Sport

Kriser og oppturer. En kamp kan endre alt

Det startet med «Drillo» og Lars Tjærnås i 1999. Siden har Gjermund Østby (54) vært keepertrener i VIF. Kriser vet han alt om.

Bilde 1 av 4

VALLE (Dagsavisen): Skal vi se...Drillo, Lars, Knut Arild Løberg, Tom Nordlie, Kjetil Rekdal, Lars Bohinen, Geir Bakke, Petter Myhre, Harald Aabrekk, Martin Andresen, Tor Ole Skullerud..., der har vi i hvert fall noen, gliser Gjermund Østby når han begynner å ramse opp hvem han har vært i støtteapparaatet med i Vålerenga.

En sesong eller to

Han kunne fortsatt. I dag heter sjefen Ronny Deila og Østby gjør det han har gjort nesten hver dag i disse 20 årene. Trener keeperne i VIF. Ved siden av trenerjobb på Wang og aldersbestemte landslag.

Vi kan ikke ta en lignende oppsummering på keepernavn. Den liste blir enda lenger.

– Det var Tore Krogstad som ville ha meg hit. Så da Lars Tjærnås (dagens speidersjef i VIF) ringte, var jeg klar. Men jeg tenkte det skulle bli en sesong eller to. Det tar jo litt tid å pendle til Gjøvik. Men jeg elsker heldigvis å kjøre bil, sier han til Dagsavisen.

Elleve kamper på rad uten seier er surrealistisk både for VIF og for Gjermund.

Nesten uvirkelig

Lørdagens kamp mot Lillestrøm på Åråsen sammenlignes med en cupfinale. Fordi vinneren har i praksis sikret plassen i neste års Eiteserie.

At Vålerenga skulle havne der nede i år, er nesten uvirkelig.

Men Gjermund Østby har lært seg hvordan fotballen kan svinge og hvordan en kamp kan endre alt.

– Jeg var med på nedrykket i 2000, opprykket året etter og cufinaleseier i 2002. Så havner vi i nedrykksstrid igjen i 2003 og må spille kvalifisering, så blir det sølv og gull de to neste årene. Slik er fotballen, det er galskap på mange nivåer, sier Østby.

– Men jeg vet også hvor fort det kan snu. Det er jo noe av fascinasjonen med dette.

Fotball som lidelse

Han ser hvordan Sarpsborg har det i år. Suksess i Europaliga i fjor, tung bunnstrid i år. Ledet av Geir Bakke, også et navn mange har ropt på i Vålerenga. Men kanskje ikke nå?

Gjermund kan leve seg så inn i dramatikken at han ikke tåler å se enkelte kamper. Med Liverpool er det nesten enda verre. Han ser blant annet ikke bortekampene mot de andre engelske storlagene, fortalte han om i en podcast med VIF i fjor.

– Det er krise i VIF i følge sosiale medier?

– Mange spør oss om hvordan stemningen er. Jeg kan bare svare som sant er: Det er flott atmosfære både i spillergruppa og i trenerapparatet. Men så kommer kanskje alvoret når vi skal spille kamp. Da er det vår oppgave å ufarliggjøre ting. Da må vi ha det moro på trening, sier han og understreker:

– Husk at det er mange etablerte spillere i denne spillergruppa som ikke har opplevd slik motgang før. Elleve kamper uten seier. Noen preges av det, for andre preller det av. Folk er forskjellige, sier Østby.

Han har heller ikke opplevd det i sine 20 år i klubben.

Cupfinalen i 2008

Hans beste minne i VIF er cupfinaleseieren i 2008. To uker før hadde laget tapt 2-6 for Stabæk på Nadderud, seriemesteren fra Bærum  skulle innkassere The Double på Ullevaal.

– Og jeg skjønte ikke hvordan vi skulle vinne den kampen. Jeg tippet 0-3 tap. Så gikk Moa Abdellaoue og Daniel fredheim Holm og Morten Berre og de andre gutta ut og rundspilte dem. Det var stort.

I fotball kan alt snus på hodet med en kamp. Det kan komme en slik en på Åråsen lørdag. Vålerenga har 29 poeng, Lillestrøm 28. På Intility i vår fikk VIF et lite sjokk da Lillestrøm vant 3-0 og LSK-flagget ble plantet på midtstreken etterpå.

Det ble reaseri og sterke følelser for enkelte.

Det har Gjermund Østby levd med i alle disse årene. På godt og vondt. Seriemester, cupmester og nedrykk. Han har opplevd hele skalaen.

I år blir det verken serie- eller cupmesterskap. Men det skal heller ikke bli nedrykk.

– Nei, vi går ikke rundt og tenker på det. Vi tenker på hvordan vi skal vinne neste kamp. Og den dagen kommer, avslutter han.

FAKTA

VIF-TRENERE SIDEN 1999

1999 vår: Egil Olsen, Lars Tjærnås. Høst: Knut Arild Løberg, Even Pellerud.

2000: Tom Nordlie, Geir Bakke (assistent).

2001-2005: Kjetil Rekdal (spillende trener), Geir Bakke. Lars Bohinen (sportssjef).

2006: Vår: Kjetil Rekdal. Høst: Petter Myhre.

2007: Vår: Petter Myhre. Høst: Harald Aabrekk.

2008-2009: Martin Andresen (spillende manager), Tor Ole Skullerud (hovedtrener), Mike Speight (offensiv trener).

2010 - 2012: Martin Andresen (manager og trener).

2013-2016: Kjetil Rekdal. Morten Tandberg (assistent).

2016: Høst: Ronny Deila, Kjetil Rekdal (sportssjef).

2017: Ronny Deila, Morten Tandberg, Amund Skiri.

2018: Ronny Deila, Haakon Lunov, Jørgen Ingebrigtsen (sportssjef).

2019: Deila, Lunow, Johannes Moesgaard.

Keepertrener sammenhengende siden 1999: Gjermund Østby (nå 54 år). Født og oppvokst på Kongsvinger, har vært keeper i Kongsvinger, Faaberg og Skeid inntil han brakk beinet som 21-åring.

Mer fra Dagsavisen