Sport

Et lotteri i dømming

Skal et vådeskudd i en arm sende Norge ut av EM? Det kan skje.

Når Norge møter Serbia i årets til nå viktigste landskamp i neste uke, blir en del av forberedelsene å prøve å forstå hands-regelen.

En rekke tilfeller i alle ligaer den siste uka har vist oss kaoset som gjelder. Etter at begrepet «viljehands» er fjernet er det i praksis regelbrudd hver gang en ball treffer en hånd eller arm.

Til playoffkampen mot Serbia skal videodømmingen VAR også benytes på Ullevaal.

Regel til det verre

Landslagssjef Lars Lagerbäck innrømmer at han ikke liker retningen den mye omdiskuterte handsregelen har tatt. Han er også delt i synet på VAR-hjelpemiddelet.

– Det er blitt lotteri. Det er ikke blitt enklere verken med VAR eller den nye tolkningen av handsregelen, svarte han da han offentliggjorde troppen i går.

Da man skilte mellom viljehands eller ikke, mener mange at denne regelen ble håndtert bedre. Lagerbäck støtter det synet.

– Den regelen som var før, synes jeg var bedre enn den som er nå, sa han.

Videodømmingen benyttes i Serbia-oppgjøret, men ikke de to siste kampene i Nations League i oktober.

– Jeg mener... ja, det er et godt spørsmål. Jeg er litt delt i spørsmålet rundt VAR og hvor mye man skal benytte det, men skal jeg velge med VAR eller uten, så vil jeg velge VAR, sa Lagerbäck på spørsmål fra NTB.

Les også: Karrieren kan være over for eks VIF-spiller etter skade (Dagsavisen+)

Dropp det!

Tidligere landslagssjef Egil «Drillo» Olsen mener praktiseringen av hands-regelen har gått helt av skaftet.

Han har slått til lyd å droppe handsregelen helt. Nå virker det helt vilkårlig om dommerne dømmer eller ikke. Men VAR kan rette opp mye, selv om det viser seg å være uenighet også i VAR-rommet.

Mye i potten

Det er mange millioner kroner i potten når Norge møter Serbia på Ullevaal torsdag i neste uke. Blir det norsk seier, venter «finale» om EM-billett mot Skottland eller Israel 12. november, også det på Ullevaal stadion.

EM-sluttspillet er som kjent utsatt til neste år og skal avvikles over hele Europa. Det er et åpent spørsmål om det lar seg gjøre.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen