Fotball

England vant tidenes første Finalissima for kvinner etter straffedrama

England ble historisk som tidenes første Finalissima-mester for kvinner med seier over Brasil etter straffesparkkonkurranse på Wembley torsdag.

Det var over 83.000 tilskuere på plass da europamesteren England tok imot Copa America-vinner Brasil i London torsdag.

Ella Toone sendte England i ledelsen etter 20 minutter, men tre minutter på overtid sørget en keepertabbe for at Andressa Alves da Silva kunne utligne til 1-1.

Det ble ikke spilt ekstraomganger torsdag, og dermed måtte kampen avgjøres i straffesparkkonkurranse

Der bommet Toone på Englands andre forsøk, men det ble utlignet da Tamires Gomes misset på Brasils påfølgende straffe. I etterkant fulgte kaptein Rafaelle Souza opp med en bom, og da England scoret på alle sine siste forsøk, kunne de juble for seier.

I fjor sommer ble Finalissima-konseptet gjenopplivet. Det er en kamp mellom regjerende EM-vinner og søramerikansk mester. På herresiden vant Argentina 3-0 over Italia. Torsdag var det for første gang duket for kvinnenes utgave.

Der ble England historisk som første vinner.

Hjemmelaget best

England vant i fjor EM på hjemmebane. Den gang ble Tyskland slått 2-1 etter ekstraomganger. Brasil på sin side slo Colombia 1-0 i finalen av Copa America. Senere i år skal begge lag delta i verdensmesterskapet i Australia og New Zealand.

England tok styringen i kampen på Wembley og satte Brasil-keeper Leticia tidlig på prøve, men sisteskansen holdt unna.

Etter 22 minutter kom målet. England spilte vakker fotball, og etter hvert fikk Lucy Bronze ballen ute på kanten. Barcelona-backen fant så Toone med en flott pasning, og Manchester United-spilleren hamret ballen i nettet.

Etter 29 minutter satt Lauren James ballen i mål, men det ble annullert for offside. England hadde klart spillemessig overtak i den første omgangen, men det skulle endre seg etter hvilen.

Sen utligning

Brasil gjorde to bytter til pause og kom ut med mye mer energi i den andre omgangen. De skapte store sjanser, men Geyse greide ikke å overliste Mary Earps i England-buret.

Barcelona-angriperen kom til flere muligheter, men England slapp med skrekken. Tre minutter på overtid lyktes de litt ut av ingenting. Earps mistet et innlegg ut av hendene og ballen endte hos innbytter Andressa, som hamret ballen i mål.

Deretter ble kampen avgjort på straffer som England vant. Sundhage gledet seg stort til torsdagens kamp.

– På min tid hadde vi ingen publikummere i det hele tatt. Kvinnefotballen har gjort en fantastisk reise. Når jeg var liten, fantes det ingen spillere å se opp til. Nå kan man navnene på mange bra spillere som er blitt store forbilder, sa hun til BBC i forkant av kampen.

Mer fra Dagsavisen