Sport

Han er VM-finalens juvel

Kylian Mbappé sammenlignes med storheter som Lionel Messi, Pelé og Ronaldo. I ettermiddag kan tenåringen frelse Frankrike i VM-finalen.

Messi. Pelé. Ronaldo. Thierry Henry. Neymar. Kylian Mbappé. Paris Saint-Germains franske stjerneskudd har allerede blitt sammenlignet med en rekke fotballprofiler. Søndag kan den 19 år gamle PSG-spissen få heltestatus, skulle han skyte Frankrike til VM-gull i Moskva.

– Mbappé gjør Frankrike til storfavoritt i finalen. Han har vært franskmennenes hovedattraksjon i VM, slår ESPN fast.

Giroud-ros

– Jeg har aldri spilt med en som er så god før, ikke på den alderen. Man har ikke sett en sånn spiller på lang tid, og han kan dessuten bli enda bedre. Han er en upolert diamant. Kylian har en stor framtid, sier Chelseas Olivier Giroud, Mbappés lagkamerat på landslaget, ifølge The Mirror.

Rampelyset har lenge vært på Mbappé, den begavede unggutten med tre scoringer så langt i VM.

Allerede i desember 2015 ble han Monacos yngste A-lagsspiller i en alder av 16 år og 347 dager. Den gamle rekorden tilhørte nevnte Thierry Henry.

I fjor sommer ble Mbappé, som er tre dager yngre enn Martin Ødegaard, leid ut til PSG. Den franske seriemesteren skal etter planen utløse utkjøpsklausulen hans på 180 millioner euro denne sommeren. Det svirrer i tillegg rykter om en mulig overgang til Real Madrid.

Da overgangen til Monacos Ligue 1-rival PSG var et faktum i fjor, trakk Mbappé fram vinnersulten som en faktor:

– Jeg er en ambisiøs spiller som alltid vil bli bedre. Målet er selvsagt å score mer enn i fjor. Men personlige ambisjoner bør alltid være en del av en større ambisjon, og det er at laget skal vinne alt. Jeg sulter etter trofeer. Jeg vil starte nå.

Lagkameratene på landslaget lar seg stadig imponere. Manchester United-stjernen Paul Pogba er også full av lovord.

– Kylian Mbappé vil vinne titler, og han kommer til å gjøre alt for å klare det. Han har talentet som kreves. Han er ung, men han kommer til å lære. Han er allerede foran andre på sin alder. Han er veldig moden, sier Pogba.

VMs beste?

Flere peker på Mbappé som en kandidat til å bli VMs beste spiller. Den anerkjennelsen er også Kroatia-stjernen Luka Modric en kandidat til. Den 32 år gamle Real Madrid-stjernen har vært drivkraften i det kroatiske laget så langt. Midtbanemannens energi har vært uvurderlig.

En som mener Modric fortjener å vinne Gullballen i år, er Kroatia-legenden Davor Suker. Sistnevnte ble toppscorer i VM i Frankrike i 1998. Nå er han president i det kroatiske fotballforbundet.

– Modric gjør en stor jobb i garderoben. Han er en rollemodell. Hvis jeg hadde en stemme i valget av Gullballen, så ville jeg ha gitt den til ham, sier Davor Suker, ifølge ESPN.

Frankrike har vunnet fem av seks kamper i mesterskapet i Russland. Mot Danmark ble det uavgjort i gruppespillet. I utslagsrundene har Didier Deschamps’ mannskap slått Argentina, Uruguay og Belgia. Kroatia har slått ut Danmark, Russland og England, alle tre etter ekstraomganger. Kanskje har Mbappé og co. mer futt i beina enn kroatene når det hele skal avgjøres i morgen?

Mer fra Dagsavisen