. Frisk Asker: 181,75 cm
  • 9. Manglerud Star: 181,36 cm
  • 10. Stavanger Oilers: 181,11 cm

Kilde: Elite Prospects

Mer fra Dagsavisen