Fotball

FIFA gransker Solbakken

Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) undersøker flere internasjonale spilleroverganger der agenten Jim Solbakken har vært involvert.

Den siste tida har det vært flere medieoppslag om Solbakkens agentvirksomhet. Han er blitt anklaget for «dobbeltspill» i forbindelse med en rekke overganger.

Det startet med en 17 siders reportasje i fotballmagasinet Josimar. Her ble fotballagenten og Ole Gunnar Solskjær-vennen gått etter i sømmene i forbindelse med sin agentvirksomhet. Bladet hevdet å kunne bevise at han drev en ulovlig dobbeltvirksomhet.

Bladet tok utgangspunkt i Mame Biram Dioufs overgang fra Molde til Manchester United i 2009.

Josimar mener å sitte på dokumentasjon på at Jim Solbakken presenterte seg som Dioufs agent overfor europeiske storklubber.

«Mitt navn er Jim Solbakken, og jeg er agenten til fotballspilleren Mame Biram Diouf», skal han ha skrevet.

 

Jobbet for Molde

Seinere gikk Jim Solbakken tilbake på at han var Dioufs agent.

- Mame Biram Diouf har ingen agent. Jeg har aldri opptrådt som agenten hans. Jeg hadde en representasjonsavtale med Molde og har jobbet for dem i denne overgangssaken. Og ingen andre, sa Solbakken i august samme år.

Og videre:

- Ved alle mine åtte overganger til United har jeg kun vært agent for Manchester United, sa han til Aftenposten i oktober samme år.

 

Parr-saken

Etter at mediene kastet seg over hans agentvirksomhet, kom også overgangen til Jonathan Parr, fra Aalesund til Crystal Palace sommeren 2011, inn i bildet. Han opptrådte først som Jonathan Parrs agent, men på vei over til England skal han ifølge sønn og far Parr ha sagt at han hadde glemt å sende inn representasjonsavtalen med Jonathan Parr til Norges Fotballforbund.

Vel framme i England havnet Jim Solbakken på Crystal Palaces side av bordet.

 

FIFA tar tak

Nå har Det internasjonale fotballforbundet tatt tak i Solbakkens agentvirksomhet.

- Jeg snakket med FIFA for noen dager siden, og etter det jeg forstår, skal de komme med en uttalelse i løpet av 14 dager, sier generalsekretær i Norges Fotballforbund, Kjetil Siem, til TV 2.

På grunn av opplysningene som er kommet fram i mediene, sjekker juridisk avdeling i NFF Solbakkens rolle i flere nasjonale overganger. Når det gjelder internasjonale overganger, må det gjøres av FIFA. Det har ikke NFF mandat til, ifølge Siem.

- De sakene vi ikke kan undersøke selv, blir oversendt FIFA. Vi kan ikke velge å la være. Det er sånn vi følger regelboka, og det er totalt udramatisk. Vi har sendt informasjon. Det er lenge siden vi har gjort det, og vi har sagt det før, sier Siem.

 

Klart innen nyttår

Siem regner med at konklusjonene blir klare innen nyttår.

- Men det er ikke slik at hvis FIFA sier A, B eller C, så kan vi bestemme oss for noe annet. Dette er internasjonale overganger, og her er det FIFA som bestemmer. Vi venter på en konklusjon fra dem.

Generalsekretæren har gitt Solbakken beskjed om at overgangene skal undersøkes nærmere.

- Jeg har orientert Jim Solbakken om dette og fortalt ham at vi er nødt til å bruke den tida det tar, og at vi ønsker å se på absolutt alt. Dette støttet han, sier Siem til TV 2.

Solbakken har tidligere avvist at han har gjort noe ulovlig.

- Jeg har alltid bestrebet meg på å følge regelverket. Jeg har, både etter agentregelverket og lovene i Norge, 100 prosent god samvittighet for det jeg gjør, sa han til Nettavisen i slutten av oktober.

PS. Jim Solbakken har tidligere blitt fått ei bot på 19.999 sveitserfranc av FIFA i forbindelse med Brede Hangelands overgang fra FC København til Fulham.

Mer fra Dagsavisen