Fotball

Mer tid til familien

Rune Pedersen (51) har bestemt seg for å gi seg som dommersjef i NFF etter 2014. Han har hatt det øverste ansvaret for Norges fotballdommere i over ti år.

Hvorfor har du valgt å gi deg som dommersjef?

- Nå har jeg hatt jobben i over ti år, og vært i NFF-systemet i over 30, så jeg synes dette var et greit tidspunkt for å finne andre oppgaver. Å være dommersjef er en ganske krevende jobb i den forstand at du hele tida må være tilgjengelig for dommere og media. Man må stå til ansvar hele veien.

Hva kommer du til å bruke dagene til fra og med 2015?

- Jeg skal ikke lenger være frontfigur og sjefen, men jeg blir værende i NFF og dommermiljøet. Jeg skal også fortsette å jobbe som observatør for UEFA. Kort fortalt blir oppgavene mye likt, men i en mye mer tilbaketrukket rolle. Jeg har også lyst til å bruke mer tid på talentutvikling og å jobbe med unge dommere; å bruke det jeg har av erfaring til mest mulig nytte.

Hva kan din etterfølger vente seg?

- Det er en veldig spennende jobb. Vi har mange gode dommere som er på vei oppover i systemet. Norge har et veldig godt renommé internasjonalt, så det blir viktigst å beholde det.

Har du lyst til å fortsette å jobbe tett på fotballen resten av din yrkes­aktive karriere?

- Jeg trives veldig godt i NFF-­systemet, så jeg har ingen planer om å hoppe av nå. Men å jobbe med fotball resten av livet, det vet jeg ikke. Det kommer an på hva som dukker opp.

Hva har vært høydepunktet i din aktive dommerkarriere?

- Det har vært mange høydepunkter. Å delta i et VM var stort. Samtidig har jeg dømt fire cupfinaler og blitt stemt fram som Norges beste dommer i ti år av klubber og spillere. Det henger høyt. Jeg har også truffet mange gode kollegaer og venner i denne jobben.

Du representerte Sprint-Jeløy som dommer og er fortsatt bosatt på Jeløy. Hva tenker du om at klubbens A-lag rykket opp til Oddsenligaen?

- Det er veldig bra. De har vært nære på lenge nå. Det jobbes godt i klubben, så dette var velfortjent.

Hvilken bok har betydd mest 
for deg?

- Jeg er ingen lesehest, så der har jeg ingen gode svar.

Hva gjør deg lykkelig?

- For meg er lykke det å slappe av hjemme med familien, uten faste ting på programmet.

Hvem var din barndomshelt?

- Da jeg begynte å følge med på fotball, så jeg mer på dommere enn spillere. Da var det én mann som skilte seg ut: Henry Øberg.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Jeg er nok litt for utålmodig. Jeg vil at ting skal skje litt for raskt iblant.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Å skeie ut forbinder jeg mest med å slappe helt av og gjøre minst mulig. Å la verden fare og være i min egen boble.

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog mot?

- Jeg er opptatt av rettferdighet og solidaritet. Jeg synes at samfunnet bør tenke på helheten og ikke så mye på enkeltindividet.

Er det noe du angrer på?

- Når man har vært så dedikert til fotballen i over 30 år, har jeg tatt en del valg som er egoistiske overfor familien. Jeg håper på å bøte litt på det nå.

Hvem ville du helst stått fast 
i heisen med?


- Der får jeg vil si kona, ellers blir det bråk.

kenneth.stensrud@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen