Ingen har trukket større publikum til en førsterunde-kamp enn hva Lyn gjorde for to år siden. Her vinker Jonas Rygg til noen av de over 11.000 tilskuerne. FOTO: ERLEND AAS/NTB SCANPIX

Lyn: 8 titler - Skeid: 8 titler

HISTORIE: Lyn mot Skeid kunne vært en attraktiv cupfinale. For 50 år siden. Nå møtes de i første runde. Ingen andre kamper når dem til skruknottene i cupbravader.

I år er det 40 år siden Skeid tok sitt siste cupmesterskap da de slo Viking 3-1 i finalen på Ullevaal. Lyn må enda lenger tilbake, til 1968 for å finne siste triumf. Men Lyn var i finale så sent som for ti år siden.

Siden har mye gått galt. Til finalen i 2004 prøvde Lyn å få klarert John Obi Mikel. Men han var for ung. Nå kan Mikel spille mesterligafinale om noen uker, mens Lyn sesongåpnet i 2. divisjon søndag med å tape 1-2 for Fyllingsdalen.

- Men spillemessig var vi i nærheten av der vi skal være, sier spillende assistenttrener i Lyn Jonas Rygg til Dags­avisen.

 

Rekord mot VIF

Mens Stockholm og København har byderbyer det svinger av, ligger Oslo i dvale. Vålerenga er sørgelig alene i toppen av pyramiden. Oslo har ingen lag i 1. divisjon, mens røkla befinner seg i divisjonen under. Blant dem Lyn og Skeid.

Vi må fortsatt vente noen år på at en av klubbene kommer seg til Tippeligaen. Både Lyn og Skeid er i en gjenoppbyggingsfase. Kjelsås og KFUM er pr i dag rangert foran i Oslo.

Men de to tidligere toppklubbene er også unike i Norge.

Lyn har publikumsrekorden for førsterundekamp i Norge. Over 11.000 tilskuere møtte opp på Bislett for to år siden da Lyn ga Vålerenga kamp helt inn.

Like mange kommer ikke i kveld, men Lyn imponerte igjen med publikumstallet i serieåpningen søndag.

Nesten 2.400 tilskuere kom til Bislett, som Lyn har vendt tilbake til som hjemmebane i år.

- Vi får litt frysninger på ryggen av denne entusiasmen. Og jeg må gi nesten all ære til supporterklubben Bastionen som har fått til dette. De har vært en nøkkel i gjenoppbyggingen av hele klubben etter konkursen, sier Rygg.

 

Ikke bare historie

I Lyn er det kronerulling blant supporterne som har finansiert at spillere som Armin Sistek og Kim Holmen er i stallen nå.

Utfordringen for begge klubber er å bygge en toppfotballkultur som varer. Både i Skeid, Lyn og Vålerenga mener man det er plass til mer enn ett topplag. Men å drømme om 60-tallet, da fire av ti toppklubber i datidas eliteserie var fra Oslo, er urealistisk.

- Vi hukser derbyene mot Lyn for ti år siden. Oppgjørene fylte Ullevaal, minner VIF-trener Kjetil Rekdal om.

Han håper begge klubbene lykkes i å bygge noe nytt.

For Jonas Rygg, som selv spilte den historiske kampen mot Vålerenga i 2012, handler det om å bygge på sin egen historie.

Han kjenner fotballen i Oslo-området godt etter å ha spilt i Ready, Manglerud/Star, Stabæk og Strømmen.

- Skeid og Lyn har sin egen identitet og merkevare. Det er spennende prosesser i begge klubbene nå, sier han.

 

Tre opprykk

Han håper Lyn om noen år kan være rustet til å ta steget helt opp. Tre opprykk på tre år har også gitt noen voksesmerter.

Men verken Lyn eller Skeid har uttalte ambisjoner om å rykke opp i 1. divisjon ennå. Skeid spilte tross alt i 3. divisjon i fjor,

I 2003 var siste gang de snuste på toppfotballen. Da kom de til semifinalen i cupen, men tapte 1-2 for Rosenborg. Da var det spillere som Daniel Fredheim Holm, Daniel Braaten og Moa Abdellaoue på laget.

PS. På maratontabellen siden 1949 er Lyn nummer 9 og Skeid nummer 12. Begge lag var med da norsk fotball samlet seg i en felles liga, begge lag har seriemesterskap og begge lag har løftet kongepokalen åtte ganger. Og begge lag tapte sine åpningskamper i 2. divisjon sist helg.

reidar.sollie@dagsavisen.no