Fotball

Yrkesforbud uten erstatning: – Vi er sortert ned i 3. divisjonshullet

Koronaåret 2020 ligger bak oss, men i Skeid er daglig leder Daniel Holmeide Strand mer bekymret for økonomien til klubbene i divisjonen i året som ligger foran oss siden 2. divisjon så langt faller utenom støtteordningene.

Selv gikk Skeid 2,1 millioner kroner i overskudd i 2020, og siden Skeid ikke eier verken egen stadion, klubbhus eller treningsanlegg tror Daniel Holmeide Strand Skeid skal klare seg godt også i 2021. Men han er likevel veldig bekymret for en god del av divisjonskollegene, siden klubbene i PostNord-ligaen så langt i år faller utenom de fleste støtteordningene.

– Krisepakkene utover høsten i fjor traff Skeid på en god måte, men i år er krisepakkene så langt innrettet på en helt annen måte. Siden det legges opp til at det ikke skal kompenseres for avlyste arrangement, og at PostNord-klubbene ikke får tilgang på den nasjonale støttepakken på 350 millioner kroner, er jeg bekymret for mange av klubbene i vår divisjon, sier Holmeide Strand til Dagsavisen.

– Sortert ned i 3. divisjonshullet

Skeids daglige leder påpeker at kompensasjonspakken som nå gjelder, først kan søkes på i juni og da bare gjelder kompensasjon for merkostnader knyttet til gjennomførte arrangement.

– Akkurat nå har vi fått innført yrkesforbud av staten, og i motsetning til Eliteserien og Obos-ligaen åpnes det ikke for at vi skal spille treningskamper neste uke. NFF håper at vi kan starte i juni, men her er det helsemyndighetene som avgjør og klok av skade vil ikke vi tro på noen sesong får vi får begynne å spille treningskamper, sier Holmeide Strand.

Han synes ikke noe om at PostNord-ligaen nå er sortert ned i «3.-divisjonshullet», der de verken får lov til å spille treningskamper og heller ikke kan søke erstatning for tapte inntekter i forbindelse med avlyste seriekamper.

– I den potten som går til arrangementer av nasjonal verdi, får bare toppnivået innen sin idrett lov til å søke. Det er imidlertid gitt unntak for Obos-ligaen, slik at de får søke. Samlet sett er det like stor, om ikke større omsetning i 2. divisjon, og kravene for å spille i PostNord-ligaen er like høye og tøffe som i Obos-ligaen, sier han og fortsetter:

– 2. divisjon er også en nasjonal serie, der vi spiller kamper over hele landet og hver eneste landsdel er representert. Vi har også en nasjonal TV-avtale, majoriteten av spillerne har proffkontrakt og veldig mange årsverk er knyttet til driften av klubbene. Det er mange i mer marginale idretter som ikke har idretten som næring som nå kan søke om støtte fordi de er definert som toppnivå, mens vi som faktisk driver næring ikke får noen kompensasjon, sier han.

Har ikke gitt opp håpet

Holmeide Strand får støtte både av divisjonskollega Kjelsås, og også av Grorud i divisjonen over.

– Vi skulle spilt første seriekamp for to dager siden (tirsdag), som gjør at sesongen skulle vært i gang allerede. Likviditeten kan være en utfordring for alle idrettslag uansett størrelse, så jeg skjønner godt at det kan by på problemer at en ikke kan søke før i juni, og forstår også frustrasjonen til de klubbene som nå ikke får kompensert sine avlyste kamper, sier fungerende daglig leder Frode Englund i Grorud.

I Kjelsås har man ikke gitt opp håpet om å kunne få erstatning for avlyste kamper.

– Foreløpig er det knyttet stor usikkerhet til årets sesong og økonomien rundt den. Ikke bare for A-laget, men også med tanke på treningsavgiftene. Sånn vi har skjønt det, er innholdet i pakke fire ikke helt opplest og vedtatt, så vi håper at det går an å få puttet inn noe om avlyste arrangementer der også, sier daglig leder Dag Halvorsen.

Yrkesforbud uten erstatning

På grunn av at de verken får lov til å trene og langt mindre spille treningskamper, har divisjonskollega Moss sett seg nødt til å ta i bruk en ny runde med permisjoner. Det er ikke aktuelt verken i Kjelsås eller Skeid per nå.

– Jeg skjønner jo frykten for økonomien slik ståa er akkurat nå hos mange av klubbene. Nå har flere klubber fått yrkesforbud uten å få noe hjelp, og hvis du da har tatt på deg ekstrakostnader i løpet av høsten for å styrke den sportslige satsingen, er dette en ekstra vanskelig tid. Hvis vi ikke hadde fått lov til å trene, så måtte vi også vurdert å permittere, sier Holmeide Strand i Skeid.

Det er også litt av grunnen til at flere klubber i fjor gjorde det de kunne for å gå med så stort overskudd som mulig, nemlig for å bygge en buffer inn mot et usikkert 2021.

– Vi ønsker ikke å flytte kostnadene ved en permittering over på staten, så vi tenkte i fjor at vi måtte prøve å bygge et så stort overskudd som mulig, og på den måten planlegge for at vi kanskje ikke kom til å få den samme støtten i år. Det gjorde vi også med tanke på at vi ikke kom til å få folk på stadion eller om vi ikke lyktes med sponsorinnsalget, slik at vi da skulle ha noe å tære på, sier Holmeide Strand som legger til at den planen ble lagt før de fikk vite om arven fra «Porno-Hagen.»

Mer fra Dagsavisen