Fotball

Cup-marerittet

Ballen er rund. Cup er cup. Innholdsløse klisjeer? Nei. Ta en titt på FA-cupen.

(Crawley-Stoke 0-2, Chelsea-Birmingham 1-1, Sunderland-Arsenal 2-0, Stevenage-Tottenham 0-0, Liverpool-Brighton 6-1, Everton-Blackpool 2-0, Milwall-Bolton 0-2, Norwich-Leicester 1-2).

Noen av disse kampene følger oppskriften. De små blir for små og topplaget vinner. Men i noen oppgjør får de innledende klisjeene en mening i det som er verdens eldste fotballturnering-den engelske FA-cupen.

La oss begynne med Stevenage mot Tottenham i går.

Stevenage?

Bare de ivrigste fotballnerder med blikket festet på de engelske ligatabellene under de øverste nivåene er familiære med dette navnet. Men Stevenage ligger i Herfordshire, 50 kilometer nord for London og Tottenham. Egentlig ligger det som etter hvert har blitt en by med 85.000 innbyggere i et veikryss på motorveien A1.

Men laget i dette veikrysset har karet seg opp til nivå tre i det engelske seriesystemet etter å ha avansert to nivåer på to år.

I går handlet det om 5. runde i FA-cupen og møtet med formlag nummer en i engelsk fotball-Tottenham Hotspurs hjemme på The Lamex Stadium og under ledelse av manager Gary Smith.

- Vi visste at dette ikke ville bli noen lett match. Og det ble like vanskelig som ventet, sier Tottenham-manager Harry Redknapp, som nå også knyttes til det engelske landslaget, men som likevel valgte ikke å starte med sin beste ellever fra start.

Men 0-0 ble det mot et lag som ligger som nummer seks i League One (tredje nivå), og som ikke har sluppet inn mål på sine tolv siste kamper. Dermed omkamp på White Hart Lane.

Snublet

Men lørdag snublet også Chelsea mot et Birmingham-lag som kjemper for opprykk til den øverste divisjonen igjen. Også det London-laget må ut i omkamp.

Verst snublet likevel Arsène Wenger og Arsenal. Et 0-2 tap for Sunderland sendte lag nummer fire i Premier League hodestups ut av FA-cupen.

Stoke kom seg videre etter at Crawley ble snytt for to straffespark, og etter at Stoke fikk et billig et.

Gjorde jobben

Men laget som var sist ut i går, Liverpool mot Brighton, gjorde jobben. Og da fortsatte bare Kenny Dalglish tradisjonen. Han har nemlig aldri tapt en FA-cupkamp på Anfield. Og dem er det blitt 16 av.

I går lekte de seg til seier mot badebyen i Sør-England etter tre Brighton-selvmål (to ved Bridcutt) og tre ved Skrtel, Carrol og Suarez. Den siste, kontroversielle spilleren, hadde like før misset på et straffespark.

Mer fra Dagsavisen