Sport

Kallas herlige utendørsidrett

Charlotte Kalla valgte sine ski rett før start. De norske gjorde det ikke. Det ga oss en resultatliste som ble nesten uvirkelig. Og igjen blir vi minnet på opplagte kjøreregler: Det enkle er ofte det beste.

KOMMENTAR: Reidar Sollie

Det har vært nok harselas om den norske smørebussen etter at den hadde krysset et helt kontinent og endt opp i en bortgjemt dal utenfor Sotsji i februar i fjor. Der fikk vi mildvær og en snøstruktur som var helt usedvanlig. I februar ett år etter skulle ikke snøen i Falun by på problemer. Det gjorde den. Fordi det begynte å snø rett før start.

Å kalle det smørebom er antagelig feil. Moderne skipreparering handler om så mye mer enn hva du legger under skiene, det handler om struktur, slip og måten å få vannet unna på. Men det folkelige uttrykket er smørebom. Og Norge bommet så kraftig at alle jentene måtte ut i strafferunder. Sverige og USA traff. Og veldig mange andre også.

Selvfølgelig er det bittert at et av sesongens viktigste renn skal bli ødelagt i det man starter. Men det er helt vesentlig ikke å snakke vinnerne ned. Antagelig hadde Charlotte Kalla vunnet dette uansett hva slags ski Norge hadde stilt opp med. Hun utklasset Johaug og Bjørgen for en uke siden i Østersund og hun utklasset dem og alle andre enda mer på denne dagen hun har blinket ut siden Falun ble tildelt VM for fem år siden. Hun plukket ut målet tidlig og på veien har hun blitt Sveriges mest populære kvinnelige idrettsutøver. Det er lett å forstå. Bildene av henne fra treningsturene i folkefattige Pajala binder skisporene sammen i Sverige. Det er urkraften i denne idretten. Og når man ser gleden og energien  som stråler ut av Charlotte Kalla fra første stavtak, er det lov å la seg fascinere. Hun skulle være best da det gjaldt som mest. Hun skjønte nok lite av sekunderingene. Men hun holdt fokus og lo hele veien inn på Lugnet skistadion der folket tok i mot henne.

Og det er bare å innrømme. Det er slike resultatlister som denne som gjør fascinasjonen ved mesterskap ekstra sterk. Store overraskelser har skjedd før og det vil skje igjen. Men dagens vinner var en opplagt banker. Og hun viste hvorfor.

Så kan man undre seg hvorfor Norge ikke klarer å gardere seg for snøvær med de teknologiske hjelpemidler man har i dag. Der Kalla kunne gjøre et enkelt valg, hadde Norge spilt på ett kort. De lyktes mye med det i Holmenkollen i 2011 da norske løpere hadde best glid. Vi har lenge hatt en mistanke om at skipreparering gjøres for komplisert. Det testes så mange ski at man lett går seg vill i sin egen kunnskap. Smøresjef Knut Nystad visste hva som ville komme og sto rakrygget i snøstormen etterpå. Smørebom er et uttrykk som svinger i Norge. Og slik skal det være.

Det har vært skihistoriske øyeblikk i Falun før. Men dette var ikke utstyrshistorie, det var bare en bekreftelse på at jakten på det pefekte skiparet er like intens nå som da klistertuben ble lansert for første gang for hundre år siden. Og det er lov å treffe med gode ski. Vi trodde at femteplassen i jentenes OL-stafett i Sotsji i fjor var en unik opplevelse. Det var den ikke. Gull til Sverige, sølv og bronse til USA ga oss en seierspall intet fornuftig menneske kunne forutsi. I tillegg kom løpere fra Frankrike, Sveits, Finland, Japan, Italia, Polen og Russland foran Norges beste, Heidi Weng på 22. plass. Plutselig var ikke Falun noe NM på ski lenger.

Langrenn er nasjonalsporten i Norge og derfor er utvikling av idretten en del av vår kultur. Slik skal det fortsette. Alt kan være snudd på hodet til neste renn. Det vet man aldri i langrenn. Det var ikke ujevne forhold i går, alle så snøværet komme, alle måtte håndtere det. Ingen gjorde det bedre enn Charlotte Kalla. Og nå er det full fyr igjen foran kvinnestafetten på torsdag. Se opp for snøvær to minutter før start. Snø er fortsatt en forutsetning for skigåing.

Mer fra Dagsavisen