Fotball

Salah med historisk pangstart for Liverpool

Mohamed Salah vartet opp med to assist og én scoring da Liverpool fikk banket nyopprykkede Norwich 3-0. Dermed skrev han Premier League-historie.

3-0-scoringen var nemlig femte gang på rad at Salah scoret i PL-åpningen. Han rykket fra den legendariske spissen Teddy Sheringham, som scoret i Tottenhams åpningskamper i 1992, 1993, 1994 og 1995.

Det første målet kom allerede i Salahs Premier League-debut i 3-3-oppgjøret mot Watford i 2017. Da hadde han nettopp kommet til klubben fra Roma og ble raskt en hit i den røde drakten.

Lørdag viste egypteren at han fremdeles har mye å glede LFC-fansen med. Før han satt sitt eget mål hadde han nemlig assist på begge Liverpools scoringer. I første omgang hadde han en fin liten touch som sendte Trent Alexander-Arnold innlegg inn til Diogo Jota, mens han serverte Roberto Firmino etter pause.

Dermed ble det den sesongstarten Liverpool håpet på. Verre ble det for hjemmelaget. Kanarifuglene, som i år må greie seg uten hjemvendte Alexander Tettey, gjorde seg riktignok ikke bort, men tross motstanden hadde de nok håpet på bedre i returen til Premier League.

Norwich får det trolig ikke lettere neste lørdag. Da skal de nemlig besøke Manchester City, mens Liverpool tar imot Burnley.

Jota med Liverpools første

Begge lag hadde muligheten til å sette ballen i mål de første 25 minuttene. Blant annet var Salah selv nær ved å sette den historiske scoringen. Fra 14 meters hold smalt han til på hel volley, men ballen gikk akkurat på feil side av stolpen.

I stedet var det Jota som fikk æren av å sette Liverpools første for sesongen like etter. Lagene hadde gode muligheter også etter scoringen, men Jotas fulltreffer ble den eneste før pause. Liverpool-ledelsen var fullt fortjent, selv om nyopprykkede Norwich langt fra hadde gjort seg bort.

Lagene gikk offensivt til verks etter pause. Liverpool kom til den første store sjansen allerede etter tre minutter spilt da Sergio Mane var nær ved å doble forspranget, men forsøket fra skrått hold ble stanset av Max Aarons.

Nær redusering

Norwich ga seg derimot ikke og gikk offensivt på, men det åpnet også for enkelte kontringsmuligheter for Liverpool.

Etter 64 minutter var de rødkledde nådeløse. Roberto Firmino fikk en ball på venstresiden, dro seg opp langs kanten og la inn til Mané. Hans avslutningen gikk i Norwich-forsvaret, men Salah plukket opp returen og kunne legge inn til en Firmino som sto nærmest alene foran mål. Brasilianeren kunne enkelt sette ballen i nettet.

Fire minutter før full tid burde Norwichs redusering vært et faktum. Ben Gibson tok ned et frispark fem meter fra mål, men stopperens avslutning var ikke nok til å overliste Alisson i Liverpool-målet. Keeperen måtte gi en retur, som falt i beina på Adam Idah, men han greide heller ikke han å styre ballen forbi Alisson.

Dermed endte kampen med 3-0-seier til gjestene fra Liverpool.

Kampfakta:

Premier League, 1. serierunde

Norwich – Liverpool 0-3 (0-1)

Carrow Road, 27.023 tilskuere.

Mål: 0-1 Diogo Jota (26), 0-2 Roberto Firmino (65), 0-3 Mohamed Salah (74).

Dommer: Andre Marriner.

Gult kort: Todd Cantwell, Norwich, James Milner, Liverpool.

Lagene:

Norwich (4-3-2-1): Tim Krul – Max Aarons, Grant Hanley, Ben Gibson, Dimitris Giannoulis – Pierre Lees-Melou, Billy Gilmour, Lukas Rupp – Todd Cantwell (Kieran Dowell fra 86.), Milot Rashica (Josh Sargent fra 77.) – Teemu Pukki (Adam Idah fra 77.).

Liverpool (4-3-3): Alisson – Trent Alexander-Arnold, Joël Matip, Virgil van Dijk, Kostas Tsimikas – Alex Oxlade-Chamberlain (Fabinho fra 61.), James Milner, Naby Keïta (Harvey Elliott fra 83.) – Mohamed Salah, Diogo Jota (Roberto Firmino fra 61.), Sadio Mané.

Resten av runden: Manchester United – Leeds 5-1, Burnley – Brighton 1-2, Chelsea – Crystal Palace 3-0, Everton – Southampton 3-1, Leicester – Wolverhampton 1-0, Watford – Aston Villa 3-2, Norwich – Liverpool 0-3.

Spilt fredag: Brentford – Arsenal 2-0.

Mer fra Dagsavisen