Fotball

Haaland og Ødegaard kan bli årets spiller – ekspert vil ha norsk vinner

Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard kan begge bli årets spiller i Premier League. – Jeg mener Martin bør få prisen, sier fotballekspert Lars Tjærnås.

Nominasjonene i den engelske toppdivisjonen ble offentliggjort av Premier League-ledelsen i sosiale medier torsdag. Haaland og Ødegaard er to av åtte spillere det kan stemmes på i kampen om å bli sesongens beste spiller.

Phil Foden, Cole Palmer, Declan Rice, Alexander Isak, Virgil van Dijk og Aston Villas notoriske målscorer Ollie Watkins er de øvrige nominerte.

– Jeg mener Martin Ødegaard bør vinne prisen. Noen vil sikkert beskylde meg for å ha på norske briller, men jeg mener han har vært best, sier Viaplay-ekspert Lars Tjærnås til NTB.

Positiv innflytelse

Han har landet på Ødegaard av følgende årsak:

– Min begrunnelse er at han har hatt den største positive innflytelsen til et av topplagene gjennom sesongen. Han har tatt ytterligere steg på det han var god til fra før – mesterlig overblikk, timing på pasninger, evnen til å skape ubalanse og evnen til å skape målsjanser og mål, sier Tjærnås – og fortsetter:

– Men samtidig har han forbedret ganske markant et par ting han garantert har jobbet hardt med. Han er en mye bedre forsvarsspillere enn tidligere, både i press-spill og én mot én, også i de fysiske duellene. Dessuten har han blitt en enda mer tydelig leder på banen, og ikke minst har han stått fram og vært strålende i stort sett alle toppkampene.

En av Ødegaards tøffeste utfordrere i kampen om prisen blir etter alle solemerker Haalands klubbkamerat Phil Foden. Manchester City-stjernen, som i likhet med Haaland er 23 år, har vært strålende for de lyseblå.

Året yngre er Chelseas Cole Palmer. 22-åringen forlot City til fordel for spill i London-klubben i fjor sommer. Den første sesongen på Stamford Bridge har tatt pusten fra de fleste. 21 mål og elleve målgivende pasninger er den formidable fasiten så langt.

Les også: Ferguson-assistent hardt ut mot Ten Hag: – Ingen fremgang

Isak kan få pris

Det er fansen som skal stemme fram vinneren av prisen. Forrige sesong gikk den til Haaland.

Torsdag ble det også kjent hvilke åtte spillere som er nominert til prisen som årets unge spiller i Premier League. Listen med åtte navn overlapper i noen grad med årets navn-nominasjonene.

Haaland, Foden, Palmer og Isak er nominert også der. Det samme er Arsenals Bukayo Saka og William Saliba.

Den siste som kan stemmes fram er Tottenham-backen Destiny Udogie. Han er i øyeblikket skadd og mister resten av sesongen.

Haaland vant også prisen som årets unge spiller forrige sesong. Før det ble det to strake priser til Foden. Da utdelingen fant sted for første gang ble Liverpools Trent Alexander-Arnold utropt som vinner.

Prisen går til en spiller som er 23 år eller yngre.

Les også: Manchester United ble filleristet av Crystal Palace: – Det er den totale ydmykelse

Mer fra Dagsavisen