Fotball

Koronaåret ga 15,1 millioner i overskudd i Oslo-fotballen

De fem lagene på de tre øverste nivåene i Oslo-fotballen gikk samlet sett med et overskudd på 15,1 millioner kroner i 2020. Koronakompensasjon, spillersalg og langt lavere kostnader var grunnen til det, men mange av lagene bygget også en buffer foran et svært usikkert 2021.

Vålerengas tredjeplass alene ga VIF fem millioner i ekstrainntekter målt mot en budsjettert sjetteplass. Kombinert med videresalg av Sander Berge og Chidera Ejuke gikk Vålerenga med 7,6 millioner kroner i overskudd. Til sammenligning gikk Grorud, KFUM, Skeid og Kjelsås med 7,5 millioner i samlet overskudd.

– Det har vært et krevende år med permisjoner og oppsigelser, men vi har skjermet sport og kom altså ut med den første medaljen på ti år. Det ga ekstra inntekter, samtidig som videresalgsavtalene vi har med spillere som Sander Berge og Chidera Ejuke har vært veldig viktige for oss, har daglig leder Erik Espeseth tidligere sagt om Vålerengas resultat.

Grorud fire millioner kroner i overskudd

Men også under Vålerenga på toppen har det vært et økonomisk godt år for Oslo-klubbene. I Grorud endte de opp med et heller «plagsomt» kjempeoverskudd på over fire millioner kroner. Etter avskrivinger ble overskuddet på 95.000 kroner, opplyser fungerende daglig leder Frode Englund.

– På grunn av at verdien på undervarmeanlegget og klubbhuset må føres som en eiendel, der vi allerede har bokført inntektene, men fordeler kostnadene ut over flere år går vi med et regnskapsteknisk overskudd på litt over fire millioner. På selve driften gikk vi rundt 100.000 kroner i pluss i fjor, sier Englund til Dagsavisen.

Englund forteller at de naturlig nok tilpasset driften etter aktiviteten koronapandemien tillot, slik at de fikk langt mindre inntekter på blant annet aktivitetsavgiftene, siden de ikke tok betalt for aktivitet som ikke ble gjennomført.

– Med gode kompensasjonsordninger, Obos sitt jubelfond og aktivitetskortet som er innført i Grorud hadde vi en sunn økonomisk drift, sier han og fortsetter:

– Grorud er en av bydelene som er med i prøveprosjektet med aktivitetskort, som gjør at alle bydelens innbyggere får 1000 kroner i halvåret til fritidsaktivitet. Det at mange brukte den tusenlappen på å betale aktivitetsavgift til Grorud, gjør at vi ikke havnet så langt under budsjettet på den posten. Vi vil aldri nekte noen å være med i Grorud fordi foreldrene ikke har penger, så den stoltheten vi ser hos ungene der foreldrene har betalt betyr mye mer for oss enn den tusenlappen gjør, forteller Englund.

Gaver avgjørende for overskuddet i Kåffa

I divisjonskollega KFUM endte overskuddet på 906.349 kroner, av en omsetning på 28,7 millioner kroner.

– Løpende drift gjennom året var svært krevende med permittering av ansatte, stopp i aktivitet og usikkerhet rundt tiltakspakker og lignende. Mange små og noen store detaljer ramlet heldigvis vår vei, og vi fikk et par store gaver som var helt avgjørende i den vanskeligste perioden på våren/sommeren, som vi er utrolig takknemlige for. I tillegg klarte vi å redusere driftskostnadene våre og vi gjorde ett spillersalg som gjør at vi totalt sett kom ut av det stående på beina, skriver KFUMs daglige leder Thor Erik Stenberg til Dagsavisen.

Han peker på stor usikkerhet om kommende sesong der også KFUM må leie seg inn på Intility Arena for treninger og kamper når byggingen av ny stadion på Ekeberg starter. Og det er fortsatt uvisst når sesongen kommer i gang. Den samme bekymringen har også Englund i Grorud.

– Det at man kom seg gjennom 2020 er en ting, men det kommer også til å bli utfordrende i 2021 med en ny runde med nedstengninger og uvisshet. Vi må fortsatt tilpasse driften veldig, og de støttepakkene som har kommet så langt tar ikke hensyn til avlyste arrangementer. Heldigvis ligger det i ryggmargen på klubben at vi ikke bruker penger vi ikke har, og så lenge det blir full sesong i Obos-ligaen skal vi klare oss, forteller Englund.

Skeid brukte overskuddspenger i lokalmiljøet

Han er mer bekymret for klubbene i divisjonen under, og det er Skeid og Kjelsås også. På Nordre Åsen endte det opp med et overskudd på 2,1 millioner kroner. Mye på grunn av refundering av spillemidler i forbindelse med undervarmeanlegget.

