Vålerenga trakk det lengste strået i lokaloppgjøret

(Vålerenga – Lyn 2-0) En tidlig utvisning utjevnet litt av nivåforskjellen mellom lagene, men ut over i den andre omgangen ble det klart at Vålerenga var et nummer eller to for gode i lokaloppgjøret mot Lyn.

Bilde 1 av 6

INTILITY ARENA (Dagsavisen): Etter en sjansefattig åpning, eksploderte kampen etter sju minutters spill. Da ble Lyn-spiller Camilla Linberg spilt igjennom alene med keeper, men rett på kanten av 16-meteren ble Lyn-spissen lagt i bakken av Vålerengas Maruschka Waldus. Dommer Ingvild Aarland gjorde det eneste rette, og sendte VIF-stopperen inn til en tidlig dusj.

I tillegg til det røde kortet fikk Lyn også en frisparkmulighet i veldig god posisjon. Linberg tok det selv, og frisparket var godt nok plassert helt ute i hjørnet til at Vålerenga-keeper Jalen Justine Tompkins måtte strekke seg så lang hun var og gjøre en kvalifisert redning. Hun ga likevel en farlig retur, og Lyns Emma Godø var først på pletten.

Dessverre for Lyn-spilleren var VIFs sisteskanse lynhurtig oppe og fikk med et tigersprang kastet seg ned mot hjørnet og reddet en sikkert scoring. Godø fortvilet, mens VIF-spillerne jublet ellevilt for sisteskansens strålende redning. Ti minutter senere var Tompkins igjen på pletten, da Una Søyland snappet opp et dårlig tilbakespill i VIF-forsvaret. Førstetouchen var akkurat litt for dårlig, slik at Tompkins klarte å stupe foran Lyn-spilleren og avverge.

– De redningene der var veldig avgjørende øyeblikk for oss i kampen. De kommer rett etter utvisningen, i en periode der vi er litt rystet. Det er to veldig gode redninger, som gjør at vi får tid til å finne oss selv litt igjen, sier Vålerenga-trener Jack Jensen til Dagsavisen.

Vålerenga ofret toppscoreren

Det røde kortet gjorde at Vålerengas trener Jack Majgaard Jensen så seg nødt til å ofre toppscorer Ajara Njoya etter halvspilt første omgang, og det var en heller betuttet Njoya som slo følge med Waldus for en tidlig dusj. Det røde kortet gjorde også sitt til at kampen nok ble langt mer jevnspilt enn den kunne ha vært, da Lyns numeriske overtall nok gjorde sitt til å utjevne kvalitetsforskjellen mellom seirelederne og laget på nest siste plass.

Vålerenga hadde likevel ballen mest den første halvtimen, men slet med å skape de helt store sjansene. I det vi passerte halvtimen spilt hadde Sherida Spitse et farlig frisparkforsøk, også det fra rett utenfor 16-meteren. Retningen var god, men Lyn-keeper Kirvil Sundsfjord var fint nede og slo ballen ut til en corner Lyn fikk avverget. Vålerenga fikk koblet inn et lite grep etter det, men Lyn var livsfarlige på kontringer med farta til Linberg i bakrommet.

Lyn fortsatte å slå baller inn i bakrom, noe Vålerengas forsvarere overhodet ikke satte pris. Likevel skjedde det ikke all verden de siste ti minuttene av den første omgangen, da Vålerenga-presset ebbet litt ut. Det samme gjorde omgangen, da lagene gikk i garderoben på stillingen 0-0.

– Vi har litt utfordringer med å finne de rette rommene etter at vi blir en spiller mindre på banen. Etter hvert som jeg så at vi ikke klarte å finne de riktige rommene gikk jeg selv opp på tribunen for å få et bedre overblikk, og for å finne ut hva vi burde gjøre i pausen. Det synes jeg vi lyktes ganske godt med, slik at vi spiller en mye bedre andre omgang, sier Jensen.

Drømmetreff ga Vålerenga ledelsen

Den andre omgangen startet ganske likt som den første startet. Vålerenga hadde mye ball, og prøvde å finne veien gjennom et resolutt Lyn-forsvar. Samtidig prøvde Lyn fortsatt å nå Linberg i bakrom med en lang pasning. Åtte minutter ut i omgangen var det imidlertid Ingibjörg Sigurdadottir som kom alene i bakrommet, men første touchen hennes var ikke den beste. Det gjorde at Lyn-forsvaret kom innpå igjen, og avslutningen gikk rett på keeper.

