Suzann Pettersen trodde aldri hun skulle få spille golf i OL. I 2016 får hun muligheten. FOTO: AFP/NTB SCANPIX

Tilbake etter 116 års OL-pause

Suzann «Tutta» Pettersen (33) kan bli første kvinnelige gullvinner i et OL siden 1900.

Dagsavisen møter Suzann Pettersen og starter med en quiz:

- Vet du hvem Margaret Abbot er?

«Tutta» rynker pannen og tenker hardt, før hun innrømmer:

- Nææi.

- Hun var den første - og eneste - kvinne som har vunnet et OL-gull i golf.

- Huff, det burde jeg visst.

Vi trøster med å si at spørsmålet nok ikke går under kategorien allmennkunnskap.

 

Tilbake i 2016

Margaret Allbot vant OL-gullet i Paris i 1900, og dette var den eneste gang kvinner har deltatt i et OL med golf på programmet i konkurranse med deltakere fra USA, Storbritannia, Frankrike og Hellas. Da gikk jentene ni hull, og Abbot vant med 47 slag (herrene hadde 36 hull). Gutta fikk også delta i neste OL - 1904 i St. Louis. Etter det var det stopp for golf i OL.

Men i neste OL, OL i Rio de Janeiro i 2016, er golf tilbake.

- Jeg trodde aldri at jeg skulle få spille golf i et OL, sier hun.

- For golf er så stort i seg selv at sporten ikke trenger et OL for å få oppmerksomhet slik som mange småidretter, Men, jo, det er på sin plass at golf er tilbake på OL-programmet.

Konkurransen blir som en vanlig turnering med fire runder.

 

Stort høydepunkt

Suzann Pettersen sier at hun ikke vil gjøre noe spesielt med tanke på å kopiere Margaret Abbot.

- Det er klart at i 2016 blir dette et stort høydepunkt. Men jeg kommer til å forberede meg som til en vanlig Major-turnering. I Brasil har jeg bare spilt i et par småturneringer. Men jeg kommer ikke til å basere sesongen på dette OL, sier hun.

 

Frustrert

Suzann Pettersen er rangert som nummer fire i verden. I fjor var hun rangert som nummer to.

Hun innrømmer at 2014-sesongen har vært en frustrerende sesong. Men en ryggskade ødela mye.

- Du har lagt planer, og så går alt i bøtta. Det er kjipt, men heldigvis har jeg gjort konkurranser som viser at jeg kan mestre nivået. Dette har ikke vært en katastrofesesong. Det har vært mye berg-og-dalbane, som gjør det til en sesong jeg bare må legge bak meg, sier hun til Dagsavisen.

- Før, når jeg hadde hatt en dårlig dag på jobben, kunne jeg bare løpe ut i skauen og få det blåst ut av hodet, fortsetter hun.

Nå satte ryggtrøbbel en stopper for også det.

- Nå har det handlet om å komme seg over smerteterskelen. Slik har det også vært på trening. Nei, dette har vært et år som ikke har svart til forventningene, sier hun.

 

Endringer

Foran neste seong gjør hun endringer. Hun er blitt en del av Butch Hammon Team, som blant annet hadde Tiger Woods i stallen fra 1993 til 2004. Hun har også fått ny trener i Mike Scott som hun har samarbeidet med tidligere.

- Med tanke på OL må jeg gjøre endringer allerede før neste sesong, forteller hun.

- Nå har jeg hatt den samme treneren i seks år, og da er det greit med noe nytt, selv om jeg har samarbeidet med Mike Scott før også - i 2011. Han er en sånn laidback fyr som tar liten plass.

 

Revansjsugen

Akkurat nå er Suzann Pettersen hjemme i Norge på juleferie. Men hun legger ikke skjul på at hun lengter etter å komme i gang igjen.

- Jeg er supergira på å komme tilbake for å revansjere meg. Derfor reiser jeg tilbake til USA og Orlanda før nyttår. Vi går inn i den sterkeste LPG-sesongen noensinne, og jeg kommer til å spille i 26-27 turneringer. Det er et par mer enn det jeg pleier, sier hun.

Høydepunktet neste sesong blir Solheim Cup 2015 i tyske Sankt Leon-Rot i september.

Etter det kan tilbakekomsten til OL sitte i tankene.