Sport

Men mentalt kan det være noen likheter

Det blir påstått at Magnus Carlsen spiller sjakk som Petter Northug går på ski. - Ser ikke helt sammenligningen, men det er mye likt i hans og min barndom, sier Petter Northug.

LILLEHAMMER (Dagsavisen): Petter Northug var en av mange hundre tusen nordmenn som fulgte det siste partiet til Magnus Carlsen i sjakk-VM. Han ser paralleller til sin egen måte å tenke på, til evnen å gå inn i sin egen boble.

- Jeg har snakket en del med Magnus Carlsen og det er interessant å snakke med en mann med et slikt hode, sa Petter Northug på torsdagens pressekonferanse på Lillehammer.

Fredag gjør han sin sesongdebut i verdenscupen, og er inspirert av det Carlsen har prestert i New York.

- Men det er bra det er over, hadde ikke vært bra med så mange sene kvelder lenger, sier han.

Under det siste partiet i VM sammenlignet sjakkeksperten Atle Grønn Carlsens spill med måten Northug går langrenn.

- De kan begge virke helt ute av det og se nærmest uinteressert ut, før de slår til i helt riktig øyeblikk, sa Grønn under NRK-sendingen.

Petter Northug ser sammenligningen, men ikke så mye mer.

- Jeg ble imponert over hvordan han snudde kampen mot Karjakin, sa Northug.

- Jeg har litt problemer med å ta sammenligningen med et sjakkbrett og en skiløype, men mentalt ser jeg litt av poenget, sa Northug, som avslørte seg som en ganske ivrig sjakkentusiast. Han har fulgt med på Carlsens opp- og nedturer i VM.

I motsetning til Marit Bjørgen, som ikke hadde fulgt med overhodet. For når hun ikke konsentrerer seg om treningen, handler det om sønnen Marius.

- Nei, dette har jeg ikke fulgt med på. Men jeg skjønner at det er en stor prestasjon, svarer hun på Dagsavisens spørsmål.

For Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som har tilbrakt de siste dagene på sofaen eller i senga for å restituere kroppen, var bildet annerledes.

- Jeg har fulgt med på mye. Jeg lar meg inspirere av å ha rett fokus og evnen til strategisk tenkning. Der har vi nok noe å lære, mente Jacobsen.

De svenske journalistene i salen, skjønte lite.

"Presskonferens med Northug, Björgen och de andra norska stjärnorna. Var tredje från norska presskåren fråga handlar om...schack, twitret Tomas Pettersson fra Expressen.

PS. Verdenscupen starter fredag med klassisk sprint for kvinner og menn. Ettersom det er en minitour over tre dager må løperne være med i alle renn for å kjempe om ekstra verdenscup-poeng.

Programmet:
FREDAG: Sprint klassisk kvinner og menn. Kvalifisering 09.30, utslagsrunder fra 12.00.

LØRDAG: 10 km fri teknikk menn 10.00, 5 km fri teknikk kvinner 12.50.

SØNDAG: 10 km klassisk kvinner 10.15, 15 km klassisk menn 12.00.

Mer fra Dagsavisen