Sport

Dedikerte seieren til Ukraina, FIFA ga advarsel

Domagoj Vida risikerte å bli straffet, men FIFA nøyde seg med å gi Kroatia-stopperen en advarsel etter at han dediserte VM-seieren over Russland til Ukraina.

Av Bernt Harald Dysthe Brennevann

I en kort videosnutt lagt ut på nettet roper Vida «ære til Ukraina». Det er et anti-russisk slagord brukt av ukrainske nasjonalister.

Russerne mente det var et politisk budskap og anmodet Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) om å reagere så skarpt som mulig. Det er i strid med FIFA-reglene å politisere fotballen.

Vida risikerte i verste fall å bli utestengt fra onsdagens semifinale mot England, men FIFA gikk ikke så langt.

– Vi kan bekrefte at FIFAs disiplinærkomité har sendt Domagoj Vida en advarsel som følge av videoen han kom med etter VM-kampen mellom Russland og Kroatia, heter det i en pressemelding.

Vida scoret målet som tok Kroatia opp i 2-1 i ekstraomgangene i lørdagens kvartfinale. Russerne slo tilbake, men balkanlaget gikk til slutt seirende ut av straffesparkkonkurransen. Der bidro Vida med et sikkert spark fra ellevemeteren.

I det omtalte videoklippet er Vida sammen med Kroatias tidligere landslagsspiller Ognjen Vukojevic. Sistnevnte la til «denne seieren er for Dinamo og Ukraina... Kom igjen, Kroatia» i den ni sekunder lange videoen.

I likhet med Vida har Vukojevic en fortid som spiller for ukrainske Dinamo Kiev.

Til russiske medier bedyret Vida senere at han ikke mente å fornærme noen.

– Det var bare en spøk, sa han. (NTB)

Mer fra Dagsavisen