Carlsen spår flere lange VM-partier: – Vil presse ut hver dråpe

Sjakk-VM i London fikk en pangstart med drama og et sju timer langt åpningsparti. Magnus Carlsen tror det blir mange seige dueller med Fabiano Caruana.

De fleste trodde Carlsen, som spilte med svarte brikker, var i ferd med å avgjøre fredagens oppgjør da han hadde et soleklart overtak før det 40. trekket, men den regjerende mesteren greide ikke å sette inn nådestøtet.

Carlsen gjorde et svakt trekk, og dermed slapp Caruana av kroken. Etter tidskontrollen prøvde nordmannen å finne veien til seier. Jakten pågikk i tre timer før den regjerende mesteren innså at han måtte nøye seg med remis. Spillerne ga seg etter 115 trekk.

Under pressekonferansen fikk Carlsen spørsmål om han tror det er flere maratonlange partier i vente under London-VM.

– Det blir forhåpentligvis ikke over 100 trekk i hvert parti, sa han med et smil til VGs reporter.

– Vi får se. Dette var en utmerket start på mesterskapet. Partiene vil åpenbart bli lange. Det er VM, og selv om jeg følte seiersjansen var i ferd med å svinne, ville jeg presse ut hver dråpe av sitronen. Fungerer det ikke, så fungerer det ikke.

Annerledes

Fredagens parti var Carlsens nest lengste i et VM i langsjakk. I 2014 ble det hele 122 trekk under duellen med Vishy Anand i Sotsji.

– Det var litt annerledes. Dette partiet føltes mye lenger, for her var det mye mer kjemping, sa Carlsen.

Etter sju timer ved sjakkbrettet var det to slitne spillere som møtte verdenspressen. Caruana fikk ikke uventet spørsmål om han kjente på presset i VM-debuten. Amerikaneren tenkte svært lenge i åpningsfasen av partiet. Det ga ham senere skikkelig trøbbel med tiden.

– Selvsagt var det nerver der. Dette er ny opplevelse for meg. Dessverre var jeg ikke veldig god i dag, sa Caruana.

Fordel

Carlsen har fortsatt til gode å vinne et åpningsparti i VM. Alle fire har endt i remis. Fredag hadde han en kjempesjanse til å greie det med svarte brikker, som i så fall ville vært en imponerende prestasjon.

Dessverre glapp muligheten, men Carlsen kan uansett glede seg over at han har vist Caruana at han er i form. Den norske sjakkeneren har nå også fordelen med å ha hvite brikker i seks av de ti neste partiene.

Førstemann til 6,5 poeng blir verdensmester. Blir sjakk-VM spilt fullt ut med 12 partier, er det ikke over før 28. november.