Kritikken haglet mot den russiske gullvinneren

Tarjei Bø gikk et kjempeløp på VM-sprinten Antholz, men endte med den sure 4.-plassen. Det ble ikke mindre bittert av at vinneren het Alexander Loginov.

Av Stian Johnsen

ANTERSELVA: Den russiske gullvinneren var utestengt i to år for bloddoping fram til sesongstarten i 2016. Bø, og flere skiskyttere med ham, gjorde det klart at de ikke var fornøyde med at den tidligere EPO-utestengte utøveren kunne stå igjen med gull i på VMs første individuelle distanse.

– Det handler om fair play. Vi jobber livet av oss for å kjempe om medaljene, og jeg kjemper så hardt på sisterunden for å klare en sølv- eller bronsemedalje. Og så blir det 4.-plass når russeren kommer, og det er litt tøft. Og jeg tror alle skjønner hvorfor, sa Tarjei Bø etter løpet, før han fortsatte:

– Jeg synes det er dummere ikke å si noe enn å si noe (om Loginovs dopingfortid). Det som er viktig å få fram, er symboleffekten, fair play og respekten for resten av feltet. I dag fikk vi den norsk-franske duellen som alle hadde spådd på forhånd. Og så er det tøft når du blir stående igjen med den 4.-plassen, som er den verste plassen i et VM.

Loginov skjøt to fulle hus på sprinten og henviste franskmennene Quentin Fillon Maillet og Martin Fourcade til sølv- og bronseplass.

På pressekonferansen etter løpet ble både russeren og de andre medaljevinnerne stilt mange spørsmål om dopingutestengelsen. Loginov svarte blant annet at alle er velkommen til å besøke ham under VM og følge opplegget hans for å se at han er ren.

– Ikke tran

Tarjei Bø ville ikke bruke anledningen til å gå inn på regelverket som tillater Loginov å konkurrere som han vil etter at han sonet ferdig sin dopingdom.

– Det er en annen diskusjon. Vi diskuterer ikke hvorvidt han er ren nå. Det handler om fair play, at vi liker å konkurrere på like vilkår. Han har jukset og brukt EPO tidligere i karrieren. Det er ikke bare «Møllers Tran», det.

Lillebroren Johannes Thingnes Bø, som ble nummer fem på sprinten, ga sin støtte til broren. Han tar til orde for at dopingstraffene må være harde nok til at ingen tar sjansen på å bruke ulovlige preparater.

– Det er det viktigste. Og så vet jeg at testmetodene er blitt tusen ganger bedre de siste årene, og at de fortsetter å teste prøver bakover i tid. Så jeg får håpe at alle tar til fornuften og rett og slett konkurrerer på lik linje som oss rene, sa tittelforsvareren fra fjorårets VM-sprint.

Han poengterer at Loginov har vært avslørt for «verstingdopet» EPO, men føler seg trygg på at russeren er ren nå.

– At han har skrapt sammen den formen der, det er imponerende med tanke på det han har vist tidligere i sesongen. Men han blir nok testet veldig ofte. Jeg tror IBU er på jakt etter å unngå skandaler i framtiden, og derfor vil de teste utøvere som har vært tatt før, ofte. Jeg er blitt testet ofte, og han (Loginov) er sikkert blitt testet dobbelt så ofte som meg.

For første gang siden 1997 endte en VM-sprint for menn uten en nordmann på seierspallen.

Fikk og misset bronse

Samme dag som VM-bronsen glapp for Bø, hadde han fått beskjed om at Norge blir tildelt OL-bronsen fra stafetten i Sotsji i 2014. Bakgrunnen er at russeren Jevgenij Ustjugov er tatt for doping, og at Russland dermed mister gullet fra stafetten i Sotsji.

Bø klarte å se ironien i situasjonen da han snakket med pressen etter lørdagens løp.

– Jeg tenkte at jeg kunne bli den første i historien som tok VM- og OL-bronse på samme dag. Det gikk akkurat ikke. Og det er russerne som spiller hovedrollen i begge to, flirte han.

Og Bø trenger ikke å grave seg ned etter 4.-plassen i Antholz. Han har et godt utgangspunkt for medalje foran søndagens jaktstart.

– Kjempebra, et perfekt utgangspunkt. Det blir en god kamp mot gode skiskyttere. Jeg må bare fortsette den trenden jeg har nå med gode prestasjoner. Da håper jeg det blir litt å smile for.

VM skiskyting i Anterselva, Italia lørdag, sprint (antall strafferunder i parentes):

Menn, 10 km:

Gull: Alexander Loginov, Russland 22.48,1 (0),

sølv: Quentin Fillon Maillet, Frankrike 0.06,5 min. bak (1),

bronse: Martin Fourcade, Frankrike 0.19,5 (0),

4) Tarjei Bø, Norge 0.22,5 (0), 5) Johannes Thingnes Bø, Norge 0.23,9 (1), 6) Emilien Jacquelin, Frankrike 0.29,8 (1), 7) Arnd Peiffer, Tyskland 0.39,7 (0), 8) Philipp Horn, Tyskland 0.44,4 (2), 9) Felix Leitner, Østerrike 0.52,1 (0), 10) Dmitro Pidrutsjnji, Ukraina 0.56,4 (1)

Øvrige norske: 23) Johannes Dale 1.24,1 (2), 33) Vetle Sjåstad Christiansen 1.43,6 (3), 35) Erlend Bjøntegaard 1.50,1 (3).

107 utøvere fikk plassering. Rekkefølgen danner grunnlag for startrekkefølge på søndagens jaktstart.

Verdenscupen (14 av 24 renn):

1) Fourcade 649, 2) Maillet 586, 3) J.T. Bø 522, 4) T. Bø 504, 5) Simon Desthieux, Frankrike 502, 6) Loginov 496, 7) Benedikt Doll, Tyskland 442, 8) Jacquelin 439, 9) Dale 416, 10) Christiansen 380.

Øvrig norsk (topp 30): 11) Bjøntegaard 375.