Sport

Nå går det oppover for Oppsal-gutten Håvard Nielsen etter et par tunge år

Håvard Nielsen ble helt i Eintracht Braunschweig over natta da han scoret i rivaloppgjøret mot Hannover i april 2014. Siden den gang har det vært stille rundt en meget skadeplaget 26-åring, som nå har fått fart på sakene i Greuther Fürth.

– Hvis du går og spør folk på gata i Braunschweig, tror jeg de fleste vet hvem han er.

Det sier Viasat-kommentator og Bundesliga-kjenner Eivind Bisgaard Sundet til Dagsavisen om Håvard Nielsen.

Nielsen ble nemlig udødeliggjort da han scoret i rivaloppgjøret mot Hannover for Eintracht Braunschweig i april 2014. Kun én gang fra januar til mai det halvåret satt han en hel kamp på benken. Utenom det ble det 90 minutter mot lag som Werder Bremen, Dortmund og Bayern München – både som spiss og som kant. I tillegg scoret han som nevnt mot Hannover, og ble med det en helt i byen, selv om det ble nedrykk.

Men selv om Nielsen ikke klarte å forhindre nedrykk, gjorde han sakene sine godt i klubben. Den perioden av karrieren husker 26-åringen selv godt.

– Tiden i Braunschweig var fantastisk. Fotball er ekstremt stort i Tyskland og interessen i Braunschweig var ikke mindre stor – det var en uforglemmelig stemning i byen og på kampene. Det var selvsagt stort for meg som da relativ ung (21-22 år), og spille mot de store lagene i verden. Jeg glemmer ikke hvordan det var å møte Dortmund borte og se opp på «den gule veggen» bak mål som bare fortsatte oppover i høyden, sier Nielsen til Dagsavisen.

Han forteller engasjert om det oppgjøret mot Hannover:

– Det var en brutal rivalitet mellom Hannover og oss, og jeg forsto raskt at det var de to kampene som utvilsomt var de viktigste i sesongen. Jeg kom riktignok på vinteren, så jeg fikk bare med meg hjemmekampen mot dem, men den husker jeg veldig godt. 3–0 seier, en fin scoring av meg, og en herlig feiring etter kamp. Det hele endte dessverre med nedrykk, men jeg hadde også en fin første halvdel av sesongen i 2 Bundesliga, med mye scoringer og gode matcher, før den vesentlig tyngre perioden startet.

For selv om Nielsen gjorde en god figur i Braunschweig, har han lagt noen tunge år bak seg siden den gang. Han var i god form for Greuther Fürth i 2020, men det var noen tunge år imellom i diverse tyske klubber med et rent skadehelvete. Nielsen forteller selv:

– Det var mildt sagt en tung periode. Det startet i andre halvdel av sesongen i Braunschweig med et par småskader, og fortsatte sånn i Freiburg. Jeg kom da aldri ordentlig i gang, og etter diverse småskader (strekk bakside lår, betennelse i begge akillessenene), så kom den store skaden, lyskebrokk. Den tok over ett år p bli helt kvitt, og jeg måtte operere begge lyskene. Så det var en vanskelig periode med mye motgang, men ved hjelp av kjæreste og familie så gikk det virkelig greit. Men Freiburg var også en veldig fin by hvor man kan stortrives, så det var synd kroppen ikke fungerte som den skulle. Jeg fikk riktignok brukt den tiden til å tilegne meg masse viktig kunnskap og læring om kropp i forhold til skader, og jeg endret på mange av rutinene mine hvor jeg så at jeg kunne gjøre ting bedre.

Men nå er han på vei opp igjen etter fire mål på de siste ni kampene, før koronaviruset rammet fotballen.

