Sport

Sjanseløs mot spesialistene

Petter Northug (26) var med tetgruppa til det gjensto tre kilometer. Men på de siste monsterkilometerene ble han sjanseløs mot spesialistene.

- Det er dette jeg trener for hele året. For meg er det to løp som betyr noe - Marcialonga og Vasaloppet, sier gårsdagens Marcialonga-vinner Jørgen Aukland, som fikk følge av bror Anders på den neste plassen.

De forberedelsene som Aukland-brødrene gjør innebærer nesten 1.000 treningstimer med staking. Derfor har de et helt annet utgangspunkt enn en «normalløper» som Petter Northug.

- På de siste kilometerne hadde jeg krampe i armene. Etter seks mil skjønte jeg for alvor at her hadde spesialistene en fordel, sier han til TV 2.

- Men for meg var det viktig med en sånn type løp før Vasaloppet.

Petter Northug endte på en 10. plass.

Et annet løp

For nå er Vasaloppet det neste store målet for Petter Northug.

- Nå må jeg få lagt inn en del langturer for å bli herdet til Vasaloppet. Det rennet vil passe meg bedre. Jeg er sterkere i lettere terreng, mener han.

Der vil han i alle fall ikke få oppleve en slik bakke han måtte opp på slutten av løpet i går.

- Da jeg kom inn i bakken hadde jeg null sjanse, innrømmer han.

Den siste bakken har i snitt en stigningsgrad på 10 prosent.

På de siste tre kilometerne tapte han voldsomt og var hele 1.18,8 minutter bak Fredrik Aukland da han endelig nådde toppen.

- Men nå frister det å ta opp kampen mot spesialløperne.

Brakk staven

Petter Northug fikk en litt dramatisk start på løpet. Han forteller om det:

- Jeg brakk staven i starten på løpet og måtte snu for å hente den igjen. Det tok et par kilometere før jeg fikk en ny stav. Det hele var min feil, men det hadde ingen betydning for løpet.

Lagseier

Den tredje Aukland-gutten, Fredrik, er trener for sine to brødre på Team Xtra personell. Han er ikke i tvil om hva suksessen skyldes.

- Dette var en seier for spesialistene og en seier for det lagtaktiske, sier han.

Det så vi særlig på slutten av løpet. Da Jørgen Aukland rykket idet han gikk inn i den siste bakken, gjorde ikke bror Anders engang forsøk på å følge ham. Hans jobb ble da å sørge for at konkurrent Stefan Rezak ikke greide å lukke den luka som Jørgen da fikk. Først på slutten, da Rezak var ferdigkjørt, kunne han ta opp jakten på broren. Men veien fram ble for lang.

I motsetning til laget til Petter Northug, skulle Aukland-guttas lag gå for hverandre. På Northugs «Bakeriet-lag» skulle løperne bare gå for seg selv.

Opphenting

Starten ble også dramatisk for seierherre Jørgen Aukland. Etter de første 18 kilometerne lå han nesten ett og et halvt minutt etter tetgruppa.

- Ja, jeg slet i den første delen av løpet, forteller han.

- Jeg følte meg pill råtten, og jeg lå jo over minuttet bak. Men så fikk jeg god hjelp da vi startet på veien nedover. Så falt jeg og slo meg og var sikker på at jeg måtte gi meg, fortsetter han.

Imidlertid bet han tennene sammen og fortsatte likevel.

- Så dempet Anders og de andre der framme farta, og vi tok dem igjen.

Da gikk Jørgen Aukland direkte i front.

- Ja, som lag jobbet vi utrolig bra. Jeg dempet farta for å se om Jørgen ville komme opp. Likevel ble jeg overrasket da jeg fikk se ham komme, sier Anders Aukland.

Dette ble tredje gang at Jørgen Aukland vant Marcialonga. Første gang var i 2003, og da var han den første løperen som staket opp de siste tre kilometerne. Han vant også i 2006.

I 2004 og 2008 tok også Aukland-brødrene dobbeltseier, men da var det Anders som var først til å passere mållinja.

Mer fra Dagsavisen