Fotball

Derfor skal Mjøndalen unngå nedrykksjaget i år: – Har et sterkere fundament

Både i oppkjøringskampene, og så langt i årets to første seriekamper, har Mjøndalen fremstått som et nesten helt nytt lag. Stopperbauta Markus Nakkim forteller om utviklingen i laget over vinteren.

På treningskamptabellen Dagsavisen laget før sesongen tok Mjøndalen bronse, på lik poengsum som Vålerenga og foran Molde. Laget scoret også nest flest mål av samtlige, med 12 mål på fire kamper, og fortsatte med 3-0 i serieåpningen. Mot Vålerenga mandag burde laget også scoret flere enn det ene kontringsmålet laget fikk, og i det hele tatt har 2021 vært en eneste stor opptur for Mjøndalen så langt.

– Vi er mye bedre enn vi var i fjor, og det viser vi også i kampen mot Vålerenga synes jeg. Vi kjører over dem i perioder, og og viser den kvaliteten vi har i laget. Selv om vi blir trøkket litt tilbake mot slutten og slipper inn det målet, har vi god kontroll i nesten hele kampen og skaper langt flere sjanser enn dem. Sånn sett hadde vi fortjent å vinne, sier Markus Nakkim til Dagsavisen.

Gnistrende gode Mjøndalen feide over Vålerenga fra start

Mjøndalen-stopperen leverte nok en solid forestilling i hjertet av forsvaret mandag kveld, mot gamle lagkamerater i Vålerenga. Selv etter en god forestilling ergrer han seg litt over at laget ikke klarte å fullføre jobben, og ta alle poengene.

– Vi må dyrke det vi leverte i den første omgangen, og vise det i hele kamper og ikke bare glimtvis. Det er selvsagt litt surt nå å tanke på de sjansene vi ikke tok i den første omgangen, som det straffesparket for eksempel, men inn til pause var vi fornøyd med prestasjonene. Det føles litt unødvendig å gi vekk initiativet etter at vi tok ledelsen, men kampbildet endrer seg naturlig med resultatet og at Vålerenga presser oss tilbake, forteller Nakkim som tror de kommer til å ta gjøre livet surt for flere lag enn Vålerenga på Consto Arena i år.

Mjøndalen var nemlig gnistrende gode de første 30 minuttene, og kunne fint ha ledet med i hvert fall to mål. Tonny Brochmann skjøt i stolpen på straffespark, mens Benjamin Stokke hadde en gedigen mulighet før en offsideplassert Fredrik Brustad satte ballen i mål. Da Mjøndalen og Martin Rønning Ovenstad kontret inn ledermålet etter en VIF-corner like etter pause var det ingenting mindre enn bruntrøyene fortjente.

– Jeg er fornøyd med mye av de vi gjør, men så er vi skuffa over å ikke vinne kampen. Det hadde vi kanskje fortjent også. Jeg synes ikke Vålerenga skaper all verden. Det holder ikke helt inn, og de får et møkkamål der, var oppsummeringen til Mjøndalen-trener Vegard Hansen.

Har laget et sterkere fundament

Hansen snakket etter kampen om hvor langt Mjøndalen hadde kommet fordi de nå var skuffet over ikke å slå en av gullfavorittene, og pekte på at Mjøndalen har 8500 innbyggere og Oslo over 700.000. Nakkim gir treneren mye av æren for den utviklingen, som han mener vil ta laget vekk fra det evige nedrykksjaget som har hengt over klubben.

– Det begynte allerede i fjor høst, da vi startet å bygge et sterkere fundament enn det vi har hatt tidligere. Et fundament som er forankret i trenerteamet og spillergruppa, der relasjonene mellom spillerne er sterkere. Vi har en tropp og spesielt en ellever med enorm spisskompetanse, og når vi har et tydligere system og har jobbet med det over tid ser du også at vi er flinkere til å utnytte relasjonene på banen og får brukt hverandre spisskompetanse i langt større grad enn før, sier Nakkim og fortsetter:

– Før har det kanskje blitt rotert mer med spillere og formasjon, for å få kortsiktig gevinst og for å overleve. Nå er det mer en følelse av at vi over en sesong, og over tid, får mer igjen for å jobbe systematisk med å innarbeide og utvikle det fundamentet vi har lagt. Det er mye som kan bli bedre, men jeg synes vi ser konturene av en kultur og et lag i utvikling, sier Nakkim som ikke lenger er eneste tidligere Vålerenga-spiller på laget med ankomsten av Benjamin Stokke.

– Hehe, de spillerne Vålerenga kaster på dør plukker vi gladelig opp. Benjamin er en ekstremt sterk signering av oss. Han er en klassespiller, som vi må få igang foran mål, men han har noen egenskaper i det oppbyggende fasen og kombinasjonsspillet som ikke mange har. Får vi brukt han riktig, sammen med Brochmann og Brustad der oppe kan dette bli virkelig bra, forteller Nakkim.

Mer fra Dagsavisen