Like før timen spilt var det så Sherida Spitse som kom til en god skuddmulighet, etter å ha dratt seg forbi en del Lyn-spillere som virket litt redde for å gå oppi nederlenderen. Skuddet, fra relativt godt hold, gikk imidlertid rett på keeper Sundsfjord som hadde ganske god kontroll på den.

Fire minutter over timen spilt sprakk nullen for Lyn, da Synne Sofie Jensen fikk drømmetreff fra kanten av 16-meteren og bøyde ballen i motsatt hjørne. Jensen ble satt opp av Sherida Spitse som hadde forsert med ballen og lagt an til skudd, men i stedet lagt ballen ut til Jensen på kanten av 16-meteren. Skuddet seilte over en sjanseløs Lyn-keeper Sundsfjord.

– Ut over i den andre omgangen så maler vi Lyn litt i senk, og vi viser at vi kan produsere kvalitetsangrep og score bra mål også med en spiller mindre. Etter vi får justert oss i pausen får vi spillet litt mer som vi vil, og da kommer også sjansene og målene, sier Jensen.

Vålerenga punkterte kampen

Fem minutter senere satt den igjen for Vålerenga. Denne gangen var det Rikke Marie Madsen som var på farten, og som kom seg ned til dødlinjen. Vålerenga-spissen la ballen tilbake 45 grader til Dejana Stefanovic, som tok et touch og banket ballen i det nærmeste hjørnet. En meget god og kontant avslutning av midtbanespilleren. Samme Stefanovic var frempå igjen to-tre minutter senere, men denne gang reddet Sundsfjord skuddet.

Etter Vålerengas andre mål ble det en ren transportetappe for serielederen resten av kampen, og VIF brant en rekke gode sjanser for å gjøre det til 3-0. Lyn var med i første omgang, men ble spilt ut av banen de siste 45 minuttene. Dermed vant Vålerenga en høyst fortjent seier i lokaloppgjøret.

– Jeg er veldig fornøyd med innsatsen til spillerne. De jobber steinhardt hele kampen, og det er jeg veldig godt fornøyd med. Så er det alltid godt å vinne, og spesielt i et lokaloppgjør som dette, så det er en riktig sterk prestasjon av spillerne. Og jeg synes det er fortjent at vi vinner til slutt, forteller VIF-treneren.

Toppserien, runde 9

Vålerenga – Lyn 2-0 (0-0)

Mål: 1-0 Synne Sofie Knudsen (64.), 2-0 Dejana Stefanovic (69.)

Vålerenga (4-4-2): Jalen Justine Tompkins – Andrine Tomter, Maruschka Waldus, Ingibjörg Sigurdadottir (Mia Rostad Huse fra 85.), Stine Ballisager Pedersen – Sherida Spitse, Synne Sofie Jensen, Celine Biset Ildhushøy (Kine Myhrer Fløtre fra 90.), Dejana Stefanovic – Ajara Njoya (Janni Bøgild Thomsen fra 24.), Rikke Marie Madsen (Tine Celine England Karstensen fra 85.)

Lyn (4-5-1): Kirvil Sundsfjord – Trine Jensen (Iselin Sandnes Olsen fra 62.), Joanna Bækkelund, Emilie Bølviken, Emilie Raaum Closs – Hadda Nikoline Myhre Foslie (Mariana Valeria Larroquette fra 62.), Anna Linnea Palm (Kristin Haugstad fra 70.), Emma Stølen Godø, Selma Hernes (Julie Aune Jorde fra 57.), Una Johanne Søyland (Sofie Mykkeltveit Tunes fra 70.) – Camilla Linberg.

Gule kort: Dejana Stefanovic, Vålerenga. Joanna Bækkelund, Lyn.

Røde kort: Maruschka Waldus, Vålerenga.

Dommer: Ingvild Langnes Aarland, Malmefjorden IL

Øvrige resultater:

Røa – Rosenborg 2 - 3 Arna-Bjørnar – Sandviken 0 - 1 LSK Kvinner – Kolbotn 3 - 1 Klepp – Avaldsnes 1 - 2