Vintersport

«Mett» Kilde utenfor pallen: – Vanskelig å komme seg opp i sonen

Vinterens store fartskonge Aleksander Aamodt Kilde avsluttet en eventyrlig utforsesong med 6.-plass i Soldeu i Andorra. Han slet med å få opp spenningsnivået.

Oppdatert etter endt renn, kl. 11.45

Før rennet var nemlig utforkula sikret. Han har vunnet seks renn i utfor denne sesongen. De fire øvrige har gått til østerrikeren Vincent Kriechmayr, som var sterkest også i Soldeu.

Kriechmayr vant foran tyskerne Romed Baumann (+0,09) og Andreas Sander (+0,13).

I målområdet kunne Kilde feire med utforkula han har vunnet for andre år på rad. Den ble sikret i Aspen sist uke. En eventyrlig sesong i utfor har også endt med to super-G-seirer og to sølv i VM i Courchevel.

Kilde erkjente til Viaplay før start i Soldeu at det var vanskeligere å finne tenningsnivået når «man ikke har noen kule å kjøre for».

– Man kjører om seieren, selvfølgelig. Det er sånn det er. Jeg merker ikke at jeg tar lett på det, men det er litt vanskelig å ha 100 prosent fokus og få opp spenningsnivået, sa han.

– Prøvde det jeg hadde

I toppen var 30-åringen helt med de aller beste, men en feil i henget gjorde at han til slutt måtte se seg slått med tre tideler.

– Jeg visste at det kom til å bli et rotterace, og at det var vanskelig å komme seg opp i sonen. Det var litt vanskeligere òg, men samtidig var jeg veldig klar på start og prøvde det jeg hadde. Det holdt ikke i dag, men det er helt greit, sa Kilde.

– Jeg kan ikke klage på denne sesongen totalt sett. Dette her er helt innenfor, la han til.

I Aspen nylig vant Kilde sin åttende verdenscupseier for sesongen, og det er norsk rekord. Tidligere hadde han den sammen med Aksel Lund Svindal (2015/16) og Kjetil Jansrud (2014/15).

Sejersted ga alt

Sejersted klinte til etter nedturen i Aspen. På toppen var han raskest og ledet før han holdt på å gå på et stygt fall, men reddet seg inn i landingen.

– Med den feilen han gjorde, tok han ned farten for mye, sa Viaplay-ekspert og tidligere løper Kjetil André Aamodt.

28-åringen endte på 11.-plass og var 64 hundredeler bak Kriechmayr.

Det skjedde halvannen uke etter at Sejersted var nær sin første verdenscupseier. Da ledet han etter at 24 løpere hadde satt utfor, men været gjorde at rennet ble avlyst. Hadde seks løpere til kjørt, ville resultatene vært tellende.

Farvel

Franske Johan Clarey kjørte sitt siste renn i verdenscupen onsdag. Han endte på 12.-plass og ble slått med 0,72 sekunder.

42-åringen har kjørt 240 verdenscuprenn og aldri vunnet. Elleve ganger har han vært på pallen, og sju ganger har han vært nummer to. Veteranen har også OL-sølv fra Kina i fjor og VM-sølv på CV-en.

Amerikanske Travis Ganong sa også farvel til verdenscupsirkuset. 34-åringen står med to seirer i verdenscupen i tillegg til VM-sølv i 2015. Ganong tok ikke store sjanser nedover traseen i Soldeu og endte på 20.-plass.

Verdenscupavslutningen i Soldeu fortsetter med super-G torsdag. Fredag er det parallellslalåm for blandede lag før teknikkrennene (storslalåm og slalåm) står for tur lørdag og søndag.

Mer fra Dagsavisen