Så hvordan havnet han opp i Greuther Fürth? Vi tar det fra starten …

Stort talent fra tidlig alder

1993-modellen begynte sin fotballkarriere i Oppsal som 7-åring, før han gikk til Vålerenga da han var 14 år. Han var regnet som et stort talent og debuterte 5. oktober 2009 i Tippeligaen for VIF, som den da yngste spillerne i klubben noensinne, bare 16 år og tre måneder (rekorden har senere blitt slått), mot Viking.

– Jeg fikk beskjed om at jeg skulle være med i troppen etter siste time på skolen i dag. Da ble jeg lettere nervøs, sa Nielsen etter kampen, der han kom inn i det 89. minuttet.

Da hadde han allerede vært et fast innslag på diverse yngre landslag. Etter fire kamper og null mål for G15-landslaget i 200, eksploderte det året etter med G16-landslaget med ti kamper og sju mål! Da ble det blant annet mål i 2-0-seieren over Italia, med lagkamerater som Valon Berisha, Fredrik Midtsjø og Jonas Svensson.

Han og nevnte Berisha ble klare for Red Bull Salzburg bare to uker etter at Nielsen hadde gjort hat trick mot Odd. Debuten fikk han etter nok en god sesong i Vålerenga, denne gang med 16 kamper og seks mål i Tippeligaen, og de fleste fikk opp øynene for Nielsen etter hat trick i juli mot Odd.

– Jeg så veldig egentlig aldri på meg selv som en så stor stjerne i ungdomstiden. Jeg elsket å spille fotball, kom fra en familie hvor idrett var sentralt, og man kan vel si at det meste gikk veldig av seg selv. Det var en periode hvor jeg tror jeg tenkte veldig lite på fremtiden og alle mulighetene man kan ha, men mer bare nøt fotballen og ønsket hele tiden å bli litt bedre, sier han og legger til:

Jeg tror også at mye av grunnen til at jeg også lyktes godt i denne perioden var nettopp den mentaliteten. Som et resultat av den måten å tenke på, samt hard jobbing med gode mennesker rundt meg, tok jeg de neste stegene relativt raskt. Jeg hadde mange gode opplevelser og erfaringer med både yngre landslag og naturligvis årene i Vålerenga.

Så hvordan kom interessen fra Salzburg? Nielsen forteller:

– Den kom veldig raskt og uventet. Jeg hadde ingen anelse om interessen deres, og var i dialog med Vålerenga om å forlenge kontrakten der, da plutselig telefonen ringte. Det var agenten min som ringte og fortalte at Vålerenga hadde mottatt et bud på meg, og at RBS ønsket å fly over meg og pappa i privatfly senere samme kveld. De var hyggelige og proffe, og ønsket en rask beslutning. Så slik ble det, og jeg skrev under et par dager senere.

Og bare en drøy måned etter at han skrev under, scoret han hat trick mot Admira Mödling i serien.

Debut på landslaget og mål

I november fikk han en drømmedebut på landslaget med scoring etter 38 minutter mot Ungarn i Budapest. Nielsen var bare reserve, men ble hentet inn for Joshua King da han meldte forfall grunnet en skade.

– Det var kjempegøy. Jeg hadde ikke engang håpet på at jeg skulle få starte. Det er en drøm som ble sann. Og så spilte jeg jo ganske bra også, sa Salzburg-spilleren etter kampen til NTB.

Men for klubblaget i Salzburg begynte det å gå tråere. Etter hat tricket i august 2012, ble det en lang måltørke for klubben, og han scoret faktisk ikke flere mål for de røde og hvite før han ble lånt ut til Braunschweig (22 på rad uten mål i 12/13-sesongen, så sju på rad i 13/14).

Fast i Bundesliga

Der ble det to mål på 16 kamper i Bundesliga, før han ble med ned til 2. Bundesliga. Der nøt han større suksess med åtte mål på 30 kamper. Så ble det en halv sesong til i Red Bull Salzburg, før han skrev under for Freiburg.

Han trivdes veldig godt i Salzburg, selv om det ble mindre og mindre spilletid.

