Sport

Her kunne Ronaldos VM vært over

Gult eller rødt kort? Cristiano Ronaldo og hele Portugal ventet i spenning på konklusjonen etter dommerens VAR-vurdering. Ronaldo slapp med skrekken og møter Russland i åttedelsfinalen.

Bilde 1 av 0

All dramatikken i Portugals siste gruppekamp mot Iran viser hvordan VAR ikke løser faglig uenighet. En av mange høydramatiske øyeblikk etter pause var da Cristiano Ronaldo skulle vurderes for utvisning. VAR-teamet i Moskva informerte dommeren at de ville se på situasjonen der Ronaldo kolliderte med Morteza Pouraliganji utenfor spillets gang.

Dommer Enrique Caceres hadde ikke blåst for situasjonen i det hele tatt. Verken han eller assistentdommerne markerte for noe som helst.

Ja og nei til rødt kort

Ronaldo skulle kjempe seg forbi iraneren, men endte med det som så ut som et albueslag i brystet.

– Ikke i nærheten av rødt kort, sa Egil "Drillo" Olsen i NRKs kommentatorboks.

– Det der kan man dømme utvisning på, sa Daniel Nannskog i svensk tv.

– Feigt av dommer, hadde det vært en annen spiller en Cristiano Ronaldo hadde han blitt utvist, ropte Bernt Hulsker i VGTV.

Ulogisk med gult

Men dommer Caceres brukte tid og signaliserte ingenting før han løp ut på gressmatta og dro opp det gule kortet til Cristiano Ronaldo. Også det ble sett på som ulogisk. Mange mente dette var rødt kort eller ingenting.

Måtte dommeren der og da vurdere om han skulle ødelegge VM for mesterskapets største stjerne?

Uansett kan VM fortsette som normalt for Portugals kaptein og toppscorer.

Straffesparket var feil

Med rødt kort ville han sannsynligvis mistet både åttedelsfinale og eventuelt kvartfinale. I vanlig seriespill gir direkte rødt kort tre kampers utestengelse. Men ville FIFA gitt samme straff for en forseelse som dommeren i utgangspunktet ikke reagerte på?

– Heldigvis, sa Drillo, som mente utvisning ville være alt for strengt.

Han reagerte også på straffesparket Iran fikk etter VAR-dømming på overtid da et skudd traff en arm i feltet. Dommeren reagerte i utgangspunktet ikke.

Men Iran fikk straffe og fikk dermed sitt første og eneste mål i mesterskapet.

Cristiano Ronaldo fikk også et straffespark tidligere i omgangen etter VAR-vurdering. Det skuddet reddet Irans keeper Alireza Beiranvand. TV-bildene viste at keeper kastet seg til siden alt for tidlig, og straffesparket burde vært tatt om igjen.

Men dramatikken gled over og de to første åttedelsfinalene i VM spilles lørdag: Uruguay - Portugal og Spania - Russland.

Mer fra Dagsavisen