Sport

Derfor er Russland suspendert

Det russiske antidopingbyrået er suspendert av Verdens antidopingbyrå (WADA). Kulturminister Thorhild Widvey sitter i WADA-styret og er glad for at det slås hardt ned på Russlands systematiske juks.

Av Odd-Sølve Grannes

Suspensjonen trer i kraft med umiddelbart virkning, opplyser kulturminister og styremedlem i WADA, Thorhild Widvey til NTB. Et enstemmig flertall stemte for å suspendere Russland. WADA-styret har møter i Boulder i Colorado. Russland kan så lenge sanksjonen gjelder ikke være til stede på WADA-møter.

– Det som har skjedd er at Russland er erklært «non-compliance». De får ikke anledning til å møte på WADA-møter, sier Widvey til NTB.

Antidopingbyrået tok avgjørelsen om russerne ikke har handlet i samsvar med regelverket på et styremøte onsdag. Widvey skal ha gått foran å ha krevd, på vegne av Europa, at man mister møteretten med en gang det er mistanke om lovbrudd i fremtiden.

– Jeg er glad på vegne av Europa at vi fikk det igjennom. Det er et viktig prinsipp. Nasjoner som jukser skal være fullstendig klar over at det er uakseptabelt. Det skal slås hardt ned på systematisk juks, sier Widvey.

Dopingrapport

Bakgrunnen for utestengelsen er WADA-rapporten om dopingbruken blant russiske friidrettsutøvere. Den skal ha vært svært utstrakt i flere år, og personer skal ha blitt betalt for å dekke over.

Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) valgte å utestenge Det russiske friidrettsforbundet etter avsløringene. Russerne skal være villig til å rydde opp.

– Den russiske representanten var til stede på møtet, og han tok det til etterretning. De vil samarbeide og rydde opp. Det er vi glad for, sier Widvey.

Selv om kulturministeren synes det er positivt at russerne viser samarbeidsvillig, håper hun WADA vil bli strengere.

– Det er viktig å vise overfor Russland og andre nasjoner at dette er uakseptabelt. Jeg mener vi må være tøffere, sa Widvey.

Tror det finnes mer

Allerede før møtet hadde det russiske antidopinglaboratoriet i Moskva blitt utestengt i seks måneder på grunn av WADA-rapporten. Widvey tror det kan komme flere avsløringer i fremtiden.

– Det vil ikke overraske meg om det finnes mer av dette, så det er viktig at WADA tar dette videre. Jeg håper det settes ned uavhengige kommisjoner for å utdype videre, sier Widvey.

Også laboratoriene til Andorra, Israel, Argentina, Bolivia og Ukraina ble fratatt akkrediteringen under møtet. Belgia, Brasil, Frankrike, Hellas, Mexico og Spania risikerer suspensjon om de ikke lever opp til WADA-reglementet innen 18. mars neste år. (©NTB)

Mer fra Dagsavisen