– Jeg trivdes svært godt. Salzburg er en fantastisk by og et lag som er optimalt for unge spillere på vei opp og fram. Et fantastisk treningsanlegg med alt du trenger, og sted hvor man virkelig kan føle seg vel. Det er naturligvis også en klubb med et større navn, som gjør at du som spiller må prestere. De har økonomi til å hente nye spillere dersom de ønsker, altså fikk man kjenne mer på «presset» som mange opplever i toppfotballen. Men det var gode erfaringer og ta med seg, og gøy å spille med en del spillere som nå er på topp internasjonalt nivå (Jonathan Soriano, Sadio Mané, Naby Keita, Kevin Kampl osv.,).

I Freiburg slet han både med skader og lite tillit, og han fikk bare elleve kamper i 2015/16- og 16/17-sesongen kombinert.

Da måtte han bort. Neste stoppested var Fortuna Düsseldorf, men også der uteble målene. Nielsen forteller at han bare hadde fem kamper fra start for klubben, der hver start var med rundt fire ukers mellomrom. Resten var korte innhopp i flere posisjoner. Med andre ord fant han seg ikke helt til rette i klubben der han også slet en del med skader.

23 kamper i ligaen og null mål i 2017/18-sesongen for nettopp Fortuna gjorde at han sist sesong ble lånt ut til Duisburg (16 kamper, fire mål).

Før koronaviruset satte en stopper for all aktiv fotball verden rundt (bortsett fra i Hviterussland, Turkmenistan og Nicaragua), scoret Nielsen fire mål på de siste ni kampene, og tre mål på fire kamper fra 31. januar til 21. februar. Da var han brennheit. Og Nielsen bruker ikke noe særlig krefter på at sesongen ble innstilt da han kom i form.

– Det er klart det var litt kjedelig at det ble stoppet i en god fase for meg, men det er ikke noe jeg bruker mye energi på. Jeg tror faktisk absolutt det kan være en fordel også, ettersom jeg har lært meg å bruke tiden min relativt fornuftig, altså kan det være at jeg kommer tilbake i en bedre fysisk og mental form enn mange andre. Det kan også gi gode muligheter.

Nielsen har spilt 14 landskamper og scoret to mål, men det er fem år siden han sist ikledde seg den røde landslagsdrakten. Spillerne han konkurrerer med spiller til daglig i Borussia Dortmund, Real Sociedad og Bournemouth. Konkurransen er tøff.

– Det er klart at jeg gjerne spiller for Norge igjen. Det er riktignok ikke noe jeg stresser med, og jeg vet at det kun kommer gjennom gode og stabile prestasjoner for klubblag. 2. Bundesliga er absolutt ikke noe dårlig nivå, og ligaen har vel sjelden vært så sterk som denne sesongen når man ser på klubbene (Hamburg, Stuttgart, Nürnberg, Hannover). Vi har spillere for Norge som nå presterer på det høyeste internasjonale nivået, som naturligvis gjør at jeg må prestere enda bedre fremover for å få muligheten igjen. Men dette er kun en positiv utvikling, som gjør at nivået blir høyere. Vi må pushe hverandre og jo flere som presterer, jo vanskeligere blir det for ledelsen å ta ut de riktige spillerne.

– Du er jo bare 26 år. Hva tenker du om fremtiden? Du har jo opplevd veldig mye!

– Bare og bare. 26 år begynner å bli litt i fotballsammenheng. Men jeg er veldig positiv til fremtiden. Jeg har som du sier allerede opplevd mye, og spesielt de siste årene har jeg virkelig tatt grep på veldig mange arenaer og prøvd å legge alt best mulig til rette for gode prestasjoner og opplevelser på banen og privat. Jeg har tatt grep på ernæringsbiten, mental trening/coaching, personlig trener/fysio, og vært opptatt av personlig utvikling som jeg er sikker på vil gi utbytte på banen gjennom gode prestasjoner, avslutter Nielsen.

Mer fra Dagsavisen