Sport

Carl Lewis: - Friidretten må endre seg

IAAF-ledelsen må ikke bare tåle kritikk for å ha valgt Qatar som VM-arrangør. Nå kreves det fornyelse for å gjøre mesterskapene mer attraktive for publikum.

Av Geir Andreassen

I det pågående mesterskapet i Doha har tomme seter preget begivenhetene. I tillegg mener mange at det er langt mellom høydepunktene.

Ser man på torsdagens program under VM gir det et godt bilde på hvorfor mesteparten av de 40.000 setene på stadionet i Doha for det meste står tomme.

Ettermiddagssesjonen starter klokken 14.35, men første finaleøvelse er ikke før seks timer senere med kvinnenes kulefinale. De som vil se en finale i løpsøvelsene, må vente til ti minutter før midnatt, da kvinnenes 400 meter går av stabelen. Siste øvelse, den avsluttende 1500-meteren i tikamp, starter godt over midnatt lokal tid.

Norges ferske VM-finner Karsten Warholm synes det er synd med så få tilskuere.

– Det gir en litt annen ramme når man løper med 60.000 på tribunene i London (forrige VM), sier Warholm til NRK.

Det var under 10.000 tilskuere på Khalifa International Stadium da da han tok sitt andre VM-gull mandag.

Global tilpasning

VM-arrangørene har gitt tilpasningen til de globale TV-sendingene hovedskylden for at publikum har uteblitt.

For første gang er det ikke noen øvelser tidlig på dagen, noe varmen og fuktigheten må ta mye av skylden for. Dessuten er tikamp- og sjukampøvelsene lagt sammen med de andre øvelsene. Det forklarer torsdagens spesielle timeplan. Det må flere endringer til enn lys- og lasershowet foran mennenes 100-meterfinale.

– Idretten vår arrangeres som vi gjorde det på 1970- og 80-tallet. Alle andre idretter har endret seg, sier den tidligere amerikanske stjernesprinteren Carl Lewis. Han mener at friidretten har sakket akterut i markedssammenheng sammenlignet med andre idretter, som amerikansk fotball og basketball.

– Vi har ikke utviklet oss. Vi gjør det samme om og om igjen. Friidrett er den letteste idretten å få god og følge på TV, sier han.

Et VM er spredd over ti dager og har størst markedsandeler i land som Storbritannia, hvor tribunene var stappfulle under London-VM i 2017.

EM har lært

Til sammenlignet har EM endret seg mye de siste ti årene og programmet er komprimert til seks dager. Mesterskapet i Berlin i fjor satte en ny standard for attraktive og tette sesjoner hvor det skjedde mye både for publikum som var til stede og for dem som fulgte med på TV.

– Forbrukeren er den viktigste faktoren og han foretrekker kompakte konkurranser mellom 2,5 og 3 timer på det meste, sier Frank Kowalski, som var sjef for Berlin-EM. Han mener programmet i Doha er et skritt tilbake.

– Det er vanskelig å skjønne at alle arrangører starter på bar bakke, gjentar gamle feil og gjør nye. De klarer ikke å ta vare på ting som allerede er blitt gjort bra, sier han.

IAAFs gjenvalgte president Sebastian Coe forsvarer valget av Qatar med at VM er med på å spre idretten til nye attraktive markeder. Han får motbør fra en av Storbritannias ledende aviser.

– Fortell de 1972 utøverne fra 208 nasjoner her i Doha – for mange høydepunktet i deres karrierer – hvor trist denne ugjerningen mot deres idrett er blitt, kontrer The Guardian på lederplass.

Mer fra Dagsavisen