Sport

Klubbene samkjører tiltakene, men noen må handle raskt

Ingen organiserte treninger før 31. mars. Ingen permitteringer av spillere og trenere foreløpig. Men klubbansatte er utsatt.

Bilde 1 av 3

Permitteringene i norsk fotball kommer som ellers i samfunnet, men ingenting blir konkret før Norsk Toppfotball har diskutert situasjonen med NISO (spillerforeningen) og Norsk Fotballtrenerforening tirsdag.

I andre avdelinger i klubbene er ansatte mer utsatt.

– Ja, vi har diskutert situasjonen med de ansatte i dag, vi har elleve stillinger i forskjellige stillingsbrøker utenom sport, sier daglig leder i Vålerenga, Erik Espeseth til Dagsavisen.

Inntektene blir borte

Ingen har fått permitteringsvarsler ennå, men møtevirksomheten er intens. Når fotballkamper ikke arrangeres forsvinner hele inntektsgrunnlaget.

– Det sier seg selv at konsekvensene kan bli dramatiske hvis dette varer lenge, sier han.

Mandag bestemte Stortinget at alle permitterte får full lønn de første 20 dagene. Staten dekker kostnadene fra dag tre.

– Hva skjer med spillergruppa?

– Det blir ingen fellestreninger før tidligst 31. mars, som alle toppklubbene ble enige om mandag. Alle våre spillere får sine individuelle treningsprogrammer tilsendt av trenerne, sier han.

Hvis Eliteserien heller ikke får start i mai, kan det bli permitteringer i det sportslige apparatet også.

Espeseth jobber fra sitt hjemmekontor i Tønsberg, ingen ansatte møter opp i klubbkontorene på Intility Arena.

Møte på videolink

Klubbene er opptatt av at man opptrer samlet og likt og viser Fair Play med hensyn til treninger.

Mandag hadde Norsk Toppfotball møte med alle de 32 klubbene i Eliteserien og 1. divisjon.

– Det er forbudt å avholde felles treninger og vi forlenget det forbudet med fem dager til 31. mars, sier sportssjef Erik Soler i Norsk Toppfotball til Dagsavisen.

Hjem fra leirer

En rekke klubber har vært på treningsleire i utlandet, men nå er alle kommet hjem. Sogndal var det siste laget som landet i Norge mandag.

Grorud forlenget sitt opphold i Marbella, kom hjem søndag kveld og samtlige spillere og trenere er i karantene de neste to ukene.

– Derfor var det viktig for oss å få til en enhetlig ramme for hvordan klubbene kan trene. Nå er det jo generelt treningsforbud for alle til 26. mars, men vi utvidet det fordi forskjellige lag sitter i karantene. Det var det full enighet om. Så vet jo ingen av oss hvordan dette vil utvikle seg videre, sier Soler.

På videokonferansen ble det også tema om permitteringer av spillere og trenere.

Flere klubber er forberedt på å permittere ansatte for å kutte kostnader, men partene var samstemte om at man skal gå i diskusjon med spillerforeningen NISO og Norsk Fotballtrenerforening før man foretar seg noe med hensyn til det sportslige apparatet.

50 prosent

– Nå tar vi et par dager der vi diskuterer med dem og setter en fot i bakken, sier styreleder i Norsk Toppfotball, Cato Haug til NTB.

Lønninger til spillere, trenere og administrasjon utgjør grovt sett 50 prosent av utgiftene i en toppklubb.

Kritisk økonomi

– Jeg er redd for at det blir permitteringer hos alle klubbene våre. Noen vil måtte gjøre det for å håndtere det økonomiske på kort sikt, sier Haug.

Trenerne kan legge opp individuelle treningsprogram.

Mjøndalen kom hjem fra Portugal lørdag og trener Vegard Hansen er i karantene.

Dag-Eilev Fagermo i VIF er «fri», men ingen i VIF møter fysisk opp på jobb.

– Kan VIFs utenlandske spillere reise hjem i denne pausen, Espeseth?

– Det vet jeg faktisk ikke. Men nå er det jo så omfattende begrensninger på reise at jeg vil tro det er vanskelig, sier han.

Jonatan Tollås Nation har opplevd nye sider av Oslo de siste dagene. Han har vært på joggeturer rundt Sognsvann og langs Akerselva.

– Vi må bare gjøre det beste ut av det. Så får vi se senere i uka om det blir ytterligere konsekvenser, sier han til NRK.

Tirsdag kan det også bli bestemt om sommerens forball-EM blir utsatt. Det har også stor betydning for norsk fotball.

Mer fra Dagsavisen