Fotball

Høgli reagerte mot NFF-forbud

LANDSKAMP: Norges Fotballforbund har snudd «litt» og sagt ja til begrenset markering på 
Ullevaal i dag. Homofili-debatten vil følge russisk toppidrett.

Landslagsspiller Tom Høgli reagerte da NFF først ville nekte Homonettverket en markering under dagens kamp mot Russland. FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN/NTB SCANPIX

Norges Fotballforbund (NFF) kom skjevt ut da de først ville nekte at Homonettverket fikk markere sin holdninger, blant annet til den russiske anti-homoloven, i forbindelse med Norges landskamp mot Russland i dag.

Det var Bergens Tidende som først omtalte saken om at Homonettverket har laget et Facebook-arrangement der det oppfordrer inviterte medlemmer til å ta med seg regnbueflagg på dagens fotballandskamp.

Flaggene skal vise støtte til homoseksuelles rettigheter og markere at fotball er for alle, forklarte initiativtaker og fotballsupporter Gjert Moldestad.

- Vi har vært i kontakt med Norges Fotballforbund og fått beskjed via politiet om at det bare tillates russiske og norske flagg. Og at vi vil bli bortvist dersom vi stiller med regnbueflagg, sa Moldestad til BT.

Høgli-reaksjon

Dette fikk landslagets venstreback Tom Høgli til å reagere sporenstreks. Han sendte straks en melding til fotballforbundets kommunikasjonssjef Svein Graff, og lurte på hva dette var for noe.

Om det var dette som fikk NFF til å parkere sine regelryttere, er usikkert, men resultatet er at NFF delvis har kommet Homonettverket i møte, selv om de ikke får ha noen markering utenfor selve stadion.

T-skjorter tillatt

Det er en kjent sak at russiske lover forbyr «propaganda» for ikke-tradisjonelle seksuelle relasjoner. Norges Fotballforbund vil unngå politiske aksjoner mot russiske lover, men presiserte i går at det ikke vil forby alle typer regnbueflagg på Ullevaal stadion.

- NFF ønsker å gjøre fotballen til en arena fri for homohets der alle ska få være seg selv, samtidig som vi behandler alle politiske grupperinger likt. Det er ikke unnfallenhet, men prinsippfasthet, skriver forbundet.

- I denne saken har vi sagt nei til bruk av bannere og politiske markeringer på tribunen, i tråd med vanlig praksis. T-skjorter med regnbuefarger er tillatt. Det samme er flagg i begrenset størrelse. Her vil vaktene foreta en skjønnsmessig vurdering ved innslipp på stadion, heter det videre.

Veldig bra

Tom Høgli er glad for at saken har tatt en vending.

- Ja, det er veldig bra, sier han til Dagsavisen.

- Det viser at demokratiet fungerer. Nå vil de få den oppmerksomheten de er ute etter. Sånn sett har det ordnet seg, og det er bra. At fotballen skal være en arena for alle uansett seksuell legning, er noe alle burde være enig om, fortsetter han.

Også Morten Gamst Pedersen syns det er fint at tilskuere med T-skjorter med regnbue og regnbueflagg får markere seg.

- Og regnbuen er jo en vakker ting, sier han til Dagsavisen.

- Ullent av NFF

Styreleder i Homonettverket, Kristin Bergersen, er glad for at NFF har lettet på forbudet mot regnbueflagg.

- Det er flott at det er greit med flagg i en viss størrelse. Vi får se hva vi får slippe inn med. Jeg synes NFF har opptrådt ullent i saken. De burde tatt et klart standpunkt tidligere og forstått betydningen av regnbuefargene. Dette føles som et kompromiss, sier Bergersen til NTB.

- Vi planla en fredfull markering for mangfold og at fotballen er for alle. Dette var aldri ment å være en demonstrasjon, legger hun til.

Torsdag kveld ble det anslått at omtrent 25-30 personer vil stille på Ullevaal med regnbueflagg.

Sotsji-OL

Det var i forbindelse med de russiske anti-homolovene og russernes OL i Sotsji at reaksjonene begynte å komme. En kampanje initiert av LLH - landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner, fikk stor tilslutning fra en rekke mennesker, idrettsutøvere, kunstnere og politikere. Folk som Sven Nordin, Anja Hammerseng-Edin, Gro Hammerseng Edin, Linn Skaaber, Knut Nærum, medlemmer av Gatas Parlament, Skambankt, Rune Nilsson, Bjørnar Moxnes, André Oktay Dahl, Thomas Seltzer, André Muri, Aslak Sira Myhre og Sigrid Bonde Tusvik, for å nevne noen, sto fram med T-skjorter som krevde slutt på seksuell diskriminering.

Opprop

I opproper inn mot Sotsji-OL het det blant annet:

«Vi ber ulike idrettsutøvere, politikere, aktivister, skribenter og kjendiser om å være gode forbilder og stille seg bak vårt enkle budskap: Enhver form for diskriminering er i strid med den olympiske idé. Det er selvsagt lov til å kose seg med OL og heie fram Norge til medaljer, men samtidig kan vi ikke ignorere den konteksten lekene skjer i. Vi oppfordrer nordmenn ute og hjemme til å følge de olympiske verdier, og å aktivt ta avstand fra den umenneskelige behandlingen av lesbiske, homofile, bifile og transpersoner i vertslandet Russland.»

I dag markeres nok en gang dette budskapet under landskampen mot Russland på Ullevaal.

tor.karlsen@dagsavisen.no