Fotball

Englands EM-helter hyllet av folkehav i London

De engelske fotballkvinnene ble møtt av tusenvis av fans på Trafalgar Square i London dagen etter landets første EM-tittel.

– Jeg er sannsynligvis den eneste som ikke er fyllesyk i London i dag, for jeg drikker ikke. Det er fantastisk her, og stemningen er utrolig, sa Londons ordfører Sadiq Khan til Sky Sports.

– Disse kvinnene er utrolige. Datteren min ertet meg i går: «Hvis du vil ha suksess og ting gjort, overlat det til kvinnene», sa Khan.

Senere var det ordføreren selv som «varmet opp» publikum.

– Vi har ropt i flere tiår om at fotballen må komme hjem. Disse kvinnene har brakt det hjem! sa Khan og forlot podiet.

Suksesstrener Wiegman vant igjen

England vant søndagens EM-finale 2-1 over Tyskland foran 87.192 tilskuere på Wembley. Chloe Kelly scoret det avgjørende målet i 2. ekstraomgang. Ella Toone scoret Englands første mål. For første gang siden 1966 vant et engelsk seniorlandslag et sluttspill.

Trener Sarina Wiegman og resten av laget ankom scenen. Wiegman svarte kort at hun følte seg «ganske bra» dagen etter triumfen til enorm applaus fra de omkring 7000 frammøtte.

– Vi vant pokalen. Det er ufattelig og utrolig, jublet hun etter sin 20. kamp som Englands landslagssjef. Fasit er 18 seirer, to uavgjorte og 106-5 i målforskjell.

Hun startet i jobben i fjor høst, etter at norske Hege Riise hadde ledet laget på vikarbasis et drøyt halvår.

– Disse jentene vil virkelig vinne, og de vil bli bedre hver eneste dag. De vil gjøre det sammen, sa Wiegman til BBC.

– Vi ble enige om et par ting som gjelder oppførsel, og det var ikke bare ord. Vi har levd det sammen.

Spøkte med Kane

Flere av spillerne ble intervjuet, og Toone var i det lekne humøret da hun ble spurt om scoringen sin. Tonne lobbet England i føringen på lekkert vis, som England-kaptein Harry Kane hyllet på Twitter.

– Jeg lærte ham det, sa Toone til latter fra tusener av fans.

Chloe Kelly avgjorde, før hun pådro seg gult kort for å dra av seg drakten og feire i sports-BH, slik amerikanske Brandi Chastain gjorde på ikonisk vis da hun avgjorde VM-finalen i 1999.

– Å min gud, dette er fantastisk. Jeg takker hver eneste person som kom og støttet oss, gispet Kelly til BBC etter at kampen var blåst av.

Hun ødela korsbåndet i mai i fjor, men kjempet seg tilbake og rakk akkurat EM.

– Dette er hva drømmer er lagd av. Jeg takker alle som hjalp meg tilbake. Jeg trodde alltid at jeg ville være her, men å score vinnermålet? Wow!

Kelly ble byttet inn for Beth Mead, som både ble EMs måldronning og beste spiller.

– Jeg kan ikke tro det. Noen ganger kutter sporten deg ned, men å slå tilbake er det beste som finnes. Jeg er fortsatt i sjokk og kan ikke tro at vi vant. Jeg er så stolt av dette laget, sa Mead.

Dronningen ledet an i hyllesten av «løvinnene» etter EM-triumfen

Dronning Elizabeth var raskt ute med å sende sine gratulasjoner til Englands kvinnelandslag som slo Tyskland i EM-finalen på Wembley.

– De varmeste gratulasjoner fra meg og min familie til dere alle med seieren i fotball-EM for kvinner. Det er en betydelig bedrift for hele laget, inkludert støtteapparatet, skrev dronningen.

– Sluttspillet og deres prestasjoner i det har med rette fått mye skryt. Likevel rekker deres suksess mye lenger enn det trofeet dere så fortjent har vunnet. Dere har satt et eksempel som vil inspirere jenter og kvinner i dag og i kommende generasjoner. Det er mitt håp at dere vil bli like stolte av virkningen dere har hatt på sporten som dere er av resultatet i dag.

Dronningen delte selv ut trofeet til lagkaptein Bobby Moore da Englands menn vant VM-gull på Wembley 30. juli 1966. 56 år og en dag senere var det hennes barnebarn prins William som sammen med Uefa-president Aleksander Ceferin ga trofeet til kaptein Leah Williamson.

Dronningen var ikke alene i kongefamilien om å hylle laget i sosiale medier.

– En utrolig seier for løvinnene, og nasjonen kunne ikke vært stoltere av dere. Vidunderlig å se historie skrevet på Wembley i kveld, tvitret prins William.

– Gratulerer til de seirende løvinnene. Deres lagarbeid, besluttsomhet og sportsånd vil inspirere en generasjon. Dere har gjort oss alle stolte, tvitret prins Charles.

Mer fra Dagsavisen