– Vi fikk vel igjen 700.000 kroner i spillemidler fra NFF som vi brukte på undervarmeanlegget i 2019, så hvis vi tar bort det ender vi på 1,4 millioner kroner i overskudd. Økonomisk ble det et godt resultat, og det meste av overskuddet ligger i bredde- og barne- og ungdomsavdelingen vår der det er høy betalingslojalitet og et stort bortfall av aktivitetskostnader. Dommerregningene var nesten fraværende, mens seriepåmeldinger ble refundert og voksenfotballen på breddesiden kom aldri i gang, forteller daglig leder Daniel Holmeide Strand i Skeid.

Han forteller at kompensasjonspakkene traff Skeid godt utover høsten, og at de har brukt pakkene som stimuleringsordninger for å skape aktivitet i lokalmiljøet.

– Siden vi i Skeid ikke eier noe, så står vi i en veldig gunstig stilling. Vi er gjeldfrie, og eier verken egen stadion, klubbhus eller treningshall som vi må ta vare på. Vi kan dermed ta ned kostnadsnivået til ganske ubetydelige summer hvis vi må det, og derfor brukte vi en del penger i fjor på andre ting enn vi normalt pleier. Som for eksempel å hjelpe sponsorene våre som slet tyngst, forskuttert innkjøp som vi ellers ikke ville gjort og brukt penger i lokalmiljøet for å stimulere til økt aktivitet, sier Holmeide Strand.

Fotballskolesuksess ga overskudd i Kjelsås

Hos nabo Kjelsås gikk man 550.000 kroner i overskudd, mens det var budsjettert med om lag 550.000 kroner i underskudd. Mye av det takket være fulle fotballskoler, som ble arrangert gjennom en sommer der folk stort sett måtte være hjemme.

– Vi fikk inn mindre penger på treningsavgift og på arrangementsinntekter, men det ble kompensert gjennom tiltakspakker og fotballskoler vi arrangerte. Vi hadde sponsorer som ikke var så hardt rammet, og sparte inn en del i lønn gjennom april og mai, da vi permitterte administrasjonen, trenerne og spillerne på proffkontrakt, sier daglig leder Dag Halvorsen i Kjelsås og fortsetter:

– At det ikke var lov til å reise noe sted gjorde at aktivitetene våre raskt ble fulltegnet, og vi hadde rekorddeltakelse på de fotballskolene vi arrangerte. Vi satte opp et par ekstra i løpet av sommeren, og gikk vel et par hundre tusen kroner ekstra i overskudd på grunn av det, sier Halvorsen som sier at de trolig vil gjøre det samme i år igjen.

En som trolig er glad for det er hovedtrener Eivind Kampen, da daglig leder Halvorsen opplyser om at A-laget får beholde overskuddet fra fotballskolene som blir arrangert.

– Hehe, jeg regner med at Eivind helst ser at vi arrangerer fotballskole hver uke i hele sommer, slik at han får mer penger til A-laget. Jeg synes vi har forsterket bra i år, og at laget ser spennende ut, men siden vi ikke får lov til å spille noen treningskamper er det vanskelig å si hvor vi står. Får vi kommet i gang med seriekamper og spilt tilnærmet full sesong er jeg ikke bekymret, men hvis vi ikke får avholdt de arrangementene utover sommeren blir det mer kritisk, forteller han.

Kretsen 3,5 millioner foran budsjett

NFF Oslo (tidligere Oslo fotballkrets) gikk med et overskudd på over en million kroner i 2020. Kretsen hadde budsjettert med underskudd, slik at kretsen dermed havnet nesten 3,5 millioner foran budsjett.

– Årsaken til det er hovedsakelig lavere aktivitetskostnader. Dessuten hadde vi permitteringer fra medio april til medio juni, sa kretsleder Kari Margrete Hove på kretsens årsmøte i forrige måned.

Kretsens inntekter kommer hovedsakelig fra avgifter fra klubbene (påmeldinger og overganger), sentrale sponsorinntekter og tilskudd fra NFF. På grunn av mindre lagsavgifter til seriespill som ble avlyst fikk kretsen inn fem millioner kroner mindre på det punktet, men tross pandemien opplevde fotballkretsen (som omfatter fire kommuner i tillegg til Oslo) en økning i antall lag, til 4147 fordelt på 132 klubber.

Det ble spilt 10.400 kamper mot om lag 30.000 kamper i et normalår. I NFF Oslo var det registrert snaut 53.600 spillere, fordelt på 38518 gutter og 15080 jenter.

Mer fra Dagsavisen