Sport

Fagermos forvandling

KOMMENTAR: Det er annerledes å se på Vålerenga i år. Nei, ikke bare rent fotballfaglig. Noe så simpelt som innsats og løping har endret mye.

Syv kamper av årets eliteserie er spilt. To kamper i uka, nesten hver uke. Vålerenga har taklet det tette kampprogrammet overraskende bra. Hva skyldes det?

Dag-Eilev Fagermo kom til VIF med et stort ønske om trener-jobben. Fra den første pressekonferansen fikk vi se en trener som var stolt av å sitte der, men samtidig seg selv lik. Det har vært få sportslige nedturer siden.

Vålerenga har manglet noe de siste sesongene. Da snakker jeg ikke bare om Ronny Deila-perioden. Jeg tenker egentlig vi må tilbake til perioden fra 2004-2006, da det ble sølv, gull og bronse på tre sesonger. Det har vært fraværende mentalitet og identitet i flere viktige kamper av sesongene, og til syvende og sist er faktisk alle kamper viktige.

Der treffer Fagermo godt. Han er med fra sidelinja, så å si 90. minutter hver kamp. Mot Mjøndalen søndag var VIF-treneren så delaktig at han nærmest ble en ekstra spiller da Kristoffer Klaesson ble utvist. Hvor var Ronny Deila da VIF sleit som mest i fjor høst? Jeg så han så vidt. Det er store kontraster fra Deila og Fagermo, og det smitter spillerne på banen når Fagermo gauler fra sidelinja.

Den største forskjellen fra Vålerenga anno 2019, er rett og slett innsats og mentalitet. I et av våre første intervjuer med Dag-Eilev fortalte han om at løpskapasiteten til Vålerenga var på nedrykksnivå i 2019. «Løper du ikke, speller du ikke for meg», sa han. Det er et helt annet lag som spiller for VIF i år, selv om det nesten ikke er noen utskiftninger i laget.

Tolv poeng, syv kamper. VIF har bare tre seiere, men de taper nesten ikke kamper. Sesongens eneste tap så langt kom i Skien mot Odd, men ellers har Vålerenga sett solide ut defensivt med en klar og tydelig struktur. Ifølge Fagermo selv, burde de hatt fire poeng mer. Han sikter da til de røde kortene som kom i hjemmekampene mot Stabæk og Aalesund.

VIF er favoritter når Haugesund gjester Intility Arena onsdag. Etter det følger Kristiansund borte allerede søndag. Det kommer noen tøffe kamper resten av sommeren, der Fagermo & co virkelig blir testet. Defensivt ser det bra ut så langt, og hvis VIF klarer å holde alle 11 mann på banen fremover kan dette bli ordentlig bra.

Mer fra Dagsavisen